OI ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Πορεία Υπέρ των Μεταλλείων_Στρατώνι 20150304

Ανοιχτή επιστολή προς τη Δημοτική αρχή του Δήμου Αριστοτέλη,
Κοινοποίηση:
Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης
Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
Προς τον Υπουργό κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη
Και τον Υφυπουργό κ. Γιάννη Τσιρώνη
Κύριε Δήμαρχε και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Θέλουμε να σας κοινοποιήσουμε την δυσαρέσκεια και την αντίθεση μας στο δελτίο τύπου της 06/03/2015 της δημοτικής αρχής με τίτλο «Σκουριές και προσπάθειες αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης».
Είναι ειρωνεία να φέρει αυτόν τον τίτλο ένα κείμενο γεμάτο από έωλα και σαθρά επιχειρήματα το οποίο με τον κλασικό ανέξοδο λαϊκισμό, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να διχάσει τους εργαζομένους και την κοινή γνώμη, επιτιθέμενο άμεσα και απροκάλυπτα στην επαγγελματική προοπτική των εργαζομένων.
Η δημοτική αρχή, σε πλήρη σύνταξη με τις αντιπαραγωγικές δυνάμεις της περιοχής, επιχειρεί να δώσει μαθήματα τακτικής, ήθους και διχασμού στους εργαζόμενους. Για να αρθρωθεί σοβαρός, έντιμος λόγος σε αυτό το πεδίο, προϋποτίθεται σπουδή της μεταλλευτικής. Εσείς που ήρθατε προς άγραν ψήφων στα Μαδεμοχώρια, επικαλούμενοι την ενότητα, καλείτε σήμερα το ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων σε διάσπαση επειδή αυτό συμφέρει εσάς σαν άτομα και όχι σαν Δημοτική Αρχή. Σήμερα με το δελτίο τύπου σας, υπονομεύετε, το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο και ουσιαστικό «αιμοδότη» της ευρύτερης περιοχής, αλλά και την εικόνα ολόκληρης της χώρας, ως πόλου έλξης επενδύσεων που τόσο έχει ανάγκη στην παρούσα χρονική συγκυρία. Χωρίς καμία πλήρως τεκμηριωμένη εναλλακτική, χωρίς κανένα σχέδιο.
Για το πόσοι είμαστε πραγματικά, ρωτήστε γύρω σας. Ρωτήστε πόσοι νέοι της περιοχής επέστρεψαν ή έμειναν στον τόπο τους τα τελευταία χρόνια, βρίσκοντας αξιοπρεπή εργασία και επαγγελματική προοπτική, τη στιγμή που οι συνομήλικοί τους από όλη την Ελλάδα εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα. Ανατρέξτε στα αρχεία του δήμου. Στα 9 χωριά των Μαδεμοχωρίων μόνο θετικούς δείκτες και ανάπτυξη θα βρείτε τα τελευταία 5 χρόνια του Μνημονίου και της οικονομικής καταβαράθρωσης της Ελλάδας.
Στην πεποίθηση σας ότι μπορεί να υπάρξει μέλλον στη μεταλλευτική δραστηριότητα χωρίς τις Σκουριές, και στο επιχείρημα σας ότι οι περισσότεροι από εμάς εργαζόμαστε στα υπόλοιπα εργοτάξια άρα κλείνοντας τις Σκουριές δεν θα υπάρξει πρόβλημα, η απάντηση μας είναι η εξής:
• Δουλεύουμε στην ίδια επιχείρηση, με ενιαίους στόχους και επαγγελματική προοπτική. Είμαστε ενιαίο και αδιάρρηκτο μέτωπο εργαζομένων ανεξαρτήτως θέσης και ειδικότητας και δεν θα αφήσουμε να χαθεί ούτε μία θέση εργασίας, ούτε μία εργατοώρα να πάει χαμένη. Το είδατε στην περίπτωση των δασεργατών, και το ίδιο θα βλέπετε πάντα.
