ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΩΤΙΣΕ…

tsipras_meimarakis_debate_aftodioikisi-620x320Σκηνή από το προεκλογικό debate των πολιτικών αρχηγών, το βράδυ της Δευτέρας 14/09. Η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη απευθύνει στον κο Τσίπρα και τον κο Μεϊμαράκη ερώτηση για το τι σκοπεύουν να κάνουν με τις Σκουριές, με αφορμή την διαμαρτυρία των μεταλλωρύχων έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Τσίπρας: Το θέμα δεν είναι χθεσινό η σημερινό. Υπάρχει κάθετος διαχωρισμός στην τοπική κοινωνία στην περιοχή…. Υπάρχει μια εταιρεία που εξορύσσει μεταλλεύματα και προετοιμάζεται να κάνει και εξόρυξη χρυσού. Η εξόρυξη χρυσού είναι επιβλαβής παγκοσμίως, εκτός κι αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι. Οι κάτοικοι της περιοχής και οι τουριστικοί φορείς διαμαρτύρονται έντονα. Μολύνεται η περιοχή, μολύνεται η θάλασσα… Εμείς ζητήσαμε να εφαρμοστούν οι Νόμοι. Θέλουμε επενδύσεις, αλλά επενδύσεις που σέβονται τους Νόμους. Ζητήσαμε από την εταιρεία να μας παρουσιάσει ασφαλή μέθοδο για την εξόρυξή και δεν το έκανε. Προχωρήσαμε σε αναστολή μόνο για το κομμάτι που αφορά στην εξόρυξη χρυσού . Η εταιρεία εκβιαστικά προχώρησε σε πλήρη αναστολή χρησιμοποιώντας τους εργαζόμενους ως ασπίδα. Είμαστε και με τους εργαζόμενους . Είμαστε όμως και με το περιβάλλον και πάνω απ’ όλα με τους Νόμους.

Μ. Χούκλη: Δηλαδή αν η εταιρεία κάνει αυτό που ζητήσετε θα κάνετε ανάκληση της αναστολής;

Τσίπρας: Δεν έχουμε διάθεση εκδίκησης. Αν δεν βλάπτει το περιβάλλον θα προχωρήσει. Αν όμως αποδειχθεί ότι βλάπτει θα σταματήσει. Πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι.

Μεϊμαράκης: Ο κ. Τσίπρας διώχνει όλες τις επενδύσεις. Δεν προχωράει τίποτα. Δεν είναι ότι όλες έχουν θέμα νομικό. Και τι νομικό. Στο ΣτΕ αποφάσισε θετικά. Γιατί κάνει αλα κάρτ χρήση των αποφάσεων του ΣτΕ. Δεν το καταλαβαίνω. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεμπλοκάρουμε τα μεγάλα έργα και θα τρέξουμε απ’ την πρώτη μέρα θα δουλέψουμε.

Μια ερώτηση και από εμάς για εσάς: Γιατί την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ για το κλείσιμο της επένδυσης πρώτα τη διαβάζουμε στο Παρατηρητήριο του Τόλη και μετά την ακούμε από τα στελέχη του κόμματος;