Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ…

Κόκκινη-Κάρτα-ΝεαΓια τους προσεκτικούς παρατηρητές και τους παρακολουθούντες την τοπική –και όχι μόνο– επικαιρότητα γύρω από το θέμα της επένδυσης των μεταλλείων Κασσάνδρας, είναι ηλίου φαεινότερο πως τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια έντονη κινητοποίηση του antigold μπλοκ.

Σε άψογο συγχρονισμό, μπλογκ, ιστοσελίδες, τύπος, στελέχη και …μορφές του «αγώνα» έχουν επιδοθεί σε ένα κρεσέντο επιθέσεων κατά της επένδυσης, γεγονός που μας βάζει σε υποψίες για επερχόμενες εξελίξεις – ενόψει και των εορτών…

Ο στρατευμένος δημοσιογράφος του ρ/σ «Στο Κόκκινο 93,4» Απόστολος Λυκεσάς, ο οποίος αρθρογραφεί καθημερινά στο alterthess.gr, δεν δίστασε να επιτεθεί στον ΣΒΒΕ, γιατί –λέει–, τόλμησε να βραβεύσει την Ελληνικός Χρυσός!!! Απορώ ποιος σοβαρός αναγνώστης μπορεί να πάρει στα σοβαρά τον Λυκεσά, και κατ’ επέκταση το alterthess, όταν εμφανίζουν κείμενα σαν το κάτωθι:

«Κι είναι αυτή εικόνα που έρχεται και σήμερα στο μυαλό, μπήγεται στον κρόταφο, καθώς διαβάζω ότι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος απένειμε με κάθε επισημότητα στην Ελληνικός Χρυσός το βραβείο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «ως επικύρωση της οικονομικής και κοινωνικής συνεισφοράς της εταιρείας». Κι ότι παραλαμβάνοντας το βραβείο ο υπεύθυνος επικοινωνίας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης δήλωσε ότι «ως κομμάτι της Ελληνικής οικονομίας, και της βιομηχανίας της βορείου Ελλάδος, η συγκεκριμένη επένδυση που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από Έλληνες μηχανικούς και επιστήμονες, αποτελεί στην συγκεκριμένη συγκυρία δείγμα γραφής για την εθνική στρατηγική μας όσον αφορά τις παραγωγικές επενδύσεις και την αξιοποίηση των ορυκτών μας πόρων» (ξυλεμένες κι αυτές οι λέξεις σαν την μαύρη πεύκη νηολογούν παχυλούς λογαριασμούς στην Κίνα ή την Μαλαισία ή στην Βρετανική  Ζανζιβάρη). Ούτε λέξη για την καταστροφή της ομορφιάς. Ούτε ένα επιφώνημα για την δηλητηρίαση του χώματος προκειμένου να ανασυρθούν από μέσα του πλάκες χρυσού που θα πάνε σε άγνωστα θησαυροφυλάκια».!!!

Ποταμός τα (κροκοδείλια) δάκρυα του κου Λυκεσά, ενώθηκαν χθες με τα δάκρυα του κου Σπίρτζη, ο οποίος «με πόνο ψυχής» υπέγραψε τη σύμβαση για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, και μας έπνιξαν…

Όσο για τη κατάσταση των δασών της περιοχής περιγράφεται με άριστο τρόπο στη διαχειριστική μελέτη που έχει συνταχθεί από την Δασική Υπηρεσία και έχει εγκριθεί από το ΥΠΑΑΤ. Η Διαχειριστική Μελέτη που αφορά τη διαχείριση των δασών όλου του δασικού συμπλέγματος Αρναίας στο οποίο σύμπλεγμα περιλαμβάνονται και τα δάση της περιοχής των μεταλλείων, αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «Παλαιότερα τα δάση του συμπλέγματος υπέστησαν σοβαρή υποβάθμιση.» Η υποβάθμιση αυτή σύμφωνα με στοιχεία της Δασικής Υπηρεσίας προερχόταν από: 1) την υπερβόσκηση (κυρίως), 2) την κλαδονομή, 3) τις λαθροϋλοτομίες και 4)τις εκχερσώσεις. Εξ’ άλλου είναι γνωστό πως η Δασική Υπηρεσία έχει προβεί σε ένα ευρύ πρόγραμμα ενρητίνωσης των δασών της περιοχής κατά την περίοδο 1968-1975. Μάλιστα κατά την ενρητίνωση αυτή χρησιμοποιήθηκαν ξενικά είδη όπως: θαλασσία πεύκη (Pinus maritimα ) με προέλευση σπόρου από τις Κανάριους νήσους, ακτινωτή πεύκη (Pinus radiata), η οποία 10 έως 15 χρόνια μετά τη φύτευση ξηράθηκε σε μεγάλη έκταση, κυπαρίσσι της αριζόνας (Cupressus arizonica), κέδρο (Cedrus atlantica και Cedrus libani), ή ειδών από άλλες περιοχές της Ελλάδος που δεν εμφανίζονται με φυσικό τρόπο στην περιοχή, όπως είναι η μαύρη πεύκη (Pinus nigra) κ.α. [σ.σ. στοιχεία από το αρχείο της Δασικής Υπηρεσίας].