• Η επένδυση είναι απολύτως ΝΟΜΙΜΗ. Και εμείς αποτελούμε τους ουσιαστικούς εγγυητές της υλοποίησης στο σύνολο της, όπως αυτή εκφράζεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και όπως αυτή αδειοδοτήθηκε με την ΚΥΑ ΕΠΟ 201745/2011 και επισφραγίστηκε από το ίδιο το ΣτΕ. (Αποφάσεις 1492/2013, 549/2015, 551/2015, 398/2012, 110/2013, 1170/2013, 839/2014)
• Εργαζόμαστε καθημερινά στα εργοτάξια με κοινό στόχο να δούμε το αποτέλεσμα των κόπων μας να γίνεται πραγματικότητα. Μια ενιαία παραγωγική και εξαγωγική μονάδα, την μεγαλύτερη στην ευρύτερη περιοχή, εγγυητή της ανάπτυξης και της ευημερίας για εμάς και τα παιδιά μας. Δίνουμε συλλογικά καθημερινό αγώνα για ασφαλή και αποδοτική εργασία, προστασία του περιβάλλοντος και ανάπτυξη της περιοχής.
• Επιστρέφουμε τις κατηγορίες για απλουστεύσεις και διλήμματα πίσω σε σας. Και εσείς οι ίδιοι γνωρίζετε ότι ως ενιαία, η επένδυση, έγινε πόλος έλξης ξένων κεφαλαίων φέρνοντας στην Ελλάδα και στο δήμο, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το εξωτερικό σε εποχές οικονομικού μαρασμού και ανθρωπιστικής κρίσης. Και εσείς οι ίδιοι γνωρίζετε το μέγεθος των επενδύσεων που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια. Και εσείς οι ίδιοι γνωρίζετε ότι οι Σκουριές δεν είναι ένα έργο στα χαρτιά αλλά σε πλήρη ανάπτυξη. Και εσείς οι ίδιοι γνωρίζετε ότι οι ίδιοι εργαζόμενοι που εργάζονται σήμερα στα υπόλοιπα εργοτάξια αντλώντας πολύτιμη εργασιακή εμπειρία, θα στελεχώσουν αύριο τις παραγωγικές μονάδες των Σκουριών και θα αποτελέσουν τη βάση για την μελλοντική ανάπτυξη της χώρας. Και εσείς οι ίδιοι γνωρίζετε ότι άδειες υπάρχουν και περισσότερες ακόμα βρίσκονται στη φάση της έγκρισης, με πλήρως τεκμηριωμένους νομικά και επιστημονικά φακέλους στα χέρια των αρμόδιων υπηρεσιών. Υπηρεσιών οι οποίες με τις ευλογίες της κεντρικής διοίκησης κωλυσιεργούν, αρνούμενες να κάνουν τη δουλειά τους. Όμως αντί να πράξετε το ηθικό σας καθήκον απέναντι στην πλειοψηφία των δημοτών και να πείτε ποια θα είναι η πραγματικότητα στο δήμο χωρίς μεταλλευτική δραστηριότητα (κάτι που γνωρίζετε από πρώτο χέρι οι περισσότεροι) αναλώνεστε σε ευχολόγια, ονειροπολήσεις και διχασμό υπό το προσωπείο της ενότητας.
Η υπομονή μας εξαντλείται με την πολιτική ηγεσία σε όλες τις βαθμίδες. Δεν πρόκειται να αφήσουμε το μέλλον μας να χαθεί λόγω της περιρρέουσας πολιτικής κατάστασης και της απροθυμίας της πολιτικής ηγεσίας να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στο σύνολο της επένδυσης και απέναντι στο εργασιακό μέλλον χιλιάδων ανθρώπων. Η δικιά σας θέση δυστυχώς είναι στα μάτια μας ξεκάθαρα αρνητική στο σύνολο της επένδυσης και στο σύνολο των εργαζομένων, άσχετα αν προσπαθείτε να την εξωραΐσετε ή να την παρουσιάσετε όπως σας βολεύει. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη, μέχρι να δούμε όλες τις μονάδες παραγωγής (Σκουριές, Ολυμπιάδα, Μαδέμ Λάκκος) να είναι σε πλήρη λειτουργία. Τότε και μόνο τότε το μέλλον μας και των παιδιών μας που ξενιτεύονται και το ψυχολογικό μαρτύριο για τις μισές (τουλάχιστον) οικογένειες στην Ελλάδα θα είναι εξασφαλισμένο όχι στα λόγια αλλά επί της ουσίας.
Κανένα αυτοκίνητο δεν βάψαμε και δεν κάψαμε. Και ειδικά γι’ αυτό δεν επιτρέπουμε ο όρος «τοπική κοινωνία» να γίνει το σύμβολο της απαξίωσής μας και ο όρος «κάτοικος» να γίνει σημαία διχασμού. Θεωρούμε προσβολή το ίδιο το όνομά και η ταυτότητά μας ως κάτοικοι αυτού του Δήμου να χρησιμοποιείται σήμερα εναντίον μας, και δεν καταδεχόμαστε η καταγωγή μας για την οποία είμαστε περήφανοι, να γίνει «μέσο διχασμού». Εξάλλου, χαρακτηριστικό γνώρισμα του διχασμού και της όξυνσης είναι η αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να αφουγκραστεί την ανάγκη της κοινωνίας.
Απαιτούμε από εσάς την ανάληψη πρωτοβουλιών για την δημιουργία συνθηκών υγιούς κοινωνίας και ομαλοποίησης της κατάστασης.
Κλείνοντας σας γνωρίζουμε ότι οι απαντήσεις σε οποιοδήποτε ερώτημα σχετικά με την αναγκαιότητα ή όχι των Σκουριών, αλλά και ολόκληρου του επενδυτικού σχεδίου έχουν δοθεί στο παρελθόν, αλλά και είναι στη διάθεση του καθενός που ενδιαφέρεται πραγματικά να λάβει επιστημονικές και τεχνικές απαντήσεις.
Και ως επιστημονικό προσωπικό, παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις.
Με εκτίμηση,
Οι επιστήμονες της Ελληνικός Χρυσός:
Πέτρος Στρατουδάκης Μεταλλειολόγος Μηχανικός
Μιχαήλ Θεοδωρακόπουλος Μεταλλειολόγος Μηχανικός
Έμμυ Γαζέα Μεταλλειολόγος Μηχανικός
Γεώργιος Περαντώνης Γεωλόγος
Αλέκος Τσανανάς Μηχανολόγος Μηχανικός
Παναγιώτης Μουσλής Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Κώστας Σουλτάνης Τοπογράφος Μηχανικός
Δημήτρης Μπάλλας Γεωλόγος
Αχιλλέας Γάτσιος Μεταλλειολόγος Μηχανικός
Φώτης Σιγηνός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Αθανάσιος Χλιόπανος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Χάρη Φωτεινάκη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Στράτος Ζαχαρέας Μεταλλειολόγος Μηχανικός
Κωσταντίνος Γεωργαντζής Πολιτικός Επιστήμων- Επικοινωνιολόγος
Αναστασία Σεμερτζίδου Μεταλλειολόγος Μηχανικός
Αλέξανδρος Δριβέλας Γεωλόγος
Δημήτρης Κουλαράς Γεωλόγος
Κατερίνα Μαντέλα Μηχανικός Γεωτεχνολογίας & Περιβάλλοντος
Νατάσα Λακασά Γεωλόγος
Στάθης Λάλιος Μεταλλειολόγος Μηχανικός
Ευαγγελία Χαιδευτού Γεωλόγος
Μαργαρίτα Σακαλή Γεωλόγος
Αναστασία Μιχαηλίδου Γεωλόγος
Αριστείδης Χατζηβαμβάκης Μηχανολόγος Μηχανικός
Χρήστος Κοντογιώργης Μηχανολόγος Μηχανικός
Γεώργιος Καλιτζέρης Πολιτικός Μηχανικός
Αθανάσιος Τσιντογιάννης Μηχανολόγος Μηχανικός
Αθανάσιος Μπαραφάκας Μηχανικός Ορυκτών Πόρων
Βασίλης Κυπαρίσσης Μηχανικός Περιβάλλοντος
Μανώλης Δάφτσης Χημικός
Μαρία Λαμπρινού Λογίστρια
Άσπα Πέτρου Εμπορίας & Διαφήμισης
Μαριάνθη Στυλιανού Εκπαιδευτικός
Βαλάσης Κουτσούκης Μηχανολόγος Μηχανικός
Γιώργος Μπρόκος Μηχανικός Ορυκτών Πόρων
Πρόδρομος Χατζηλίδης Μηχανολόγος Μηχανικός
Κώστας Μαρκογιάννης Χημικός Μηχανικός
Δημήτρης Γιάννογλου Μηχανολόγος Μηχανικός
Νίκος Νικολαϊδης Μηχανολόγος Μηχανικός
Τηλέμαχος Πεύκος Χημικός Μηχανικός
Χρήστος Γκιουμουσίδης Δασολόγος
Κατερίνα Γαλάνη Δασολόγος
Δημήτρης Μπογάς Γεωλόγος
Ευάγγελος Παλάτος Γεωλόγος
Ευλαμπία Βουγιούκα Γεωλόγος
Μάριος Μαρκογιάννης Λογιστής
Νίκος Παπαφιλίππου Μεταλλειολόγος Μηχανικός
Φώτης Διαμαντόπουλος Μηχανικός Ορυκτών Πόρων
Δημήτρης Μέγας Πολιτικός Μηχανικός
Θεοφάνης Απεσλίδης Μεταλλειολόγος Μηχανικός
Παναγιώτης Παραλάς Έργων Υποδομής
Δημήτρης Ρίζος Μηχανολόγος Μηχανικός
Βασίλης Χατζηευστρατίου Μηχανικός Ορυκτών Πόρων
Κώστας Μπανάκας Γεωλόγος
Στέλλα Κατσιρμά Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Κατερίνα Λαμπρινού Τοπογράφος Μηχανικός
Κοσμάς Κύρου Μεταλλειολόγος Μηχανικός
Παναγιώτης Στυλόπουλος Μηχανολόγος Μηχανικός
Θανάσης Παπαντώνης Πολιτικός Μηχανικός
Παναγιώτης Κιτσάκης Μεταλλειολόγος Μηχανικός
Δέσποινα Χρυσοβελίδου Μεταλλειολόγος Μηχανικός
Δημήτρης Τσολάκης Μηχανικός
Χρύσα Στύλου Φιλόλογός – Ψυχολόγος
Γεωργία Βεκοπούλου Μηχανικός Πληροφορικής & Επικοινωνίας
Τίμος Ξονίκης Γεωλόγος
Γιώργος Ξονίκης Τοπογράφος Μηχανικός
Χρήστος Λεμονής Λογιστής
Χρυσάνθη Παλασοπούλου Μηχανολόγος Μηχανικός
Στυλιανή Βαγιωνά Πολιτικός Μηχανικός
Σοφία Καλαμπαλίκη Γεωλόγος
Μαρία Πέργουλη Λογίστρια
Μαρία Λεβέντη Τοπογράφος Μηχανικός
Νίκος Αλεξίου Τοπογράφος Μηχανικός
Θεόδωρος Πνευματικός δομικών έργων
Ελευθερία Βαγκλή Γεωλόγος
Χρήστος Κοσμίδης Μηχανολόγος Μηχανικός
Κώστας Σεβδαλής Πολιτικός Μηχανικός
Βαγγέλης Μπακάλης Γεωλόγος
Νίκος Νεστόροφ Γεωλόγος
Χαράλαμπος Αλεξιάδης Οικονομολόγος
Bασίλειος Βασιλειάδης Ιατρός
Ειρήνη Στρίκου Επικοινωνιολόγος- Δημοσιογράφος
Αγγελική Ρήγα Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος
Ισμέτ Αλη Χότζα Χημικός
Πασχαλιά Μήλιου Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Φωκίων Βατάλης Λογιστής
Οδυσσέας Αλεξάκης Διοίκηση Επιχειρήσεων
Περικλής Αναστασίου Μηχανικός Πληροφορικών Συστημάτων
Εύη Μουγκοπέτρου Μηχανικός Ορυκτών Πόρων
Βασίλης Αναγνώστου Μεταλλειολόγος Μηχανικός
Γιώργος Παπασχάλης Μηχανικός Ορυκτών Πόρων
Αντώνης Γαρέζος Γεωλόγος
Γεωργία Ματζάνου Φιλόλογος
Αγγελική Παπαγιάννη Μηχανικός Ορυκτών Πόρων
Απόστολος Κούγκας Οικονομολόγος
Αγλαΐα Ερκέκογλου Τοπογράφος Μηχανικός
Στέλλα Θεοχαρίδου Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων
Αθηνά Αγαλή Δασολόγος
Ευγενία Χατζή Πολιτικός Μηχανικός
Ευγενία Μαντούβαλου Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος
Βασίλης Καίκης Μεταλλειολόγος Μηχανικός
Απόστολος Ιγγλέζης Πολιτικός Μηχανικός
Βασίλης Μπεσίρης Τοπογράφος Μηχανικός
Ειρήνη Γκίβαλου Λογίστρια
Αναστασία Γαλατσιάνου Δασολόγος
Άντα Κεφαλονίτου Λογίστρια