ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Απότομη επιτάχυνση των ρυθμών των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης αναμένεται έως τη Δευτέρα λόγω της δέσμευσης της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές να καταθέσει στη Βουλή τον εφαρμοστικό νόμο. Στόχος η ψήφισή του έως τις 12 Ιανουαρίου, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ.

Αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ογκώδης, περιλαμβάνοντας τον σκληρό πυρήνα των προαπαιτουμένων της 3ης αξιολόγησης. Οι διατάξεις του θα “τεσταριστούν” στη σύνοδο των επιτελών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (του EuroWorking Group), που λαμβάνει χώρα στις 11 Ιανουαρίου και ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη πολιτική συνάντηση της νέας χρονιάς.

Σε αυτήν αναμένεται να φανούν οι προθέσεις των προσώπων που αναλαμβάνουν τα ηνία στους βασικούς οργανισμούς της Ευρωζώνης: μετά την αλλαγή φρουράς στη θέση του επικεφαλής της Ευρωομάδας, με τον Μάριο Σεντένο να έχει λάβει τη θέση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα αποκαλυφθούν και οι προθέσεις του Ολλανδού Χανς Φλάιμπριφ, ο όποιος παίρνει τη θέση του Τόμας Βίζερ, που συνταξιοδοτείται. Ο Ολλανδός φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος συνεχίζει να έχει έντονη επιρροή στις αποφάσεις της Ευρωζώνης, παρά τον νέο του ρόλο στη γερμανική πολιτική σκηνή.

Στο ΕuroWorking Group, το πρώτο μέλημα θα είναι η αποτίμηση της προόδου της ελληνικής πλευράς με βάση την έκθεση που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή το Compliance Report. O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Xουλιαράκης, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, θα πρέπει να διαπραγματευτεί πολύ περισσότερα. Ένα από τα ανοιχτά μέτωπα είναι αυτό του μεγέθους της δόσης που διεκδικεί η Αθήνα. Και πιθανόν να φτάσει στα 10 δισ. ευρώ. Οι αποφάσεις περιλαμβάνουν και το πλέγμα των 82- μέχρι στιγμής- προαπαιτουμένων για την επόμενη αξιολόγηση, ενώ το “παρών” στο EWG θα δώσει και το ΔΝΤ.

Επιστολή σε ΔΝΤ

Το Ταμείο θα πρέπει να επικαιροποιήσει και το δικό του Μνημόνιο με την Ελλάδα, περιμένοντας νέα –ανανεωμένη– επιστολή των κ Τσίπρα, Τσακαλώτου και Στουρνάρα, η οποία θα αντικαταστήσει αυτήν του Ιουλίου με τις αρχικές δεσμεύσεις προς το Ταμείο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, αν υπάρξει επιτυχής πολιτική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου –όπως, άλλωστε, επιθυμεί και η κυβέρνηση αλλά και όλοι οι “θεσμοί”, καθείς για τους δικούς τους λόγους–, τότε το ΔΝΤ θα συνεδριάσει σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου προκειμένου να εγκρίνει το επικαιροποιημένο του πρόγραμμα με την Ελλάδα. Άγνωστο είναι αν θα περιλαμβάνεται στο νέο αυτό κείμενο αναφορά για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και για τις ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.

Εφαρμοστικός

Η κυβέρνηση συγκέντρωνε προηγούμενη εβδομάδα τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου, τα οποία καλύπτουν όσες εκκρεμότητες της 3ης αξιολόγησης δεν πέρασαν στο τέλος Δεκεμβρίου στη Βουλή μέσα από μια καταιγίδα τροπολογιών.

Περιλαμβάνουν τις κρίσιμες διατάξεις για το εργασιακό και για την κήρυξη της απεργίας (που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις το προηγούμενο μήνα), αλλά και μια σειρά διατάξεων για τις ιδιωτικοποιήσεις, τη φορολογική νομοθεσία, τον μηχανισμό ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και τα επαγγέλματα. Παράλληλα, τρέχουν και μια σειρά από εφαρμοστικές πράξεις για τις οποίες δεν απαιτείται νομοθετική διαδικασία.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 7/1/2018]