ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ «ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ»

skouries2Άψογα συγχρονισμένοι, οι πανταχόθεν “antigold” μαϊντανοί, (Σταυρούλα Πουλημένη, alterthess, ThePressProject, κ.λπ.), βλέποντας πως η υπόθεση του ΣτΕ δεν πάει καλά για το «κίνημα» αποφάσισαν να παίξουν το τελευταίο τους χαρτί.

Έτσι επιστρατεύθηκαν τα περίφημα «πορίσματα των επιθεωρητών»!!! Τα πορίσματα αυτά μην φανταστείτε πως είναι κάτι το καινούργιο και βγήκαν προχθές, όπως εμφανίζεται η ημερομηνία 30/09/2015, στην Πράξη Βεβαίωσης, μια επιστολή που θυμήθηκαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος να εκδώσουν για να μας πουν πως δεν δέχονται τις αποκρούσεις των κατηγοριών τους από την εταιρεία, αλλά τους πήρε οχτώ μήνες και περισσότερο να απαντήσουν… Είναι τα ίδια πορίσματα που κοινοποιήθηκαν από το πρώην ΥΠΕΚΑ (Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας, & Μεταλλείων, Σώμα Επιθεώρησης Βόρειας Ελλάδος), στην Ελληνικός Χρυσός στις 16/01/2015 με τη μορφή «Έκθεσης ελέγχου τήρησης Περιβαλλοντικών Όρων» των έργων και στα οποία η εταιρεία απάντησε λεπτομερώς με δύο μακροσκελείς διευκρινιστικές εκθέσεις, οι οποίες κατατέθηκαν στο ΥΠΑΠΕΝ πλέον, με ημερομηνία 18/02/2015 και αριθμούς πρωτοκόλλου 1936 και 1938 αντίστοιχα. Αφορούν δε ελέγχους από τον Απρίλιο του 2013 μέχρι τον Αύγουστο του 2014. Η μία έκθεση αφορούσε το υποέργο Ολυμπιάδας και η άλλη το υποέργο Μαύρων Πετρών και εγκαταστάσεων Μαντέμ Λάκκου.

Το ΥΠΑΠΕΝ υποστήριξε πως οι απαντήσεις της εταιρείας δεν το ικανοποίησαν και το θέμα σταμάτησε εκεί διότι ο νεοεκλεγείς ΣΥΡΙΖΑ είχε άλλα, σοβαρότερα θέματα να αντιμετωπίσει, όπως οι εσωκομματικοί κλυδωνισμοί και η επερχόμενη διάσπαση. Μετά και τις δεύτερες εκλογές, και με την διαφαινόμενη αποδόμηση των επιχειρημάτων του υπουργείου για την αναστολή εργασιών στα εργοτάξια της επένδυσης από το ΣτΕ, την ερχόμενη Παρασκευή, ανασύρθηκαν τα (προ οκταμήνου συνταχθέντα) περίφημα «πορίσματα των επιθεωρητών περιβάλλοντος», για να έχουμε κάτι να λέμε….

Αλήθεια, διάβασε κανείς τις εκθέσεις της εταιρείας, όπου τεκμηριωμένα αντικρούονται τα όσα της καταλογίζονται μέσα σε αυτά τα πορίσματα, τα οποία θα έπρεπε σαφώς να επικαιροποιηθούν, αφού οι διαπιστώσεις, απόψεις, έλεγχοι, αναλύσεις και όσα περιλαμβάνουν αφορούν το χρονικό διάστημα Απρίλιος 2013 με Αύγουστος 2014, δηλαδή από δυόμιση χρόνια μέχρι και 13 μήνες πριν; Από αυτούς που επικαλούνται τα συγκεκριμένα πορίσματα μπήκε κανείς στον κόπο να διαβάζει τις απαντήσεις τις εταιρείας σε όσα της καταλογίζουν; Αναρωτήθηκε κανείς αν η αναθεώρηση της εγκεκριμένης ΜΠΕ και της σχετικής ΚΥΑ ΕΠΟ είναι αρμοδιότητα της υπηρεσίας των επιθεωρητών; Έχουν κάνει σοβαρές μετρήσεις και δειγματοληψίες ή… ότι κάτσει; O τρόπος λήψης δειγμάτων ανταποκρίνεται στις πρότυπες μεθόδους αντιπροσωπευτικής δειγματοληψίας; (διότι στις εκθέσεις τους δεν αναφέρονται καν οι μέθοδοι και τα πρωτόκολλα αναλύσεων).

Εντυπωσιακός παραμένει ο συγχρονισμός της δημοσιοποίησης των «πορισμάτων», λίγες μέρες πριν την αναμενόμενη οριστική απόφαση του ΣτΕ. Νυν υπερ πάντων ο “antigold”αγών, λοιπόν και τις επόμενες ημέρες θα βαρεθούμε να ακούμε για τον «κόλαφο», τα «πορίσματα –φωτιά», και άλλα τέτοια γραφικά, από εξίσου γραφικούς δημοσιογράφους, συγγραφείς wannabe και μπλογκ.