ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ, ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ

assets_LARGE_t_420_1118957

Η Greenpeace σε άρθρο της στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ παρουσιάζει τις –κατά τη γνώμη της– επτά πληγές για το περιβάλλον στην Ελλάδα. Για την Greenpeace τα έχουμε ξαναπεί, είναι τόσες οι πατάτες που έχει κάνει στο παρελθόν στα πλαίσια της ακτιβιστικής πολιτικής της, κι είναι τόσοι αυτοί που την χρησιμοποίησαν ως εφαλτήριο για την πολιτική τους καριέρα, που έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της – σε αντίθεση με την σοβαρότερη WWF.

Τέλος πάντων, το θέμα είναι άλλο εδώ. Σε αυτόν το κατάλογο με τις «7 πληγές του περιβάλλοντος» περιλαμβάνονται τόσο οι υπό κατασκευήν λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, όσο και η επένδυση της Χαλκιδικής… Σκεφθείτε τώρα πως αντιμετωπίζει το επίσημο κράτος αυτές τις δύο «περιβαλλοντικές πληγές». Τη μία την επικροτεί και την επιδοτεί, την άλλη την κατακρίνει…

Και κάτι για την Greenpeace. Για άλλη μια φορά οι συμπαθείς αλλά περιβαλλοντικά αστοιχείωτοι (environmentally illiterate) συνεργάτες της, αστόχησαν… Διαβάζω από το άρθρο:

«Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να πάρει μία ξεκάθαρη θέση που δεν θα ακροβατεί απλά μεταξύ της τήρησης της νομιμότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της διατήρησης των θέσεων εργασίας, αλλά να κάνει καθαρές πολιτικές επιλογές. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ έχει δείξει ότι αν κρίνει πως ένα έργο έχει περιβαλλοντική επιβάρυνση παρεμβαίνει αποφασιστικά για να το σταματήσει, όπως στην περίπτωση της κατασκευής δύο μικρών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Χαλκιδική, στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης.»

Παλληκάρια, ατυχές παράδειγμα διαλέξατε… Αν επιβαρύνουν το περιβάλλον οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα, τότε χαθήκαμε… Και βλέπω πως δεν επικαλείστε τη νομιμότητα… Για «πολιτικές επιλογές» μιλάτε…