ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

kivernisi-tsipras-660x355

Η νέα κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει αμέσως σε τομές στο πολιτικό σύστημα, ξεκινώντας από την τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Η κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών θα επιτρέψει την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, μειώνοντας τις εστίες πελατειακών σχέσεων. Επιβάλλεται επίσης η κατάργηση του bonus των 50 εδρών, που στρεβλώνει τον κομματικό ανταγωνισμό και δυσχεραίνει τις κυβερνητικές συνεργασίες

Η αστόχαστη προκήρυξη του δημοψηφίσματος προκάλεσε την εικοσαήμερη τραπεζική αργία και έλεγχο κεφαλαίων, με καταστροφικές συνέπειες για την κεφαλαιακή επάρκεια και τη φερεγγυότητα των τραπεζών, για την πραγματική οικονομία και την απασχόληση. Οι κίνδυνοι για χιλιάδες απολύσεις στον τραπεζικό κλάδο και άλλους κλάδους της οικονομίας είναι τεράστιοι.

Η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος είναι το απαιτητικότερο έργο της νέας κυβέρνησης και προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την απασχόληση χωρίς ιδεοληψίες, εγκαταλείποντας πρακτικές όπως αυτές που ακολούθησε στις Σκουριές. Παραβιάζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έχει επιδείξει για δεκαετίες βαθιά μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος, η προηγούμενη κυβέρνηση μπλόκαρε το έργο αφήνοντας χωρίς δουλειά εκατοντάδες μεταλλωρύχους, Ανάπτυξη, απασχόληση και περιβαλλοντική προστασία είναι οι τρεις αλληλένδετες όψεις της αειφορίας. Οι λανθασμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί στις Σκουριές συμβολίζουν τη στρέβλωση της αρχής της αειφορίας εις βάρος της εργασίας και της ανάπτυξης.

Η μόνη θετική μεταρρύθμιση που θεσμοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο νόμος για την ιθαγένεια, που ψηφίστηκε χάρη στη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, επειδή τα υπόλοιπα κόμματα αντιτάχθηκαν σθεναρά.

Όμως η εφαρμογή του σκόνταψε στην κυβερνητική ανεπάρκεια. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει το πρωτοποριακό αυτό νομοθέτημα.

Τη σημαντικότερη υποχρέωση της επόμενης κυβέρνησης στο πεδίο των δικαιωμάτων αποτελεί η αναγνώριση της ισότητας των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο και στα παρελκόμενα δικαιώματα. Η παραβίαση των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και οι ομοφοβικές δηλώσεις από πολιτειακούς παράγοντες αποτελούν όνειδος για τη χώρα μας.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ, 22/09/2015, στήλη «Επωνύμως», του Ξενοφώντα Κοντιάδη, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, προέδρου Ιδρύματος Τσάτσου