ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣτΕ

DCIM100MEDIA

Οι εργαζόμενοι ζητούν να ανακληθούν οι αποφάσεις που φρενάρουν τα έργα στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Την συνέχιση  των έργων και εργασιών  στα μεταλλεία χρυσού  της Κασσάνδρα Χαλκιδικής ζητούν ουσιαστικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας τοπικά σωματεία εργαζομένων  της Χαλκιδικής αλλά και του χώρου των μεταλλείων. Ειδικότερα, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, το Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπογείων Στοών-Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής, το  Σωματείο Εργατοτεχνικών και Υπαλλήλων της Εταιρείας ΑΚΤΩΡ-ΑΤΕ-Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. «Η Αγία Βαρβάρα» και το Σωματείο Δασεργατών Βορείου Χαλκιδικής  προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο  και ζητούν να ακυρωθούν αποφάσεις που εκδόθηκαν μετά τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015  και σταματούν  εν μέρει τις εργασίες στα μεταλλεία χρυσού της Κασσάνδρας.

Ειδικότερα, οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων ζητούν να ακυρωθούν ως παράνομες:

1)        Η από 26.2.2015 απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος, κ.λπ. με την οποία ανακλήθηκε η από 8.10.2014  θεώρηση  της αρχιτεκτονικής και ηλεκρομηχανολογικής μελέτης της μονάδας εμπλουτισμού Σκουριών,

2)        Η από 2.3.2015 απόφαση της Πολεοδομίας του Δήμο Αριστοτέλη  με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση χορήγησης άδειας δόμησης για το εργοστάσιο εμπλουτισμού του υποέργου μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Σκουριών,

3)        Το από 25.2.2015 σήμα του δασάρχη Αρναίας (που εκδόθηκε μετά από ηλεκτρονικό έγγραφο του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης)   με το οποίο διατάσσεται η διακοπή των εργασιών  υλοτόμησης σε έκταση 300 στρεμμάτων στις Σκουριές.

Τα σωματεία υποστηρίζουν ότι από την κατάργηση των επίμαχων αποφάσεων επέρχεται απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ  οι επίμαχες αποφάσεις δεν είναι νόμιμες.

Αναλυτικότερα, ως προς την αρχιτεκτονική  και ηλεκρομηχανολογική  μελέτη υπογραμμίζεται  ότι η ανάκλησή της είναι παράνομη, καθώς γίνεται χωρίς την διαπίστωση κάποιας παρανομίας, αλλά χάριν επανελέγχου.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η ανάκληση της επίμαχης υπουργικής απόφασης έχει ως συνέπεια να μην  μπορεί να εκδοθεί άδεια δόμησης για την μονάδα εμπλουτισμού των μεταλλείων.

Ακόμη, η ανάκληση σημειώνουν ότι παραβιάζει «τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης», αλλά και εκδόθηκε «καθ΄  υπέρβαση των άκρων ορίων της διακριτικής ευχέρειας του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης».

Αναφορικά με το σήμα του δασάρχη Αρναίας με το οποίο σταμάτησαν οι υλοτομικές εργασίες από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», οι συνδικαλιστικοί φορείς επισημαίνουν, ότι πλέον του ότι έχασαν την εργασία τους υλοτόμοι,  είναι παράνομο και εκδόθηκε «κατά πλάνη περί τα πράγματα», ενώ  πάσχει από έλλειψη αιτιολογίας.

ΠΗΓΗ: http://www.protothema.gr/, 6/04/2015