ΠΕΡΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ

Γ Παυλίδης από Πετρωτά Έβρου - Να αξιοποιηθούν τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού ζεόλιθου

Διαβάζουμε στο φύλο της 19ης Αυγούστου 2014 της Ελευθεροτυπίας άρθρο σχετικά με την εξόρυξη του ζεόλιθου στη Θράκη, και σας μεταφέρουμε ένα απόσπασμα:

«Με τα προσωπικά συμφέροντα που εμποδίζουν την αξιοποίηση του ζεόλιθου της Θράκης, τα οποία κατήγγειλαν πρόσφατα με ερώτηση τους στη Βουλή οι δύο πρώην υπουργοί της Ν.Δ. και βουλευτές της περιφέρειας, Αλέξανδρος Κοντός και Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος ο νέος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Παυλίδης. Πέραν αυτών των συμφερόντων, όμως, θα έρθει αντιμέτωπος και με το υπουργείο Περιβάλλοντος και τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος είναι αυτός που σταμάτησε την επένδυση του ζεόλιθου στα Πετρωτά Έβρου, παράνομα όπως φαίνεται και από την εισαγγελική έρευνα, παρά το ότι η Περιφέρεια είχε δώσει νομίμως την άδεια. Ο Γ. Παυλίδης, στέλεχος της Ν Δ. στην Ξάνθη, εξελέγη ως ανεξάρτητος υποψήφιος, με το συνδυασμό Περιφερειακή Αναγέννηση Ανεξάρτητος Περιφερειακός Συνδυασμός ΑΜΘ , ενώ στα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών καταγράφηκε ως Ν.Δ., ανεξάρτητος με τη στήριξη της Ν.Δ. .

Την ανάγκη ο ζεόλιθος να γνωστοποιηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται ως προϊόν και να αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο, τονίζει ο καθηγητής Νίκος Λυγερός, ο οποίος προσπαθεί εδώ και χρόνια να προωθήσει την αξιοποίηση του ζεόλιθου της Θράκης με άρθρα και συνεντεύξεις του. Ο Γ. Παυλίδης επισκέφθηκε τις προηγούμενες μέρες τη περιοχή των Πετρωτών Έβρου, όπου εντοπίστηκε το πλούσιο, αλλά ανεκμετάλλευτο ακόμη, κοίτασμα ζεόλιθου. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη περιοχή με πλούσιο κοίτασμα ζεόλιθου, το οποίο όμως δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη. Δεν μπορεί να παραμένει θαμμένος ένας τεράστιος ορυκτός πλούτος, που μπορεί να φέρει σημαντικά έσοδα γα τη χώρα μας , λέει στην «Ε» ο νέος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας , προσθέτει. Ο νέος περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας Θράκης δηλώνει ότι μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του, θα επισκεφθεί τα αρμόδια υπουργεία για να προωθήσει την αξιοποίηση του ζεόλιθου. Ερωτηθείς για τα συμφέροντα που κατήγγειλαν οι δύο επίσης νεοδημοκράτες πρώην υπουργοί και βουλευτές της περιφέρειάς του, δηλώνει: Δεν ξέρω για συμφέροντα. Εμένα μ’ ενδιαφέρει να αξιοποιηθεί ο ζεόλιθος της Θράκης και να υπάρξουν έσοδα, ανάπτυξη και δουλειές στη περιοχή».

Και τώρα, κρατήστε την αναπνοή σας… Ξέρετε ποιος υπογράφει αυτό το άρθρο υπέρ της εξόρυξης του ζεόλιθου στην Θράκη, που θα φέρει «έσοδα, ανάπτυξη και δουλειές στην περιοχή»; Ο Σάκης Αποστολάκης, πολέμιος της εξόρυξης στην ΒΑ Χαλκιδική! Ναι, για να δείτε τι σημαίνει στρατευμένη δημοσιογραφία… Στις Σκουριές η κυβέρνηση θέλει την εξόρυξη και η αντιπολίτευση όχι, οπότε ο Σάκης και οι όμοιοί του καταφέρονται λάβροι κατά του έργου…. Στην Θράκη, υπάρχει μυρωδιά αντιπαράθεσης μεταξύ στελεχών της Ν.Δ. και ο Σάκης (μαζί με την πάλαι ποτέ καλή εφημερίδα Ελευθεροτυπία) εμφανίζεται υπέρμαχος της εξόρυξης διότι θα φέρει «έσοδα, ανάπτυξη και δουλειές στην περιοχή»… Πόσο ξεφτίλα μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος και ένα έντυπο;