ΤΟΚΑΝΤΙΖΙΝΙΟ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ: ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ #SKOURIES Ή ΚΑΜΙΑ ΣXEΣΗ???

01_Aerial_of_Tocantinzinho_Camp_852_568_c1_c_c_0_0

Με αφορμή την ανάρτηση της ιστοσελίδας της Eldorado Gold για το project της εταιρείας στο Τοκαντιζίνιο της Βραζιλίας (εδώ), το μπλογκ  politesaristoteli έχει αναρτήσει ένα ενδιαφέρον άρθρο γνώμης επάνω στο θέμα:

«Γεμάτη ανακοινώσεις είναι τις τελευταίες μέρες η επίσημη ιστοσελίδα της Eldorado Gold. Μια απ’ αυτές τις ανακοινώσεις αφορά ένα project της εταιρείας στο Τοκαντιζίνιο της Βραζιλίας. Σύμφωνα λοιπόν μ’ αυτή την ανακοίνωση που μας κέντρισε το ενδιαφέρον αναφέρεται η επιτυχής ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας που αφορά την κατασκευή μεταλλείου χρυσού σ’ αυτή την περιοχή της Βόρειας Βραζιλίας, ενώ ταυτόχρονα παρατίθενται οι οικονομοτεχνικές εκτιμήσεις για τις δαπάνες που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση του.

Φυσιολογικά πράγματα για μια χώρα, που δεν έχει ταβάνι στην οικονομική ανάπτυξη της και ανήκει ήδη στο διεθνή πολιτικό οργανισμό των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών, τον επονομαζόμενο “BRICS”, μαζί με την Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, και τη Νότιο Αφρική.

Για να φτάσει στο οικονομικό επίπεδο που έφτασε η Βραζιλία προφανώς και οι πολιτικές των κυβερνήσεων της δεν θα πρέπει να ήταν εχθρικές απέναντί στις ιδιωτικές επενδύσεις και δη του εξορυκτικού τομέα.

Ούτε μπορούμε να διανοηθούμε πως υπουργοί των Βραζιλιάνικων κυβερνήσεων είχαν για συμβούλους “ειδικούς” στο πως να ματαιώνονται επενδύσεις. Τέλος, δε τολμούμε να σκεφτούμε καν πως στη Βραζιλία υπάρχουν βουλευτές της εκάστοτε κυβερνώσας παράταξης που βάζουν στο ίδιο ζύγι τη μεταλλευτική δραστηριότητα με την καλλιέργεια ινδικής κάνναβης μόνο και μόνο για να μειώσουν την πρώτη (τη μεταλλευτική) στα μάτια της κοινής γνώμης.

Αυτές είναι οι δικές μας προσεγγίσεις με γνώμονα την κοινή λογική που δυστυχώς αγνοείται στην Ελλάδα. Το τι έκανε για παράδειγμα η Βραζιλία, αλλά και οι υπόλοιπες χώρες που συνθέτουν τον οργανισμό “BRICS” θα μπορούσαν να το ρωτήσουν και να το μάθουν οι αξιωματούχοι της Ελληνικής κυβέρνησης που συμμετέχουν στο πολύ ενδιαφέρον ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας για το οικονομικό φόρουμ που γίνεται εκεί.

Ειδικότερα, αυτό το ταξίδι για τον κ. Λαφαζάνη που συνοδεύει τον πρωθυπουργό, ως υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης, περιβάλλοντος και ενέργειας θα μπορούσε να είναι μια πραγματική αποκάλυψη.

Αρκεί να μην ξεχάσει να ρωτήσει για το μυστικό της οικονομικής επιτυχίας τους πολιτικούς ομολόγους του και εκπροσώπους αυτών των χωρών, αφού όπως όλα δείχνουν θα είναι οι αυριανοί εταίροι μας και μαζί μ’ αυτό, αν εκείνοι αποφασίζουν πολιτικά στις χώρες τους με όρους επικοινωνίας και κομματικής πελατείας.

Οι απαντήσεις που θα λάβει ίσως θα μπορούσαν να τον παραδειγματίσουν θετικά. Ίσως…

Μέχρι να μάθουν αυτά τα μυστικά ο κ. Λαφαζάνης και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης αντιλαμβάνεται κανείς πως δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στο #skouries και το Τοκαντιζίνιο της Βραζιλίας…»

http://politesaristoteli.blogspot.gr/, 19/06/2015