ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΥΗ

 

ellaktor

Όπως δημοσιεύει σήμερα το ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, σύντομα θα επαναλειτουργήσει το λιγνιτωρυχείο της Βεύης στη Φλώρινα καθώς υπεγράφη η σύμβαση μίσθωσης μεταξύ της Άκτωρ και του ΥΠΕΚΑ.

Βέβαια, υπάρχουν και εκεί αντιδράσεις τύπου… anticoal, διότι λέει η σύμβαση κατοχυρώθηκε στον Μπόμπολα… Λες και δεν έγινε πλειοδοτικός διαγωνισμός που πέρασε από 40 κύματα… Υπενθυμίζεται ότι οι προσπάθειες εκμίσθωσης της Βεύης είχαν ξεκινήσει από το 2006 (!) Η υπογραφή της σύμβασης που θα ακολουθήσει μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και της εταιρείας ΑΚΤΩΡ θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων στην εκμετάλλευση λιγνιτικού κοιτάσματος κάποιας σημασίας. Ας σημειωθεί δε ότι η είσοδος ιδιώτη στο συγκεκριμένο λιγνιτωρυχείο θα αξιολογηθεί από την Ε.Ε. και την τρόικα ως μέτρο για την κατάργηση της αποκλειστικής πρόσβασης μονοπωλίου που έχει η ΔΕΗ στο συγκεκριμένο καύσιμο.

Το λιγνιτωρυχείο είναι το μοναδικό που δεν ανήκει στη ΔΕΗ, γι’ αυτό και το ΥΠΕΚΑ ανέλαβε την αξιοποίηση του ώστε να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Σε ανακοίνωση της η εταιρεία Άκτωρ αναφέρει ότι με την επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου δημιουργούνται 500 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Η σύμβαση αφορά την εξόρυξη 120 εκατ. τόνων λιγνίτη και τα έσοδα του Δημοσίου από τη 15ετή μίσθωση θα ξεπεράσουν τα 150 εκατ. ευρώ. Ο εκμισθωτής έχει δεσμευθεί για έργα προστασίας του περιβάλλοντος ύψους 26 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή.