ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ ΚΑΝΑΔΟΥΣ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΚΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ…

Dutch flag with the parliament buildings in the background

Διαβάζω στον ιστότοπο www.tanea.gr πως στη διαδικτυακή πύλη EUObserver αναρτήθηκε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ολλανδία έχει προκαλέσει στην Ελλάδα απώλειες φορολογικών εσόδων ύψους 1,7 εκατ. ευρώ», το οποίο αναφέρει ότι εξαιτίας της ολλανδικής φορολογικής νομοθεσίας, η καναδική εταιρεία εξόρυξης χρυσού Eldorado Gold που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, έχει αποφύγει την καταβολή τουλάχιστον 1,7 εκατ. ευρώ σε φόρους, σύμφωνα με έκθεση του ολλανδικού Κέντρου Ερευνών για τις Πολυεθνικές Εταιρείες (SOMO).

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι η έκθεση έρχεται στη δημοσιότητα (30 Μαρτίου), την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από χώρες όπως η Ολλανδία να αυξήσει την είσπραξη φόρων ώστε να ανταποκριθεί στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει τις μεθόδους συλλογής φόρων, σημειώνουν με ειρωνεία οι συντάκτες της έκθεσης.

Εδώ έχουμε μια σειρά από οξύμωρα σχήματα:

  • Η SOMO «ξεσκεπάζει» την Ολλανδική κυβέρνηση, η οποία είναι ο κύριος χρηματοδότης της, αφού χορηγεί στην ΜΚΟ το 80% περίπου των πόρων της.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του Κατρούγκαλου, προσπαθεί να φωνάξει πως το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό. (!!!)
  • Αυτοί που καθυστερούν μια επένδυση που θα αποφέρει πολλαπλά οικονομικά οφέλη στην πλήρη λειτουργία της, βάλλουν εναντίον της πολυεθνικής που προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της –χωρίς να παρανομεί–, εκμεταλλευόμενη την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  • Ολλανδός βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο Arnold Merkies, δηλώνει σε εφημερίδα πως «Η Ε.Ε. πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να βάλλει τάξη στα φορολογικά της, και ένα μέλος της Ε.Ε. όπως η Ολλανδία, δεν θα πρέπει να βοηθά πολυεθνικές να κάνουν το αντίθετο».

Τι γίνεται επιτέλους εδώ; Ολλανδικός εμφύλιος επί ελληνικού εδάφους; Και ο Τόλης με το Παρατηρητήριο και ο ΣΥΡΙΖΑ με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλατζάς, σιγοντάρουν; Θα μας εξηγήσει κανείς τι στ’ αλήθεια τρέχει;