ΠΕΡΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ

psifos

Ένα ερώτημα που απασχόλησε τον τελευταίο καιρό την επικαιρότητα είναι το πότε θα γίνουν οι επερχόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Ας δούμε τι προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα, όπως αυτό καθορίζεται από το Πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Όσον αφορά τους Δήμους :

Σύμφωνα λοιπόν με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει, ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι σύμβουλοι της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας εκλέγονται κάθε πέντε (5) χρόνια με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία. Η εκλογή στα ανωτέρω αξιώματα γίνεται την ίδια ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων.

Η εγκατάσταση των δημοτικών αρχών γίνεται την 1η Σεπτεμβρίου του έτους διεξαγωγής των εκλογών και η θητεία τους λήγει την 31η Αυγούστου του πέμπτου έτους. Ειδικά όμως η εγκατάσταση των δημοτικών αρχών που προήλθαν από τις εκλογές της 7/11/2010 έγινε την 1η Ιανουαρίου 2011 και η θητεία τους λήγει την 31η Αυγούστου του έτους 2014.

Όσον αφορά τις Περιφέρειες :

Οι εκλογές γίνονται κάθε πέντε (5) χρόνια, ταυτόχρονα με τις δημοτικές εκλογές, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και εφόρους αντιπροσώπων, αλλά η ψηφοφορία διενεργείται σε διαφορετικές κάλπες. Η εγκατάσταση του περιφερειάρχη, των αντιπεριφερειαρχών και των μελών του περιφερειακού συμβουλίου γίνεται την 1η Σεπτεμβρίου του έτους διεξαγωγής των εκλογών και η θητεία τους λήγει την 31η Αυγούστου του πέμπτου έτους.

Και στην περίπτωση των αιρετών οργάνων της Περιφέρειας, η θητεία που άρχισε την 1-1-2011, λήγει την 31-8-2014.

Ενώ λοιπόν από το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», ορίζεται ότι στο εξής η θητεία των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών είναι πενταετής, ειδικά η  θητεία όσων εγκαταστάθηκαν την 1-1-2011, λήγει την 31/8/2014, δηλαδή θα έχει διάρκεια περίπου τρεισήμισι ετών.

Επομένως, σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν, οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές εξαρτώνται από την ημερομηνία διεξαγωγής των Ευρωεκλογών. Οι επόμενες ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στα κράτη μέλη της ΕΕ την περίοδο 22-25 Μαΐου 2014, αντί για τις 5-8 Ιουνίου που ήταν οι αρχικές ημερομηνίες, όπως αποφάσισε στις 12/3/2013 η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων των 27. Μετά την επικύρωση της παραπάνω απόφασης οι ευρωεκλογές, οι Δημοτικές εκλογές και οι Περιφερειακές εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν στην Ελλάδα την Κυριακή 25/5/2014.

Για να γίνουν –όπως φαίνεται– οι αυτοδιοικητικές εκλογές στις 18 Μαΐου, μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές, θα πρέπει να προηγηθεί τροποποίηση του νόμου του Καλλικράτη, αλλιώς υπάρχει πρόβλημα κατά το γράμμα του νόμου. Αλλά πληροφορίες λένε ότι το νομοσχέδιο με την τροποποίηση είναι ήδη έτοιμο από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν κατ’ επανάληψη το φως της δημοσιότητας στα πλαίσια της «εκλογολογίας», υπήρξε από πλευράς ορισμένων Περιφερειαρχών και Δημάρχων «πίεση» προς το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να τροποποιηθεί ο Νόμος 3852/2010 (Πρόγραμμα «Καλλικράτης») και να παραταθεί με Νόμο η θητεία τους, που λήγει στις 31/8/2014. Το βασικό επιχείρημα για το «αίτημα» αυτό είναι ότι η θητεία τους είναι περιορισμένη και ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για την καλύτερη προετοιμασία του νέου ΕΣΠΑ, της περιόδου 2014-2020. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει σχολιάσει το θέμα αυτό και ασφαλώς, θα ήταν απίθανο να πάρει μια τόσο «τολμηρή» απόφαση.

[ΠΗΓΗ: www.alphafm.gr]