ΤΡΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ

 

DCIM100MEDIAΜιχάλης Θεοδωρακόπουλος, δ/νων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός: «Εάν κάτσουμε σε ένα τραπέζι, θα τα βρούμε».

Εάν όλοι οι εμπλεκόμενοι καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι, είμαι βέβαιος ότι θα τα βρούμε πιστεύει ο κ. Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, ο οποίος εργάζεται στα μεταλλεία από το 1989 και σήμερα είναι διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός . Βασίζει την αισιοδοξία του στο γεγονός ότι η εταιρεία όπως υποστηρίζει αξιοποιεί τις πιο σύγχρονες περιβαλλοντικά μεθόδους που ταιριάζουν στην περιοχή, ενώ δίνει συνεχώς δείγματα γραφής της ευαισθησίας της για το περιβάλλον, με τις αποκαταστάσεις που κάνει. Ως άμεσες συνέπειες της κίνησης Λαφαζάνη, ο κ. Θεοδωρακόπουλος σημειώνει το γεγονός ότι δεν θα προσληφθούν 500 εργαζόμενοι για τα επόμενα πέντε χρόνια για τις ανάγκες των κατασκευαστικών έργων, ενώ δεν θεωρεί δεδομένη την παραμονή της εταιρείας στην Ελλάδα με οποιεσδήποτε συνθήκες. Επικαλείται, μάλιστα, τη δήλωση του CEO της Eldorado Gold Πολ Ράιτ, ο οποίος προειδοποίησε: Η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Ενέργειας, εάν δεν αναθεωρηθεί εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, ενδεχομένως να ωθήσει την Eldorado να επανεξετάσει τα επενδυτικά της πλάνα στην Ελλάδα . Σε ανακοίνωση του καναδικού ομίλου αναφέρεται ότι η απόφαση του υπουργείου δεν έχει νομική βάση και θα προχωρήσει, αν κριθεί απαραίτητο, σε κάθε ενέργεια προστασίας των νόμιμων δικαιωμάτων της εταιρείας, των εργαζομένων και των συνεργατών . Η απόφαση του υπουργείου ΠΑΠΕΝ δεν έχει προς το παρόν ουσιαστικό αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμα των εργασιών στις Σκουριές, καθώς πλήθος δραστηριοτήτων προχωρούν κανονικά, αναφέρει η διοίκηση της Eldorado Gold. Υπενθυμίζει, επίσης, ότι η αξιοπιστία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επιβεβαιώθηκε από τρεις διαφορετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Χρήστος Ζαφειρούδας, πρόεδρος των εργαζόμενων: «Τη δουλειά μας δεν τη διαπραγματευόμαστε».

Για τους εργαζομένους της Ελληνικός Χρυσός η απόφαση Λαφαζάνη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Όπως λένε, χρόνια τώρα παρακολουθούν άλλους συμπολίτες τους και πολιτικές δυνάμεις να πολεμούν τη δουλειά και το ψωμί τους χωρίς να αντιδράσουν. Δεν διαπραγματευόμαστε δύο πράγματα, το περιβάλλον και τη δουλειά μας επισημαίνει ο πρόεδρος του σωματείου τους Χρήστος Ζαφειρούδας, ο οποίος εξηγεί με αυτόν τον τρόπο το γεγονός ότι οι μεταλλωρύχοι έχουν ξεσηκωθεί δυναμικά τις τελευταίες εβδομάδες. Η ζωή μας, το μέλλον μας, ο τόπος μας είναι σε αυτή την περιοχή και επ’ ουδενί θα δεχόμασταν να υπάρξει περιβαλλοντική καταστροφή επισημαίνει, επικαλούμενος την 26χρονη εμπειρία του μέσα στις στοές του μεταλλείου. Όπως διαβεβαιώνει, το 90% των 1.980 εργαζομένων στην Ελληνικός Χρυσός είναι από την περιοχή, ενώ υποστηρίζει: Πιθανώς, υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν να αποχαρακτηριστεί η περιοχή από μεταλλευτική και γι’ αυτό σπέρνουν τη διχόνοια . Όπως λέει μέλλον τα μεταλλεία χωρίς τις Σκουριές δεν έχουν , ενώ στις τέσσερις συναντήσεις του με τον αρμόδιο υπουργό Π. Λαφαζάνη τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Ζαφειρούδας κατέστησε σαφές ότι τον θεωρεί ηθικά υπεύθυνο και αυτουργό αν η επένδυση δεν προχωρήσει, κλείσει η επιχείρηση και γίνει… εμφύλιος στην περιοχή. Ο κ. Λαφαζάνης μάς διαβεβαιώνει ότι εμείς, οι εργαζόμενοι, θα εξακολουθήσουμε να έχουμε το ίδιο αντικείμενο και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα, αλλά δεν μας εξηγεί πώς ακριβώς θα γίνει αυτό σημειώνει, αμφισβητώντας ευθέως τις υπουργικές διαβεβαιώσεις. Όσο για το τι άλλο σκέφτονται οι μεταλλωρύχοι, ο κ. Ζαφειρούδας αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, μέχρι και την κατάληψη των στοών του μεταλλείου.

Γιάννης Μίχος, δήμαρχος Αριστοτέλη: «Ναι στην παραδοσιακή μεταλλουργία».

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Γιάννης Μίχος εκλέχθηκε με βασική προεκλογική θέση του την αντίθεση στη μεταλλουργία χρυσού στις σκουριές. Όπως επισημαίνει, οι Σκουριές βρίσκονται ουσιαστικά στο κέντρο της Χαλκιδικής και οποιαδήποτε μεταλλευτική δραστηριότητα μεγάλου βεληνεκούς θα επηρεάσει το περιβάλλον αλλά και την οικονομική δραστηριότητα ολόκληρης της περιοχής, αλλά και ευρύτερα της Χαλκιδικής. Εμείς θέλουμε την παραδοσιακή μεταλλουργία, όπως και όπου γινόταν μέχρι σήμερα λέει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος αντιλαμβάνεται την ένταση που υπάρχει ως σύγκρουση συμφερόντων, υπό την έννοια ότι οι μεταλλωρύχοι διεκδικούν τη δουλειά τους, αλλά όπως λέει να μην ξεχνάμε και την άλλη πλευρά των αντιδρώντων, αυτών δηλαδή που έχουν συνδέσει το επαγγελματικό τους μέλλον με τον τουρισμό και τις οποιεσδήποτε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα . Ο κ. Μίχος λόγω της επιχειρηματικής ιδιότητάς του είναι βασικός μέτοχος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών Epsilon Net αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που προκαλείται στο επενδυτικό προφίλ της χώρας λόγω της πολύχρονης εκκρεμότητας στην περιοχή, αφού στο πρότζεκτ εμπλέκονται μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, και καλεί το ελληνικό Δημόσιο να ξαναβάλει τους κανόνες και τους ανάλογους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε αυτοί οι κανόνες να τηρούνται. Για μας τα πράγματα πρέπει να μείνουν όπως είναι σήμερα, δηλαδή να δουλεύουν τα μεταλλεία στις Μαύρες Πέτρες και οι εργαζόμενοι να έχουν τις δουλειές τους λέει χαρακτηριστικά.

[ΠΗΓΗ: ΕΠΕΝΔΥΣΗ, 07/03/2015]