ΣΑΠΕΣ ΘΡΑΚΗΣ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ

imgres

Η Συμπαράταξη Πολιτών  για τον Δήμο Μαρωνείας Σαπών, ζητά με ανοικτή επιστολή της σοβαρότερη αντιμετώπιση από τον Δήμο, όσο και από την εταιρεία στο θέμα της εξόρυξης. Δυστυχώς η υπόθεση θυμίζει Σκουριές πριν από 2-3 χρόνια… Αλλά εδώ η ειδοποιός διαφορά είναι πως ο Δήμος είναι κατά της επένδυσης.

«Διαβάζοντας κανείς τα θέματα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαρωνείας Σαπών της Πέμπτης 20 Μαρτίου 2014, αναρωτιέται αν όντως ως λαός θέλουμε κάποτε να δούμε στον τόπο μας ανάπτυξη και προκοπή και να απαλλαγούμε από την κρίση και τα μνημόνια ή αν είμαστε ο πιο πλούσιος λαός του κόσμου και υποκρινόμαστε, κάνοντας τους φτωχούς. Συγκεκριμένα στο θέμα συζήτησης Νο7 αναφέρεται πως θα “συζητηθεί” το θέμα της χορήγησης ή μη άδειας μεταλλευτικών ερευνών σε περιοχές του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών.

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; Τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο ή ακόμη και την ίδια την εταιρεία; Ας τα πάρουμε λοιπόν με την σειρά.

Σε μία περιοχή της Ελλάδας όπου η ανεργία και η μετανάστευση λόγω φτώχιας έχουν χτυπήσει κόκκινο, γίνεται μία σε όλα νόμιμη και περιβαλλοντικά εγκεκριμένη πρόταση για επένδυση εκατομμυρίων που θα δώσει εκατοντάδες θέσεις (νομίμων και περιβαλλοντικά εγκεκριμένων επαναλαμβάνουμε) εργασίας. Και ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο τι κάνουν; Λένε “ευχαριστώ” προς την εταιρεία ή την Κυβέρνηση ή …προς τον Θεό γι αυτό το δώρο; Οχι βέβαια! Απλά διοργανώνουν πανηγυρικού τύπου φιέστες ζητώντας η επένδυση αυτή να μη πραγματοποιηθεί ποτέ!

Ενα αίτημα για τέτοια μεγάλη επένδυση που θα προσέφερε τόσα οφέλη στον τόπο και στους δημότες τίθεται από την δημοτική αρχή όχι ως το ένα και μοναδικό, μεγίστης σημασίας κατά την άποψή μας θέμα της συνεδρίασης αλλά έβδομο στην σειρά από συνολικά 15 θέματα, μεταξύ των οποίων άλλα επίσης σημαντικά θέματα των Σαπών όπως …άδειες βοσκής ζώων, μειώσεις ενοικίων και αποζημιώσεις οπωροφόρων δέντρων!

Οσο για τον τρόπο που θα “συζητηθεί” το θέμα αυτό, υποθέτουμε πως θα είναι αυτός που μας έχει συνηθίσει το σημερινό δημοτικό συμβούλιο: μετά από λίγα δευτερόλεπτα ίσα – ίσα για την ανακοίνωση του θέματος κάποιοι της επικρατούσας πάντα πλειοψηφίας θα πούνε το “ηρωικό” τους ΟΧΙ και θα θεωρήσουν πως έτσι έπραξαν κάποιο …πατριωτικό καθήκον!

Αλλά και για την εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης της Αλεξανδρούπολης, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τα αυτονόητα. Πως μία πρόταση για μία τέτοια σημαντικότατη επένδυση που εκατοντάδες οικογένειες της περιοχής την περιμένουν ως “μάνα εξ ουρανού” γίνεται τόσο άφωνα και αθόρυβα αλλά και με τέτοια έλλειψη πλάνου και οργάνωσης, λες και πρόκειται για αίτηση λειτουργίας κάποιου τοπικού εμπορικού καταστήματος!

Ως Συμπαράταξη Πολιτών για τον Δήμο Μαρωνείας Σαπών δηλώνουμε πως το θέμα της εξόρυξης ή όχι χρυσού από τον Δήμο μας είναι πολύ σημαντικότερο από τον τρόπο που κάποιοι προσπαθούν να μας το παρουσιάζουν. Καλούμε λοιπόν το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, λίγο πριν μας αποχαιρετίσει οριστικά να σταθεί στο ύψος του και να διοργανώσει άμεσα δημόσια και ανοιχτή συνεδρίαση για το μέγιστο αυτό ζήτημα ώστε εκεί να ακουστούν ελεύθερα και να καταγραφούν οι απόψεις όλων μας και όχι όπως σε παλαιότερες εποχές που οι κύριοι της δημοτικής αρχής αποχωρούσαν από την αίθουσα κάθε φορά που ήταν να συζητηθεί κάτι ανάλογο, δείχνοντας πόσο ανεύθυνοι και ασόβαροι είναι. Επίσης καλούμε την εταιρεία με σοβαρό και οργανωμένο τρόπο να φροντίσει ώστε όλη η τοπική κοινωνία του Δήμου Μαρωνείας Σαπών να ενημερωθεί επιστημονικά και υπεύθυνα για την πρότασή της, τα οφέλη για την οικονομία και τους δημότες, τα ρίσκα που τυχόν υπάρχουν καθώς και για συγκεκριμένα και μετρήσιμα μεγέθη όπως τα κέρδη για τον Δήμο και την τοπική κοινωνία, τις άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κ.α. ώστε οι δημότες να πούνε το ΟΧΙ ή το ΝΑΙ γνωρίζοντας όλη την αλήθεια και όχι να παρουσιάζει μία πρόταση τόσο πρόχειρη ώστε το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προσφέρει σε κάποιους έτοιμα και ανέξοδα επιχειρήματα εναντίον της εξόρυξης χρυσού.

Καλούμε λοιπόν τον δήμαρχο Σαπών στην παρούσα φάση, όπως συνέβη και τηνπροηγούμενη φορά, να αποσύρει το αίτημα της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης της Αλεξανδρούπολης για μεταλλευτική έρευνα στην ευρύτερη περιοχή του τριγώνου Μαρωνείας – Κρωβύλης – Ασκητών ώστε να αποφευχθεί η υποτίμηση της σημασίας του όλου ζητήματος αλλά και της ίδιας της νοημοσύνης των δημοτών. Ως Συμπαράταξη Πολιτών εμμένουμε στην άποψή μας υπέρ της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλουτου της περιοχής μας εφόσον όμως τηρούνται στο ακέραιο όλες οι δικλείδες ασφαλείας για το Περιβάλλον και την ασφάλεια των πολιτών. Χωρίς αυτές τις εξασφαλίσεις αλλά και χωρίς σοβαρή πρόταση εκ μέρους της ίδιας της εταιρείας είμαστε κάθετα αρνητικοί και αντίθετοι σε όποια πρόχειρη και επιπόλαιη εκμετάλλευση του πολύ σοβαρού αυτού θέματος από την οποιαδήποτε εταιρεία και την οποιαδήποτε δημοτική αρχή.

Το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας κύριοι είναι θέμα σημαντικό και όχι ζήτημα επικοινωνιακό. Δείξτε την πρέπουσα σοβαρότητα σήμερα ώστε να μπορούμε να είμαστε όλοι εδώ στον τόπο μας με εργασία και προκοπή, αύριο.

Αγαπητέ κε δήμαρχε, το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη.

Συμπαράταξη Πολιτών  για τον Δήμο Μαρωνείας Σαπών.»

[ΠΗΓΗ: thrakipost.com]