Η ΕΥΚΛΕΙΔΕΙΟΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑ…

synallages-agores-online-708Η κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά (sic) βρήκε τη λύση του βασικού προβλήματος της χώρας, που είναι η αδυναμία 2,5 εκατ. εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα να συντηρήσουν κάτι λιγότερο από 1 εκατ.  εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα συν 3 εκατ. συνταξιούχους (2,7 εκατ. συνταξιοδοτούνται ήδη και πάνω από 300 χιλ. έχουν θεμελιώσει δικαίωμα).

Πόσα πρέπει να κερδίζει κάθε εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα έτσι ώστε να συντηρεί τον εαυτό του και την οικογένειά του και εν μέσω φόρων και εισφορών να εξασφαλίζει και τη σύνταξη ή το μισθό 1,5 ακόμη δικαιούχου;

Τα “σαΐνια” του υπουργείου των οικονομικών βρήκαν τη λύση για την άμωμο σύλληψη, έτσι ώστε να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις: Θα φορολογήσουν τις τραπεζικές συναλλαγές…

Προφανώς πιστεύουν και οι ίδιοι στα επικοινωνιακά τρυκ με τα οποία αποσπούν συντάξεις και ψήφους από τις γιαγιάδες και τους παππούδες. Το μήνυμα είναι θα τα πληρώσουν οι τραπεζίτες ή έστω έχουν πάρε δώσε με τις τράπεζες. Ας δούμε όμως ποια είναι και η ουσία…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ “…προκειμένου να μη γίνουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις μελετάται η επιβολή ένας εσωτερικού φόρου Τόμπιν, ενός ειδικού τέλους που δεν θα ξεπερνά το ένα τοις χιλίοις, σε ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές. Το ζήτημα έχει ανατεθεί σε ομάδα μελέτης, η οποία εξετάζει το είδος των συναλλαγών στις οποίες θα μπορούσε να επιβληθεί ένα είδος “εσωτερικού φόρου Τόμπιν” χωρίς να υπάρξουν υφεσιακές επιπτώσεις”.

Το μέτρο αυτό μελετάται ουσιαστικά ως ισοδύναμο για να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις και δεδομένων των ενστάσεων των δανειστών για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών που επιθυμεί η κυβέρνηση.

Αν π.χ. στη χώρα γίνονται κάθε χρόνο τραπεζικές συναλλαγές 100 δισ. ευρώ, τα 100 εκατ. θα εισπράττονται από το κράτος για την ενίσχυση των συντάξεων. Τα 100 εκατ. είναι μια σταγόνα στον ωκεανό των 30 δισ. ευρώ συντάξεων το χρόνο.

Επιπλέον η επιβάρυνση των τραπεζικών συναλλαγών θα αυξήσει τη διάθεση αποφυγής συναλλαγών μέσω των τραπεζών οι οποίες ήδη είναι οι ακριβότερες στην Ευρώπη.  Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την άλλη στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τις συναλλαγές εκτός μετρητών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η περαιτέρω επιβάρυνση των τραπεζικών συναλλαγών οδηγεί σε περαιτέρω κίνητρα αποφυγής των τραπεζικών συναλλαγών και των συναλλαγών με μετρητά.

Όταν μια παρέα σε μια ταβέρνα αν δεν κόψει απόδειξη και δεν πληρώσει μέσω τραπέζης με κάρτα μπορεί να πληρώσει το μισό λογαριασμό και ο επιχειρηματίας και ο πελάτης κερδίζουν αμφότεροι, αυτό θα πράξουν και αυτό πράττουν σίγουρα.

Η εφαρμογή του μέτρου της φορολόγησης των τραπεζικών συναλλαγών επί της ουσίας είναι η αφαίρεση 100 εκατ. ευρώ από κάποιους και η απόδοσή τους σε κάποιους άλλους.

