Ο ΚΩΔΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

koudouni

Ο Χρήστος Πάχτας και η παράταξή του «Όραμα Πολιτών» κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την μεθόδευση παραγκωνισμού των τοπικών εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων εκ μέρους της δημοτικής αρχής και υποκατάστασή τους με «δικά μας παιδιά».

Ο δήμαρχος αποφάσισε την «Σύσταση Ομάδων Εργασίας ανά δημοτική και τοπική κοινότητα, με έργο τη μελέτη, τον εντοπισμό και την ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών του δήμου Αριστοτέλη». Βάση αυτής της απόφασης συγκροτήθηκαν «ομάδες εργασίας» ενός απροσδιορίστου έργου, αποτελούμενες από ιδιώτες χωρίς καμία ειδίκευση, εμπειρία, γνώση ή αιτιολογία της επιλογής, αφήνοντας απέξω –και χωρίς δικαιολογία– τους εκλεγμένους προέδρους και συμβούλους των τοπικών κοινοτήτων.

Εννοείται πως δεν αναφέρεται καμία επιστημονική ιδιότητα, ειδικότητα, επαγγελματική ή προσωπική εμπειρία των προσώπων που επιλέχθηκαν, που να δικαιολογούν την ανάθεση του συγκεκριμένου έργου στα συγκεκριμένα αυτά πρόσωπα και εμφανώς μοναδικό κοινό κριτήριο για την επιλογή τους είναι η προσκόλλησή τους στην παράταξη του δημάρχου ή η συμμετοχή στους συνδυασμούς του.

Επιπροσθέτως δεν συγκεκριμενοποιείται σε καμία περίπτωση το έργο το οποίο υποτίθεται ότι συγκροτήθηκαν για να υλοποιήσουν αυτές οι επιτροπές. Ούτε ο χρόνος παράδοσης του έργου, ούτε το είδος του έργου που οφείλουν να παραδώσουν υπό μορφή μελέτης.

Ορίζονται απλά, τα παραπάνω αναφερόμενα πρόσωπα, κατά τοπική κοινότητα, με τη μορφή «λαϊκών επιτροπών», ακριβώς τύπου “antigold” ανά χωριό. Παντού αγνοεί τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και τους συμβούλους της «αντίπαλης» παράταξης ορίζοντας μέλος στις επιτροπές τον έναν δικό του τοπικό σύμβουλο και όπου δεν εξέλεξε κανέναν τοπικό σύμβουλο (Βαρβάρα Παλαιοχώρι, Στρατώνι) δεν ορίζει κανένα μέλος του τοπικού συμβουλίου σε αυτές τις «επιτροπές έργου».

Και ακόμα ένα αλλοπρόσαλλο: Ορίζεται διαφορετικός αριθμός μελών ανά δημοτική ή τοπική κοινότητα χωρίς κανένα απολύτως κριτήριο και επομένως καμία αιτιολογία.

Να σημειώσουμε πως από το σύνολο των διατάξεων και το πνεύμα του ν. 3852/2010 προκύπτει ότι  είναι υποχρεωτική η έκφραση γνώμης για τα τοπικά θέματα από τις τοπικές κοινότητες. Εδώ όμως, αυτές αγνοήθηκαν πλήρως.

Για όλα αυτά ο Χρήστος Πάχτας και 22 ακόμα εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων καταθέτουν δύο προσφυγές στην Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης. Η πρώτη αφορά την ακύρωση της με αριθμό 34275/1489/13.11.2014 (ΑΔΑ: 79ΣΙΩΨ2-5Β6) απόφασης δημάρχου του δήμου Αριστοτέλη,  με θέμα «Σύσταση Ομάδων Εργασίας ανά δημοτική και τοπική κοινότητα, με έργο τη μελέτη, τον εντοπισμό και την ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών του δήμου Αριστοτέλη», και η δεύτερη την ακύρωση τριών σχετικών αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου:

  1. Της με αριθμό 246α/27.10.2014 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής της 17ης συνεδρίασής του (ΑΔΑ: ΩΘ1ΣΩΨ2-ΗΤ2), με θέμα «Τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας Δημοτικών Κοινοτήτων» .
  2. Της με αριθμό 246β/27.10.2014 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής της 17ης συνεδρίασής του (ΑΔΑ: Ω7ΖΟΩΨ2-Πθ0), με θέμα «Τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας Τοπικών Κοινοτήτων».
  3. Της με αριθμό 34276/1490/13.11.2014 απόφασης δημάρχου του δήμου Αριστοτέλη (ΑΔΑ: Β2ΓΞΩΨ2-0Μ0) με θέμα «Διάθεση αιθουσών των Κοινοτικών και Δημοτικών Καταστημάτων Δήμου Αριστοτέλη».

Περιμένοντας αντιδράσεις από κάθε πλευρά και τα αποτελέσματα των προσφυγών, να σχολιάσουμε πως καλά όλα τα άλλα κε Μίχο, αλλά η νομιμότητα θα πρέπει να είναι το πρώτο σας μέλημα… ΟΛΑ τα άλλα έπονται.