ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

vouli-wide-676

Ερώτηση σχετικά με το μέλλον της επένδυσης εξόρυξης χρυσού στα μεταλλεία Χαλκιδικής κατέθεσαν χθες 4/3/2015, στον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι βουλευτές του Ποταμιού Γ. Αμυράς, Χ. Ταχιάου και Γρ. Ψαριανός.

Οι βουλευτές κάνουν λόγο για διχογνωμία εντός του Υπουργείου, με τον Υπουργό κ. Π. Λαφαζάνη να εμμένει στις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για κλείσιμο της επένδυσης, ενώ ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κος Γιάννης Τσιρώνης, κρατά λιγότερο απόλυτη στάση, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα γίνουν ενέργειες που μπορεί να ζημιώσουν το Δημόσιο και θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι της επένδυσης.

Τα παραπάνω προκαλούν αβεβαιότητα στους εργαζόμενους στα μεταλλεία, οι οποίοι με επιστολές τους προς την Κυβέρνηση εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον της εργασίας τους, ενώ μετά και από την Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο κος Λαφαζάνης στις 26.02.15, για ανάκληση της έγκρισης δόμησης του εργοστασίου, προχώρησαν, σήμερα, σε 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις τελευταίες εξελίξεις.

Οι τρεις βουλευτές του Ποταμιού κάνουν έκκληση στον Υπουργό να δοθούν ξεκάθαρες και υπεύθυνες απαντήσεις προς όλους τους φορείς και ζητούν ενημέρωση μεταξύ άλλων για τις τελικές προθέσεις του Υπουργείου σχετικά με το μέλλον της επένδυσης, τις επιπτώσεις σε περίπτωση ακύρωσης – οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές – καθώς και για το μέλλον συνολικά των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην χώρα με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, οικονομικά οφέλη για το Δημόσιο και τις τοπικές κοινωνίες και δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕρώτησηΠρος τον κ. Υπουργό
Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Επένδυση εξόρυξης χρυσού της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» στη Χαλκιδική

Στις 19/2/2015 με την υπ. αριθμ. 551/2015 απόφαση του το ΣτΕ απέρριψε και την τρίτη αίτηση ακύρωσης που είχαν καταθέσει κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη κατά της 7803/2011 ΚΥΑ με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τα έργα: α) Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές εγκαταστάσεις μεταλλείων Κασσάνδρας και β) Απομάκρυνση, Καθαρισμός και Αποκατάσταση χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων Ολυμπιάδας, της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ.»

Είχε προηγηθεί η υπ. αρ. 549/2015 (18.02.2015) απόφαση του ΣτΕ με την οποία απέρριψε τη δεύτερη προσφυγή κατοίκων της περιοχής κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων της Επένδυσης.

Η πρώτη απορριπτική απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε τον Απρίλιο 2013 (1492/2013).
Οι τρεις πλέον αυτές αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου «ανάβουν» το πράσινο φως για τη συνέχιση της επένδυσης.

Η στάση της Κυβέρνησης όμως για το θέμα δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ενώ και εντός του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικρατούν αντικρουόμενες απόψεις.

Η σημερινή Κυβέρνηση, προεκλογικά και κατά την προηγούμενη περίοδο ως αντιπολίτευση, πρωτοστάτησε κατά της επένδυσης. Ο Πρωθυπουργός κος Α. Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε δηλώσεις του στον τύπο, είχε χαρακτηρίσει την Ιερισσό ως «Νέα Κερατέα» ενώ ο κος Π. Σκουρλέτης ως εκπρόσωπος τύπου είχε εξαγγείλει την ακύρωση της επένδυσης στις Σκουριές Χαλκιδικής σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Ανάλογη ήταν και η απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ ότι μόλις σχηματίσει κυβέρνηση θα βάλει λουκέτο στην εταιρεία.

Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κος Π. Λαφαζάνης, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Reuters, ανέφερε ότι «η νέα Κυβέρνηση εναντιώνεται απόλυτα σε αυτό το επενδυτικό σχέδιο». Ανάλογη ήταν και η ομιλία του στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Θέλω να επαναλάβω μια γνωστή μας θέση την οποία είχαμε ως αντιπολίτευση και την παλέψαμε με αγώνες, τη διατηρούμε ως κυβέρνηση και θα την προωθήσουμε. Είμαστε αντίθετοι στην επένδυση του χρυσού στις Σκουριές και θα αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά νόμιμα μέσα για να προωθήσουμε αυτήν τη θέση μας. Σε κάθε περίπτωση θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους στα μεταλλεία, τη δουλειά τους και την προοπτική τους». Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η Υπουργική Απόφαση που υπογράφει ο κος Λαφαζάνης στις 26.02.15 και με την οποία ανακαλεί την υπ’αριθμ. 14379/3600/8-4-14 θεώρηση της Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης της «Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κος Γιάννης Τσιρώνης κινήθηκε σε διαφορετικό ύφος χωρίς ωστόσο κι ο ίδιος να δώσει κάποια σαφή απάντηση, δηλώνοντας στον Τύπο μεταξύ άλλων τα εξής: «Δεν θα πάμε να κατεβάσουμε τον διακόπτη αλλά ούτε και θα κάνουμε κωλοτούμπα επειδή είμαστε στην κυβέρνηση. Θα εξετάσουμε συνολικά την επένδυση, ποιες εγγυήσεις δίνουν για το περιβάλλον και την ανάπτυξη, τι ισχύει στην πράξη». Επίσης αναγνωρίζει ότι «έχουν υπογραφεί συμβάσεις, πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει η αναθεώρηση τους. Ενδεχομένως να εξεταστούν άλλες εναλλακτικές όπως π.χ. να γίνεται μόνο υπόγεια εξόρυξη ή ο εμπλουτισμός να γίνεται αλλού. Ως συντονιστής των οικολόγων έχω μια άποψη και ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε προεκλογικά, αλλά ως Κυβέρνηση δεν σκοπεύουμε να παραβιάσουμε το νόμο». Και με επίσημη ανακοίνωση του στις 25.02.15, απαντώντας σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διαβεβαίωση από την πλευρά του ότι δεν θα σταματήσει η εξόρυξη στις Σκουριές, διευκρινίζει ότι: «το Υπουργείο μέχρι στιγμής έχει προλάβει να εξετάσει μόνο ζητήματα πολεοδομικής φύσης και δεν έχουμε εμπεριστατωμένη θέση για το αν θα σταματήσουν κάποιες εξορυκτικές δραστηριότητες, ούτε όμως διαβεβαιώθηκε ποτέ ότι δεν θα σταματήσουν.»

Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία, αμέσως μετά τις εκλογές, απέστειλαν δύο επιστολές προς την κυβέρνηση – η δεύτερη μάλιστα απευθυνόταν προσωπικά προς τον κ. Τσίπρα – με τις οποίες εξέφραζαν την αγωνία τους για το μέλλον της εργασίας τους, κατηγορώντας μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προεκλογικά ήταν το μόνο κόμμα που δεν δέχτηκε να συζητήσει μαζί τους. Μετά και από την τελευταία Υπ. Απόφαση για ανάκληση της δόμησης του εργοστασίου, απέστειλαν και νέα επιστολή στην οποία χαρακτηρίζουν τον Υπουργό αναξιόπιστο και ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του ότι πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση θα συναντηθεί πρώτα με τους εργαζόμενους.

Μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και ιδιαιτέρως του Υπουργού κ. Λαφαζάνη για «δέσμευση της προσπάθειας ακύρωσης της επένδυσης», ήρθε στην Αθήνα και ο Διευθύνων Σύμβουλος της καναδικής εταιρείας “Eldorado Gold”, μητρικής της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», κος Πολ Ράιτ, για επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους, χωρίς ωστόσο να λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις για το μέλλον του έργου. Η καναδική εταιρεία λειτουργεί σήμερα τέσσερα μεταλλεία στη Β. Ελλάδα, με επενδύσεις που έφτασαν το 1 δισ. δολάρια και απασχολεί περί τους 2.000 εργαζομένους οι οποίοι εκτιμάται ότι θα φθάσουν τους 5.500 κατά την ολοκλήρωση του έργου.

Κατόπιν όλων τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Τι προτίθεται τελικά να κάνει σχετικά με τα μεταλλεία εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική; Θα εμμείνει στην υλοποίηση τόσο των προεκλογικών όσο και των πρόσφατων δεσμεύσεων της Κυβέρνησης για κλείσιμο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία αλλά και το Δημόσιο συνολικά σε οικονομικούς και κοινωνικούς όρους;

Είναι εις γνώσιν του Υπουργείου οι οικονομικές συνέπειες και οι ζημίες για το Δημόσιο σε περίπτωση εκπόνησης διαδικασίας ακύρωσης της σύμβασης με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.»;

Σε περίπτωση ακύρωσης της επένδυσης υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο αποκατάστασης:

  1. των οικονομικών ζημιών που θα υποστεί το Δημόσιο εξαιτίας της ακύρωσης της Σύμβασης παραχώρησης (ρήτρες, αποζημίωση προς την Εταιρεία),
  2. των απωλειών εσόδων του Κράτους και των Δήμων της περιοχής που βρίσκονται τα μεταλλεία,
  3. των εργαζομένων στα μεταλλεία και
  4. του περιβάλλοντος;

Τι στάση προτίθεται να κρατήσει το Υπουργείο σχετικά με τις συνεχιζόμενες και συχνά βίαιες αντιπαραθέσεις στην περιοχή και τι απαντά στις καταγγελίες των εργαζομένων στα μεταλλεία για άρνηση διαλόγου μαζί τους και αδιαφορία για το μέλλον τους;

Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες στην χώρα, με στόχο μια βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, δημιουργία θέσεων εργασίας, οικονομικά οφέλη τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για το Δημόσιο συνολικά;

Οι ερωτώντες βουλευτές

[ΠΗΓΗ: http://www.psarianos.eu/ , 4/3/2014]