ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ 2012

δικαστήρια Πολυγύρου

Σήμερα Δευτέρα 18 Μαΐου τέσσερις κάτοικοι της περιοχής (τρεις από την Μ. Παναγία και ένας από την Ιερισσό), δικάζονται για τα γεγονότα της 9ης Σεπτεμβρίου 2012 στις Σκουριές. Κατηγορούνται για «διατάραξη κοινής ειρήνης, στάση και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης (κατά περίπτωση)», για τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που έγινε στις Σκουριές στις 9 Σεπτεμβρίου 2012. Πρόκειται για τη συνέχιση μιας δίκης που έχει ήδη ξεκινήσει και έχουν εξεταστεί οι πρώτοι αστυνομικοί μάρτυρες κατηγορίας. Πήρε αναβολή για να κληθούν να προσέλθουν ουσιώδεις μάρτυρες, δηλαδή οι υψηλόβαθμοι αστυνομικοί που είχαν την ευθύνη της επιχείρησης εκείνη την ημέρα.

Για να θυμηθούμε τα γεγονότα, σύμφωνα με την Αστυνομία, ομάδα ατόμων επιτέθηκε απρόκλητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων με πέτρες, εκρηκτικές και εμπρηστικές βόμβες μολότοφ, ναυτικές φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα, ενώ προκλήθηκαν εμπρησμοί εκ προθέσεως σε τουλάχιστον 15 σημεία στην ευρύτερη δασική έκταση. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και ακολούθησε πετροπόλεμος. Οι διαδηλωτές ανέφεραν ότι τραυματίστηκαν ελαφρά πέντε άτομα. Μεταξύ αυτών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Διαμαντόπουλος. Η ένταση εκτονώθηκε δυο ώρες μετά. Από αστυνομικούς ελέγχους βρέθηκε μεγάλος αριθμός ξύλινων κονταριών, 5 αντιασφυξιογόνες μάσκες, 19 μολότοφ, 11 ναυτικές φωτοβολίδες, δύο μαχαίρια και μία αυτοσχέδια σφεντόνα, που κατασχέθηκαν. Πριν από τα επεισόδια βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 34 μολότοφ, τις οποίες -κατά την Αστυνομία- απέκρυψαν άγνωστοι στο σημείο «Κεραίες» των Σκουριών, με σκοπό «να τις χρησιμοποιήσουν κατά των αστυνομικών δυνάμεων».

Να σημειωθεί πως έχει προγραμματιστεί «συγκέντρωση αλληλεγγύης» έξω από το δικαστικό μέγαρο Πολυγύρου στις 9:00 π.μ., από τους πολέμιους της επένδυσης.