ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

limani1-thumb-large

Εντονη είναι η ανησυχία των επενδυτών μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε, να υποστηρίξει την κινεζική βούληση για επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά. Στην Αθήνα έφθασε, χθες, ο επικεφαλής της καναδικής Eldorado Gold κ. Πολ Ράιτ που ελέγχει τα Μεταλλεία Χαλκιδικής, για επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους μετά τη δέσμευση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη για ακύρωση της επένδυσης στις Σκουριές, ενώ την ίδια ημέρα ο επικεφαλής της ιταλικής TERNA κ. Ματέο Ντελ Φάντε ανακοίνωσε την παραίτηση της εταιρείας του από την προσπάθεια εξαγοράς του ΑΔΜΗΕ.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, την περασμένη Παρασκευή, είχε καταγραφεί n ηχηρή απουσία ξένων πετρελαϊκών εταιρειών στον διαγωνισμό για την παραχώρηση των τριών χερσαίων οικοπέδων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα. Τρεις μεγάλες πολυεθνικές, η Shell, η Total και η Repsol απέσυραν η μία μετά την άλλη το αρχικό ενδιαφέρον τους….

Οι δηλώσεις του Π. Λαφαζάνη κατά της επένδυσης χρυσού στα Μεταλλεία Χαλκιδικής και η δέσμευσή του για προσπάθεια ακύρωσης της από το βήμα της Βουλής, άναψε φωτιές από τη Χαλκιδική μέχρι τον Καναδά όπου βρίσκεται η έδρα της μητρικής εταιρείας της Ελληνικός Χρυσός Eldorado Gold. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Πολ Ράιτ έφτασε χθες στην Αθήνα και μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε πάρει κάποια απάντηση στα αιτήματα που είχε υποβάλει και γραπτώς από τις 6 Φεβρουαρίου σε αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους για συνάντηση. Η μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Τορόντο, σύμφωνα με στελέχη της Ελληνικός Χρυσός από την ημέρα που εξαγγέλθηκαν οι προγραμματικές δηλώσεις, έχασε το 30% της αξίας της. Η καναδική εταιρεία η οποία λειτουργεί τέσσερα Μεταλλεία στη Βόρεια Ελλάδα με επενδύσεις που έφτασαν το 1 δισ. δολ. και απασχολεί περί τους 2.000 εργαζομένους, υποστηρίζει το νόμιμο των δραστηριοτήτων της επένδυσης.

(Πηγή: Εφ. Καθημερινή)