ΠΕΡΙ ΗΧΗΡΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

 

 

kauhme

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ στο σημερινό φύλλο της, στη σελίδα 29, δίνει στην κατάσταση στην Χαλκιδική την πραγματική της διάσταση:

[…Στα 16 χωριά του Δήμου Αριστοτέλη, τα περίφημα και ιστορικά Μαδεμοχώρια, κυριαρχεί τους τελευταίους μήνες ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα που ουδείς γνωρίζει την κατάληξή του. Η πλειοψηφία των 3.500 κατοίκων της Ιερισσού τάσσεται κατά της επένδυσης παρ’ ότι η πόλη απέχει 16 χλμ. από τα μεταλλεία. Στο πλευρό της Ιερισσού, βρίσκονται τα Νέα Ρόδα με 1.200 κατοίκους και η (τουριστική) Ουρανούπολη με 500 κατοίκους. Αυτή είναι η ηχηρή μειοψηφία έτσι την αποκαλούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας. Τα υπόλοιπα 13 Μαδεμοχώρια με συνολικά 14.000 κατοίκους δεν είναι απλώς υπέρ της επένδυσης. Οι κάτοικοι ζουν με την αγωνία μην κλείσουν τα μεταλλεία, θυμούνται με τρόμο την ερήμωση των χωριών τους όταν αποχώρησε η TVX το 2003, ανησυχούν για το κλίμα που Η ανεργία απειλεί για άλλη μια φορά την περιοχή, η οικονομία της οποίας είναι συνδεδεμένη με τις Σκουριές. έχει διαμορφωθεί και εξοργίζονται από πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες που εξωθούν τα πράγματα στα άκρα. Ανάμεσα στα χωριά είναι το Στρατώνι, η Στρατονίκη και η Ολυμπιάδα που φιλοξενούν εγκαταστάσεις των μεταλλείων, στοές και ορυχεία. Η πόλωση για τα μεταλλεία χρυσού από τους μεγαλύτερους σε ηλικία έχει περάσει και στους νέους. και τα μικρά παιδιά έχουν επηρεαστεί. Την περασμένη Δευτέρα, από νωρίς το πρωί, 200 κάτοικοι από τους αντιδρώντες είχαν αποκλείσει την πρόσβαση των εργαζομένων στο μεταλλείο των Σκουριών, εκτοξεύοντας πέτρες στο λεωφορείο που τους μετέφερε. Ακολούθησαν τραυματισμοί και προσαγωγές, αφού παρενέβη η αστυνομία. Οι καμπάνες άρχισαν να χτυπούν στην Ιερισσό, φαινόμενο σχεδόν καθημερινό, όπως μαρτυρούν οι κάτοικοι, με εμφαντική αναφορά στα γεγονότα, ξημερώματα Τετάρτης. Παράλληλα, έξω από τις Σκουριές οι αντιδρώντες προπηλάκιζαν τους εργαζομένους, στο Στρατώνι, στο υπέδαφος του οποίου εκτείνονται οι στοές του μεταλλείου. Εκεί, έντεκα εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από ισάριθμα Μαδεμοχώρια, εκλεγμένοι κατά πλειοψηφία στον Δήμο Αριστοτέλη με ποσοστά άνω του 60% ο καθένας, όπως τόνισαν, πολλοί από αυτούς για τρίτη και τέταρτη τετραετία, και με βασικό αίτημα στην προεκλογική τους εκστρατεία τη συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας και την υλοποίηση της επένδυσης της Eldorado Gold, περίμεναν τον Τύπο για να καταγγείλουν ότι οι αντιδράσεις υποκινούνται από πολιτικά και κομματικό συμφέροντα. Να εκφράσουν την αγωνία τους για το μέλλον του τόπου τους, η οικονομία του οποίου είναι συνδεδεμένη ιστορικά με τη λειτουργία των μεταλλείων. «Το κοίτασμα περνάει κάτω από το χωριό μας» , τονίζει χαρακτηριστικό ο πρόεδρος της Στρατονίκης, Χρήστος Μπρίκος «…και μας οδηγούν σε εμφύλιο. Αδέρφια σκοτώνονται μεταξύ τους για το αν πρέπει ή όχι να λειτουργήσουν τα μεταλλεία. Εμπλέκονται βουλευτές, βολεμένοι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι της εταιρείας. Απευθύνω έκκληση στους ανθρώπους της Ιερισσού και των άλλων χωριών να τα βρούμε».

«Κρατάμε χαμηλούς τόνους. Δεχόμαστε απειλές. Ακόμη και στο σχολείο υπάρχει διχασμός. Παιδιά δεν μιλούν στα παιδιά των μεταλλωρύχων. Δεν μπορούμε να πάμε ούτε στη λαϊκή. Σε πολλά καφέ σε ρωτούν αν είσαι κατά της επένδυσης για να σου σερβίρουν, αλλιώς σε πετούν έξω. Κάνουμε υπομονή», λέει ο πρόεδρος της Αρναίας, Αθανάσιος Τσιάλος. «Μας προπηλακίζουν, μας απειλούν. Μας είπαν μάλιστα κάποιοι επιστήμονες ότι θα γεμίσουμε… φέρετρα. Ο μεγαλύτερος θάνατος είναι η ανεργία. Όταν είσαι γονιός και άνεργος, πεθαίνεις κάθε μέρα , συμπληρώνει συναισθηματικά φορτισμένος ο ίδιος»].