ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΞΕΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

mulos-skouries

Με τους τόνους διαρκώς να ανεβαίνουν, τα επεισόδια να συνεχίζονται, τον εμφύλιο να σοβεί στο δήμο Αριστοτέλη, την κυβέρνηση να μην τολμάει να αποκαλύψει τις πραγματικές της προθέσεις, το πλήρες αδιέξοδο είναι το πιθανότερο σενάριο γύρω από την επένδυση της μεταλλουργίας χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Η εταιρία Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική κατά 95% της καναδικής Eldorado Gold , δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει και προειδοποιεί πως, αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, είτε λόγω των βίαιων αντιδράσεων, είτε λόγω ολιγωρίας και προσχηματικών εμποδίων από την πλευρά της Πολιτείας, θα φύγει από την Ελλάδα. Οι Καναδοί όπα υποστηρίζουν έχουν ήδη επενδύσει 450 εκατ. δολ. περί τα 410 εκατ. ευρώ , ενώ το σύνολο της επένδυσης πλησιάζει το ένα δισ. δολ., δηλαδή περί τα 930 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα πρόκειται για τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση που έγινε εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα, κάτι το οποίο δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο. Με πρόσφατες δηλώσει του ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής εταιρίας, Πολ Ράιτ, επισημαίνει ότι η αδειοδότηση της εταιρία έχει γίνει κανονικά, αφού υπάρχουν σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, και υπογραμμίζει ότι δεν είναι δυνατό να αλλάζουν οι όροι κάθε φορά που υπάρχει κυβερνητική αλλαγή.

Πόλεμος μέχρις εσχάτων

Από την περασμένη Κυριακή οι τόνοι της αντιπαράθεσης, που έχει λάβει, πλέον, πολιτικό ή μάλλον κομματικό χαρακτήρα, έχουν ανέβει πολύ. Μετά τα πολύ σοβαρά επεισόδια που έγιναν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στις Σκουριές των εργαζομένων στα μεταλλεία και αντί συγκέντρωσης όσων αντιδρούν στην επένδυση, που προκάλεσε τη δυναμική παρέμβαση της Αστυνομίας, οι δηλώσει ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Καταρχήν ανάμεσα στους εργαζομένους και τους ενάντιους ξέσπασε λυσσαλέος πόλεμος ανακοινώσεων και αναρτήσεων στο διαδίκτυο, ενώ βίαια επεισόδια συνέβησαν και τη Δευτέρα. Η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή Κατερίνα Ιγγλέζη, ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε την Αστυνομία ότι με τη στάση της στρέφεται κατά της κυβέρνησης! Από την πλευρά του ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη προειδοποίησε ότι η υπόθεση χρειάζεται πολιτικό χειρισμό, διότι διαφορετικά θα θρηνήσουμε νεκρούς . Μάλιστα, ο Γιάννης Πανούσης αποκάλυψε ότι έχει επισημάνει την κρισιμότητα της κατάστασης στον κ. Λαφαζάνη, ο οποίος, όμως, εξέδωσε ανακοίνωση ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Όπως υποστηρίζει, δεν είναι δυνατόν η Eldorado Gold να δρα ως Κράτος εν κράτει , αφήνοντας παράλληλα, υπόνοιες για «αξιοποίηση» των καταλήψεων δρόμων από «αγανακτισμένους» υπαλλήλους. Ο κ. Λαφαζάvns στην ουσία αμφισβήτησε τις αγαθές προθέσεις των εργαζομένων και το δικαίωμά τους να προασπίσουν την εργασία τους!

Κατάλαβε κανείς;

Υπάρχει κάποιος που να αντιλαμβάνεται το οτιδήποτε; Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην εκστρατεία που ετοιμάζουν για την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα οι 1.980 εργαζόμενοι στα μεταλλεία Χαλκιδικής, οι οποίοι θα συνοδεύονται από μέλη των οικογενειών τους. Όπως υπολογίζουν οι ίδιοι, από την περιοχή θα ξεκινήσουν 100 πούλμαν με 5.000 ανθρώπους, οι οποίοι θα φτάσουν στην Αθήνα και όπως προγραμματίζουν θα κάνουν κατάληψη στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, θα διαδηλώσουν στο Σύνταγμα και στη Βουλή. Στην πραγματικότητα το θέμα δεν είναι καν του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Διότι μπορεί σήμερα –μετά και από τις πιέσεις που ασκεί με διάφορους τρόπους ο Καναδάς–, το Μέγαρο Μαξίμου να εκφράζει με διακριτικότητα τη δυσαρέσκειά του για ένα ακόμη μέτωπο που ανοίγει, αλλά λίγους μήνες πριν από τις εκλογές ήταν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος που είχαν επισκεφθεί την περιοχή και είχαν ταχθεί κατά της επένδυσης. Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην εκστρατεία που ετοιμάζουν για την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα οι 1.980 εργαζόμενοι στα μεταλλεία Χαλκιδικής. Άλλωστε τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στη Β. Χαλκιδική για να στηρίξει την επένδυση ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, επί των ημερών του οποίου πάντως οι υπηρεσίες του κράτους δεν έδειξαν κάποιου τύπου σπουδή για να προωθήσουν ταχύτερα τις εκκρεμότητες που υπήρχαν. Ισα ίσα που η κλασική ελληνική γραφειοκρατία κινήθηκε, σε όλα τα επίπεδα πιο αργά και από τον… εαυτό της. Το αδιαμφισβήτητο δεδομένο είναι ότι η κοινωνία του δήμου Αριστοτέλη είναι βαθύτατα διχασμένη. Από μια τα 11 Μαδεμοχώρια και από την άλλη τα πέντε παραθαλάσσια χωριά.

ΠΗΓΗ: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, του Γιώργου Μητράκη 11/04/2015