Πρόκειται γι’ άλλο ένα μέτρο οι αρνητικές συνέπειες του οποίου θα είναι μεγαλύτερες από τα προβλήματα που υποτίθεται πως θα λύσει. Αυτό όμως δεν τους νοιάζει, όπως δεν ένοιαζε και τους προηγούμενους κυβερνήτες.

Η αύξηση των φόρων, των εισφορών και των πάσης φύσεως επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων έχουν κάνει την Ελλάδα την ακριβότερη χώρα της Ευρώπης με τους χαμηλότερους μισθούς στη Δυτική Ευρώπη.

Ήδη για να γλυτώσουν, δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν φύγει εκτός Ελλάδας. Αυτό σημαίνει απώλεια θέσεων εργασίας και φορολογικών εσόδων.

Αυτό επί της ουσίας σημαίνει πως προκειμένου να αποφύγουν σήμερα να κόψουν 20-30% τις συντάξεις ή να μειώσουν τις πρόωρες, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να μειωθούν αύριο κατά 40-50% οι συντάξεις.

Ο στόχος όσων μας κυβερνούν είναι να τα μπαλώσουν έτσι ώστε να βγουν οι επόμενοι μήνες. Μετά κάποιος άλλος υπουργός που θα πάρει τη θέση του τωρινού ας τρέχει να βρει λύση.

Για του λόγου το αληθές…

Φέτος την περίοδο των γιορτών όλοι θα παρατήρησαν την αυξημένη κίνηση στους δρόμους και στα εμπορικά καταστήματα. Μετά από πολλά χρόνια τα μποτιλιαρίσματα επανήλθαν σε πολλές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας. Τις ημέρες των γιορτών ήταν δύσκολο να βρει κάποιος θέση σε ταβέρνες, μπαρ και χειμερινά θέρετρα.

Η ανάληψη δεκάδων δισ. ευρώ από τις τράπεζες και η φύλαξή τους στα στρώματα κάνει πιο εύκολη τη δαπάνη τους.

Επιπλέον μετά τα capital controls οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα έχουν τετραπλασιαστεί. Φέτος θα περίμενε κανείς αύξηση του τζίρου στην αγορά.

Παρά ταύτα τα στοιχεία της αγοράς είναι διαφορετικά. Ιδού το σχετικό ρεπορτάζ: “Η Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου “ήταν, κατά γενική ομολογία, μακράν η καλύτερη σε επισκεψιμότητα, Κυριακή του 2015, σε μικρές και μεγάλες αγορές και πόλεις σε όλη την Ελλάδα, εκτιμά το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σε έρευνα που διενέργησε για τη κίνηση και το τζίρο των τριών Κυριακών του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ ο τζίρος του Δεκεμβρίου 2015 ήταν μικρότερος κατά 8,3% από το Δεκέμβριο 2014 και ειδικότερα εκτιμάται στα 3,22 δισ. ευρώ, έναντι των 3,51 δισ. ευρώ το περασμένο έτος και τα 5,6 δισ. ευρώ τζίρου το 2009 όπου παρατηρείται μείωση 42%…”.

Είναι φανερό πως στην  κυβέρνηση δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν είτε να πρόκειται περί… άσχετων οι οποίοι δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή παριστάνουν τους… άσχετους  προκειμένου να κερδίσουν μερικούς μήνες νομής της εξουσίας.

Το πιθανότερο είναι να λαμβάνουν χώρα και τα δύο, όπως ακριβώς στη ζωή είθισται να λαμβάνουν χώρα όλα μαζί και ταυτοχρόνως εν αταξία.

Μια  έννοια μέτρησης της αταξίας στη φύση είναι η εντροπία. Η μέγιστη τιμή της εντροπίας αντικατοπτρίζει την πλήρη αποδιοργάνωση και ισοδυναμεί με το τέλος του σύμπαντος. Κάπου εκεί κοντά πρέπει να βρισκόμαστε σε σχέση με το σύμπαν της μεταπολίτευσης…

Τουτέστιν, δουλειά δεν είχε ο Ευκλείδης… ονειρευόταν φόρους