ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»

ΛΑΙΚΗ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ, με την ευκαιρία της παραίτησης Μίχου και την ανάληψη των δημαρχιακών καθηκόντων από τον κο Ζουμπά, εξέδωσε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο respentza.blogspot (εδώ).

Μπορούμε να δούμε με ποιο τρόπο το ΚΚΕ προσπαθεί να μην φανεί ότι συμπορεύεται με την κυβέρνηση στο θέμα της επένδυσης στην ΒΑ Χαλκιδική, να μην φανεί ότι υποστηρίζει την πολυεθνική εταιρεία, αλλά να δείχνει φιλεργατικό και υποστηρικτής των εργαζομένων. Πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση, και χρειάζεται μεγάλη προσοχή μην πέσεις και σπάσεις τα μούτρα σου… Μέχρι στιγμής το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» σχεδόν το καταφέρνουν… ¨όταν αρχίσουν τα δύσκολα όμως και κληθούν να πάρουν σαφή θέση, τι θα γίνει; Δείτε το ρεζουμέ της ανακοίνωσης στην τελευταία παράγραφο της ανάρτησης:

«Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Αριστοτέλη

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Αριστοτέλη με αφορμή την παραίτηση του δημάρχου κ. Μίχου και την εκλογή του κ. Ζουμπά, καθώς και τα όσα δήλωσε και κατήγγειλε ο δήμαρχος, αναδεικνύει το πιο ουσιαστικό ζήτημα που υπάρχει στην υπόθεση αυτή. Πίσω από την παραίτηση και τις όποιες αλλαγές σε πρόσωπα, σημασία για το λαό έχει η πολιτική που ασκείται στην Τοπική Διοίκηση.

Η μόνη δυνατότητα που υπάρχει για μια δημοτική αρχή είναι να παίξει ρόλο λαϊκής αντιπολίτευσης. Να συμβάλλει  στην πάλη των εργαζομένων, στις διεκδικήσεις για όσα δικαιούνται οι λαϊκές οικογένειες.

Άρα να βρεθεί απέναντι από την κυβέρνηση και την αντιλαϊκή της πολιτική. Να βρεθεί απέναντι από επιχειρηματικά συμφέροντα και προγράμματα που καμία σχέση δεν έχουν με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανέργων, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον, η Δημοτική Αρχή πρέπει να δίνει μάχη για πάρουν μικρές ανάσες τα λαϊκά στρώματα, να ανακουφιστεί η φτωχολογιά με κάθε πρόσφορο τρόπο..

Καθημερινά επιβεβαιώνεται  ότι το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, ο «Καλλικράτης», ο ασφυκτικός έλεγχος του κράτους και των οργάνων του, αποτελούν εχθρικό περιβάλλον για την ικανοποίηση έστω και των στοιχειωδών αναγκών των λαϊκών στρωμάτων.

Οι εκλεγμένοι δήμαρχοι με την ΛΑ.Σ δίνουν καθημερινά αυτή τη μάχη στις αρνητικές για τον λαό συνθήκες και έχουν επιτύχει, να μειώσουν τα ανταποδοτικά τέλη εως και να τα μηδενίσουν σε ευπαθείς ομάδες και ταυτόχρονα τα αύξησαν σε μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες, παρέχουν δωρεάν στον λαό των δήμων εκδηλώσεις πολιτισμού και αθλητισμού και συνολικότερα διεκδικούν και αγωνίζονται μαζί με τον λαό τόσο για κεντρικά ζητήματα όπως το να μη δοθούν τα αποθεματικά των ταμείων που είναι για την κάλυψη λαϊκών αναγκών,να πραγματοποιηθούν έργα επείγοντα, για την άμεση αντιμετώπιση ζητημάτων, που σχετίζονται με την αντισεισμική θωράκιση, την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, πλήρως στελεχωμένη και εξοπλισμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη  όσο και τα κατά περιοχή όπως κατάργηση κερδοσκοπικών οργανισμών σε βασικούς τομείς  του δήμου, μονιμοποίηση του προσωπικού που καλύπτει πάγιες ανάγκες του δήμου και γενικότερα εκφράζουν τις ανησυχίες του αγωνιζόμενου λαού και παλεύουν δίπλα του  πιέζοντας από τη μεριά τους με τον θεσμικό ρόλο που έχουν τα κέντρα διοίκησης  ώστε να παίρνονται αποφάσεις για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

Στο Δήμο μας η αντιλαϊκή διαχείριση καλά κρατεί. Η προηγούμενη διοίκηση ήταν πλήρως ταυτισμένη με τα συμφέροντα της Εldorado Gold. H τωρινή διοίκηση ψάχνει πρόσφορο έδαφος για επιχειρήσεις σε άλλους κλάδους, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες για μόνιμη και σταθερή δουλειά με μέτρα ασφαλείας (θυμίζουμε το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην Ολυμπιάδα), χωρίς να εφαρμόζει μέτρα ανακούφισης για τα λαϊκά στρώματα.

Η δημοτική αρχή περιγράφει μόνο τα προβλήματα που παρέλαβε, γιατί δεν κινείται στη λογική της πάλης, της πραγματικής λαϊκής αντιπολίτευσης, προς όφελος των εργαζομένων της περιοχής μας.

Οι αποκαλύψεις για το ρόλο της εταιρίας Eldorado Gold δεν μπορεί να τελειώνουν με μια τοποθέτηση. Τι έκανε η δημοτική αρχή απέναντι σε όλες αυτές τις παρεμβάσεις και λειτουργίες που καταγγέλλει; Ενδεχόμενα και σε ορισμένες περιπτώσεις πέρα από τις πολιτικές ευθύνες να υπάρχουν και ποινικές. Έφερε τα θέματα αυτά, για τα οποία βοά όλος ο κόσμος για συζήτηση και αποφάσεις; Η απλή αναφορά μετά την παραίτηση του κ. Μίχου μόνο «για τα μάτια του κόσμου» γίνεται.

Την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή «παίζει» ρόλο στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Από τη μια μεριά η Eldorado Gold επιδιώκει να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους στα μεταλλεία και από την άλλη η κυβέρνηση, μαζί με δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και στο δημοτικό συμβούλιο παίρνουν μέρος σε αυτή την αντιπαράθεση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Αριστοτέλη θα βρίσκεται στον αγώνα για τα δίκαια των εργαζομένων μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Θα παλεύει, για να μην έχουν καμία θέση τα επιχειρηματικά συμφέροντα στη λειτουργία του δήμου. Θα προβάλλει σταθερά τη θέση ότι ο ορυκτός πλούτος πρέπει να αποτελεί λαϊκή περιουσία και όχι να ξεπουλιέται στα μονοπώλια του κλάδου αυτού. Μόνο τότε θα μπορεί να προστατεύεται πραγματικά το περιβάλλον και να έχουν λόγο οι εργαζόμενοι της περιοχής και γενικά για επενδύσεις τύπου Eldorado Gold.»