ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

Screen Shot 2013-04-05 at 10.12.55 μ.μ.

Με αφορμή τη συζήτηση του θέματος των μεταλλείων Χαλκιδικής στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, αντιδρώντες και υπέρμαχοι της επένδυσης, δηλαδή κάτοικοι της Ιερισσού που αντιτίθενται στην εξόρυξη και οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία που είχαν σπεύσει στη Θεσσαλονίκη με τις οικογένειες τους, βρέθηκαν χθες αντιμέτωποι στο δρόμο και διαδήλωσαν τα αιτήματά τους. Η αστυνομία φρόντισε τα δύο μπλοκ διαδηλωτών να μην έλθουν σε επαφή. Έτσι, αν και οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν σε υψηλούς τόνους, δεν υπήρξαν ιδιαίτερες εντάσεις και τελικά θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ειρηνική διαμαρτυρία.

Εντός του κτιρίου της Περιφέρειας, στην αίθουσα της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, διαμαρτυρόμενοι και υποστηρικτές εξέθεσαν, διά των ειδικών που είχε επιστρατεύσει κάθε πλευρά, τα επιχειρήματά τους. Στην κατάμεστη αίθουσα μίλησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και άλλων φορέων. Η αστυνομία επέτρεψε την είσοδο στην αίθουσα αντιπροσωπειών 20 ατόμων από τις δύο πλευρές και σε κάποιες τοποθετήσεις ακούστηκαν εκατέρωθεν αποδοκιμασίες στα λεγόμενα των ομιλητών.

Στόχος της πρωτοβουλίας του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, όπως ο ίδιος δήλωσε στην παρέμβασή του, δεν ήταν να λάβει θέση το περιφερειακό συμβούλιο για την επένδυση, που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά να ενημερωθούν πλήρως τα μέλη του για τις θέσεις των εμπλεκομένων και να βοηθήσει n περιφέρεια να πέσουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση που απειλεί να διχάσει την τοπική κοινωνία. Να καλυφτεί το «έλειμμα ενημέρωσης» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Παρόμοια πρωτοβουλία είχε λάβει πρόσφατα και o δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, και το θέμα συζητήθηκε σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, επίσης χωρίς να ανακοινωθεί κάποια απόφαση.

Πάντως τις μεγαλύτερες αντιδράσεις προκάλεσε η τοποθέτηση του καθηγητή του ΑΠΘ, στελέχους και υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Μπένου. Ο τελευταίος υποστήριξε μεταξύ άλλων πως η μεταλλευτική δραστηριότητα θα έχει επιπτώσεις και στην υγεία των εργαζομένων στα μεταλλεία. Του αποδίδεται η φράση «Θα υπάρξουν φέρετρα και τα πρώτα θα είναι των μεταλλωρύχων», η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συγκεντρωμένων.

Άμεση ήταν και η αντίδραση του γενικού διευθυντή των μεταλλείων Κασσάνδρας, Μιχάλη Θεοδωρακόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι είναι ντροπή να μιλάμε για φέρετρα. «Βρίσκομαι 24 χρόνια στην περιοχή. Νοιάζομαι για τον τόπο μας και για τα παιδιά μας. Δεν μπορούμε να μιλάμε με αυτά τα λόγια».