ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΟΙ 26 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΑΚΚΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑ

189571-mg_7841_0Για συμμορία και όχι για εγκληματική οργάνωση παραπέμπονται 26 κατηγορούμενοι για την υπόθεση Λάκκος Καρατζά. Οι κατηγορίες αφορούν την  κινητοποίηση  κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής που πραγματοποιήθηκε στο βουνό στις 12 Μαΐου του 2013. Όπως μας πληροφορεί το alterthess.gr, όσον αφορά την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος το συμβούλιο πλημμελειοδικών Χαλκιδικής δεν υιοθέτησε το σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης για τη  παραπομπή των κατηγορούμενων για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Κατά το παραπεμπτικό βούλευμα δεν προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν συγκροτήσει ομάδα που είχε εσωτερική διάρθρωση αλλά μια συμμορία που τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος κατά την παράγραφο 5 του άρθρου 187. Για τον λόγο αυτό απήλλαξε τρεις κατηγορούμενους από τους 29 (ο ένας ότι διεύθυνε την εγκληματική οργάνωση και άλλοι δύο ότι είχαν ενταχθεί). Θεωρεί όμως ότι οι κατηγορούμενοι συμμετείχαν στα επεισόδια στις διάφορες αξιόποινες πράξεις που φέρεται να  είχαν τελεστεί στην περιοχή.

Να θυμίσουμε ότι στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται περιστατικά που τελέστηκαν κατά το χρονικό διάστημα από τις αρχές του μηνός Μαΐου έως και την 25.8.2013 στην περιοχή Λάκκος Καρατζά του όρους Κάκαβος, στη Μεγάλη Παναγιά καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού. Στις έκνομες ενέργειες περιλαμβάνεται και ο τραυματισμός τεσσάρων αστυνομικών κατά τη διάρκεια επεισοδίων, διακριμένες περιπτώσεις φθοράς ιδιωτικής περιουσίας κ.α.

Στο βούλευμα οι κατηγορούμενοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: όσα άτομα δεν ήταν στον Λάκκο Καρατζά δεν κατηγορούνται για όσα έγιναν στο βουνό εκείνη την ημέρα. Όσα άτομα δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής δε κατηγορούνται για ό,τι συνέβη στην περιοχή εκτός των γεγονότων που φέρεται ότι τελέστηκαν στην κινητοποίηση της 12 Μαΐου του 2013.

Μεταξύ των κατηγοριών που αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα περιλαμβάνονται συγκεκριμένα: σύσταση συμμορίας με την επιβαρυντική περίσταση της κατοχής, προμήθειας και κατασκευής εκρηκτικών, διατάραξη κοινής ειρήνης, έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος από για άνθρωπο, έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος, κατοχή-προμήθεια και κατασκευή εκρηκτικών υλών, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κ.α.

Σημαντική εξέλιξη θεωρείται ότι μαζί με την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος συμπωματικά έχουμε και τον προσδιορισμό της δίκης για την υπόθεση του εργοταξίου των Σκουριών (εκεί βασική κατηγορία παραμένει η σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση) για τις 9 Ιουνίου.

Πηγή: alterthess.gr