ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

IMG_6828-2

Κοινή Συνέντευξη Τύπου με αποκλειστικό θέμα την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη

Την Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Μητροπολίτης Σωκράτης» του Δημοτικού Καταστήματος Αρναίας, κοινή Συνέντευξη Τύπου της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αριστοτέλη, του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μεταλλείων, Λιγνιτωρυχείων και Λατομείων Ελλάδος.

Αποκλειστικό θέμα της Συνέντευξης ήταν η ενημέρωση για τις εξελίξεις που αφορούν στην επένδυση επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη.

Στην συνέντευξη παρευρέθηκαν όλοι οι Πρόεδροι των Μαντεμοχωρίων, της γεωγραφικής περιοχής εντός της οποίας αναπτύσσεται το σύνολο των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.

 

Τα κυριότερα σημεία της τοποθέτησης του Δημάρχου Αριστοτέλη, κ. Χρήστου Πάχτα ήταν τα εξής:

paxtas

«Σήμερα, είμαστε εδώ μπροστά σας, ως εκπρόσωποι της πλειοψηφίας του Δήμου μας, όπως αυτή εκφράστηκε στις πρόσφατες εκλογές και μαζί με τους Εκπροσώπους του Εργατικού Κινήματος μοχθούμε για ένα καλύτερο αύριο, με προοπτικές, σεβόμενοι τους νόμους της Πολιτείας, τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Χώρας (ΣτΕ), τους συνανθρώπους και συμπολίτες μας και τον τόπο που ζούμε και εργαζόμαστε.

 

Εμείς που εκπροσωπούμε την συντριπτική πλειοψηφία των φιλήσυχων συνδημοτών μας που:

–       δεν τους ενδιαφέρει να φτιάχνουν μολότοφ και να περιφέρονται με ρόπαλα και καραμπίνες,

–       δεν πυροβολούν εργαζομένους της περιοχής και της Ελληνικής Αστυνομίας,

–       δεν καίνε εργοτάξια, Αστυνομικά Τμήματα, Δημοτικά Μέγαρα και περιουσίες συνδημοτών τους,

–       δεν προπηλακίζουν παιδιά, εργαζομένους και συνδημότες τους.

Τον τελευταίο καιρό ζούμε γεγονότα και ακραίες συμπεριφορές, οι οποίες στιγματίζουν τον τόπο μας, καλλιεργούν τη φοβία και την ανασφάλεια στους συμπολίτες μας και οδηγούν με βεβαιότητα, στο δρόμο της συρρίκνωσης και του μαρασμού της τοπικής κοινωνίας.

Εκβιασμοί, βιαιοπραγίες και ακραίες συμπεριφορές απέναντι στα θεσμικά όργανα και σε συμπολίτες μας δεν είναι τίποτε άλλο, παρά διαλυτικά φαινόμενα, μιας εποχής που δεν μας αξίζει και δε θέλουμε να ζήσουμε.

Απέναντι σε αυτές τις συμπεριφορές, ως Δήμος αλλά και ως πολίτες έχουμε μόνο μια απάντηση να δώσουμε:
–          να τις καταδικάσουμε απερίφραστα και χωρίς μισόλογα

–                     να προστατεύσουμε την κοινωνία μας και τα θεσμικά της όργανα. Δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν ανεκτές συμπεριφορές, που διχάζουν και τρομοκρατούν τους συμπολίτες μας.

–                     να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τον αγώνα μας για να πείσουμε ότι ο δρόμος της συνεννόησης, της αλληλεγγύης, της αρμονικής συμβίωσης και της ουσιαστικής και ανόθευτης συμμετοχής όλων για να αντιμετωπίσουμε με προοπτική τα προβλήματα μας, είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να δώσει ελπίδα στον τόπο μας.

Και αυτή είναι μια κρίσιμη ευθύνη για όλους μας. Είναι μια ευθύνη που αποδέχεται η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Μια ευθύνη που έχουμε αναλάβει και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε, με πίστη και αποφασιστικότητα.

Θα πρέπει να προστατεύσουμε τους θεσμούς, την ανάπτυξη και το δικαίωμα κάθε δημότη στην εργασία. Κανείς δε μπορεί να στερήσει το ψωμί καμίας οικογένειας. Κανείς δε μπορεί να στερήσει την ελπίδα αναγέννησης και ανάτασης μιας περιοχής, που τόσα έχει υποφέρει τα προηγούμενα χρόνια.

Στη Δημοκρατία οι περισσότεροι έχουν τον κύριο λόγο και αποφασίζουν. Και η πλειοψηφία της Τοπικής Κοινωνίας, όπως εκφράστηκε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, πεπεισμένη για την αναγκαιότητα της επένδυσης, αποφάσισε να στηρίξει αυτή την προσπάθεια για την ανάπτυξη της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή μας. Πρώτιστα για λόγους περιβαλλοντικούς, πέρα από τα πολλαπλά οφέλη στην Τοπική και Εθνική Οικονομία.

