ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ; ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ…ΑΛΛΑ…

proschim_0

Η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που πρωτοπορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκοσμίως. Η χώρα, όμως, που έλαβε τη στρατηγική απόφαση να αποδεσμευτεί από την πυρηνική ενέργεια, εξαρτάται ακόμα σε μεγάλο βαθμό από την εξόρυξη άνθρακα για την κάλυψη των τεράστιων ενεργειακών αναγκών της. Η Ανγκελα Μέρκελ πήρε τη γενναία απόφαση να αποδεσμευτεί η χώρα της από την πυρηνική ενέργεια το 2011, έπειτα και από την πίεση της κοινής γνώμης που είχε σοκαριστεί από τις δραματικές επιπτώσεις του πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. Ήδη οκτώ από τις συνολικά 17 πυρηνικές μονάδες της χώρας έχουν κλείσει, ωστόσο αυτό το γεγονός είχε ως συνέπεια να αυξηθεί δραματικά η χρήση του λιγνίτη, σε επίπεδα μάλιστα του 1990.

Η ανάγκη για νέες φλέβες λιγνίτη είναι τόσο επείγουσα ώστε να συντηρηθεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας , που το Βερολίνο δε διστάζει να κατεδαφίσει πανέμορφα μεσαιωνικά χωριά που είχαν την ατυχία να χτιστούν πάνω σε πλούσια κοιτάσματα λιθάνθρακα. Ένα από αυτά τα χωριά, είναι το Proschim στην ανατολική Γερμανία που, μάλιστα, οι κάτοικοι του αποτελούν υπόδειγμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας και πράσινης ανάπτυξης. Στο «πράσινο» χωριό, οι στέγες των αγροτόσπιτων είναι καλυμμένες με ηλιακές κυψέλες για να μετατρέπουν τη δύναμη του ήλιου σε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ φάρμες με ανεμογεννήτριες συμπληρώνουν την ενεργειακή αυτονομία όχι μόνο του Proschim, αλλά και της γύρω περιοχής. Βιολογικής καλλιέργειας λαχανόκηποι και κτηνοτροφικές μονάδες πρότυπα προσφέρουν τροφή στους 800 κατοίκους του χωριού που θα μπορούσε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την προστασία του πλανήτη από τη μόλυνση και την υπερεκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων του υπεδάφους. Τώρα το ηλικίας 500 ετών χωριό και οι κάτοικοι του που έχουν αφιερώσει την ζωή τους στην προστασία του περιβάλλοντος , απειλούνται, το μεν με κατεδάφιση και οι δε με ξεσπίτωμα. Τα σχέδια της κυβέρνησης να τερματίσει τη γερμανική εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια έως το 2022, προβλέπει την έγκριση για να καταστραφούν τα σπίτια, οι φάρμες και ολόκληρο το πράσινο χωριό, καθώς και τη μετεγκατάσταση των 800 κατοίκων του σε άλλη περιοχή. Η Γερμανία δε διαθέτει ακόμα αρκετές ανανεώσιμες πήγες για να αντικαταστήσουν τη χαμένη πυρηνική ενέργεια, οπότε ο σχεδιασμός προβλέπει να στραφεί η χώρα και πάλι στο κάρβουνο , για να γεφυρώσει τις ανάγκες που θα προκύψουν από το κλείσιμο των πυρηνικών μονάδων.

Απόδειξη πως η «πράσινη» ανάπτυξη σήμερα βρίσκεται ακόμη σε επίπεδα επίδειξης και για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες ακόμα και μια προηγμένη χώρα όπως η Γερμανία, δεν διστάζει να στραφεί προς τον λιγνίτη. Και μάλιστα προκειμένου να φτάσει σε αυτόν καταργεί εστίες πράσινης ανάπτυξης όπως το οικολογικό χωριό Proschim. Οι οικολόγοι της Γερμανίας τι να λένε άραγε; Ευχαριστημένοι που καταργήθηκε η πυρηνική ενέργεια και θα αντικατασταθεί με το λιγνίτη; Υπάρχει όφελος χωρίς αντίτιμο;

[ΠΗΓΗ: ΕΞΕΛΙΞΗ, 12/10/2014]