Ως Δημοτική Αρχή αποφασίσαμε να στηρίξουμε την Επένδυση των μεταλλείων για τους εξής λόγους:

  1. Αποτελούμε ένα από τα πέντε μεγαλύτερα μεταλλευτικά πεδία του πλανήτη. Ο Δήμος μας αντιμετωπίζει τη μεταλλευτική δραστηριότητα ως μια αναπτυξιακή πραγματικότητα. Θεωρούμε την παρουσία της στην περιοχή δεδομένη και καλούμαστε να παρακολουθήσουμε και να ελέγξουμε την τήρηση των Περιβαλλοντικών Όρων για την αειφόρο λειτουργία της.
  2. Ο Δήμος μας έχει ανάγκη να αξιοποιήσει όλους τους πλουτοπαραγωγικούς του πόρους. Να αναπτύξει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, σ’ ένα περιβάλλον που θα μπορεί να συγγκεράσει τη μια δραστηριότητα με την άλλη. Αρκεί να υπάρχουν κανόνες και όρια για όλους. Για τα μεταλλεία, την τουριστική ανάπτυξη, την αγροτική μας παραγωγή. Ο τόπος μας χωράει όλους.
  3. Θέλουμε και μπορούμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας παραγωγικής Ελλάδας, που μπορεί να στηριχτεί στα πόδια της. Το Έργο σε εθνική και διεθνή κλίμακα αποτελεί σημαντική δραστηριότητα, καθώς αναδεικνύει την Ελλάδα ως την κύρια χώρας παραγωγής πρωτογενούς χρυσού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  4. Η Επένδυση θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής, με την σημαντική εισροή κεφαλαίων, τη δημιουργία 5.000 άμεσων και έμμεσων θέσεων απασχόλησης, τη σημαντική διεύρυνση των εισοδημάτων, τη σημαντική εξέλιξη της τεχνολογίας και κυρίως την περιβαλλοντική αναβάθμιση τα ευρύτερης περιοχής.
  5. Λόγω της μακραίωνης μεταλλευτικής δραστηριότητας και της απουσίας Περιβαλλοντικών Όρων κατά το παρελθόν, το περιβαλλοντικό υπόβαθρο της περιοχής παρουσιάζει ιδιαίτερες προκλήσεις. Με την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων υλοποιούνται μια σειρά έργων αναβάθμισης του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή. Παρεμβάσεις οι οποίες θα ήταν αδύνατο να υλοποιηθούν από ιδίους πόρους της Πολιτείας ή του Δήμου, δεδομένου του υψηλού κόστους τους. Η ουσιαστική αποκατάσταση των παλαιών μεταλλείων, το κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων κυβικών μέτρων παλιών στοών, η απομάκρυνση εκατοντάδων στρεμμάτων τελμάτων εναπόθεσης και η απόδοση της γης, καθαρής για νέες χρήσεις, η βελτίωση της ποιότητας των νερών και η οριστική αντιμετώπιση των φαινομένων των όξινων νερών της περιοχής αποτελούν μερικές μόνο ενδεικτικές δράσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής, άκρως απαραίτητες για την Τοπική Κοινωνία.
  6. Η Επένδυση των μεταλλείων αποτελεί απόφαση της Πολιτείας, αποτελεί όμως και απόφαση ενός σημαντικά μεγάλου τμήματος της Τοπικής Κοινωνίας, η οποία θέλει να ζήσει με αξιοπρέπεια και να διασφαλίσει το μέλλον των παιδιών της.  
  7. Δημιουργούμε πρόσθετες δομές παρακολούθησης και ελέγχου της τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων. Εργαζόμενοι και Δημοτική Αρχή εκπροσωπούμε την πλειοψηφία των δημοτών του Δήμου. Ως τοπική κοινωνία αποτελούμε τους εγγυητές της απαρέγκλιτης τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων, όπως αυτοί εγκρίθηκαν από την Πολιτεία και από το ΣτΕ. Η προσπάθεια να απαντήσουμε στους προβληματισμούς και στην ανησυχία των πολιτών θα είναι αδιάκοπη. Όσο επίπονη και αν είναι. Στοίχημά μας η επένδυση να είναι ένα ανοιχτό βιβλίο για όλους. Και όλοι έχουμε μια  συλλογική ευθύνη, να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Το όραμα μας για μια δημιουργική κοινωνία, μια κοινωνία ικανή να υπερβεί τα εμπόδια και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις που παρουσιάζονται, χαράσσοντας πορεία ανάπτυξης και προόδου, πηγάζει από την ανάγκη να υπερβούμε τις συνθήκες που μας συνθλίβουν ως κοινωνία και ως άτομα. Προς αυτή την κατεύθυνση της ευθύνης και της αποφασιστικότητας καλούμε όλους τους συνδημότες μας!!».