ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ ELDORADO GOLD

Νέα καθυστέρηση έως 6 Απριλίου 2018 για τις επενδύσεις της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική. Η καθυστέρηση άνοιξε τον δρόμο για απολύσεις 450 ατόμων, ήδη έχουν απολυθεί 200 άτομα, στο τέλος Δεκεμβρίου θα απολυθούν άλλα 200 και στις αρχές Ιανουαρίου άλλοι 50 εργαζόμενοι.

Σε νέες καθυστερήσεις οδηγείται το επενδυτικό έργο της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική μετά την επιβεβαίωση από την πλευρά της μητρικής εταιρείας Eldorado Gold για παράταση κατά δυο μήνες (60 ημέρες) στη διαδικασία της διαιτησίας που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της ελληνικής θυγατρικής της και του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, έπειτα από αίτημα της διαιτητικής επιτροπής, η περίοδος διαιτησίας των 90 ημερών έχει παραταθεί κατά 60 ημέρες, μέχρι τις 6 Απριλίου 2018, κατόπιν συμφωνίας της Ελληνικός Χρυσός και των υπουργείων. Αναφορικά με τον λόγο της αίτησης της παράτασης, οι πληροφορίες εστιάζουν τόσο σε επουσιώδη όσο και σε ουσιώδη θέματα, όπως για παράδειγμα στο αντικείμενο της διαιτησίας, που έχει οριστεί με συγκεκριμένο τρόπο και αφορά την τεχνική μελέτη της Μονάδας Μεταλλουργίας στην περιοχή του Μαδέμ Λάκκου Στρατωνίου και το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας. Φαίνεται λοιπόν πως το θέμα των Σκουριών υπονομεύει κάθε εποικοδομητικό διάλογο. Να σημειωθεί πως ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταθάκης εχθές από το βήμα της Βουλής αναφερόμενος στη διαιτησία τόνισε πως οι δυο βασικοί στόχοι του Δημοσίου είναι «αν είναι τεχνικά εφικτή η λύση της πλήρους καθετοποίησης και αν είναι περιβαλλοντικά ασφαλής».

Να σημειωθεί πως η διαιτησία ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου και θα ολοκληρωνόταν τέλη Ιανουαρίου 2018, αφού εξαντλήθηκε και ξεπεράστηκε για μερικές ημέρες ο χρόνος ορισμού του επιδιαιτητή, ενώ παράλληλα η Eldorado Gold προχώρησε σε πάγωμα των δραστηριοτήτων της στο εργοτάξιο των Σκουριών. Γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για απολύσεις 450 ατόμων, ήδη έχουν απολυθεί 200 άτομα από τις υπεργολαβίες, στο τέλος Δεκεμβρίου θα απολυθούν άλλα 200 άτομα επίσης από τις υπεργολαβίες και στις αρχές Ιανουαρίου 2018 θα απολυθούν άλλοι 50 εργαζόμενοι από την Ελληνικός Χρυσός. Στο μεταξύ, σε εκκρεμότητα βρίσκεται το νέο επενδυτικό πλάνο της Eldorado Gold για την Ελλάδα, με τις πληροφορίες να λένε πως προσανατολίζεται σε ριζική αλλαγή του και κυρίως σε περιορισμό. Για το 2018 είχε προϋπολογίσει να δαπανήσει κεφάλαια άνω των 300 εκατ. δολ. με στόχο την υλοποίηση του έργου στις Σκουριές καθώς και άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, το ποσό αυτό θα περιοριστεί κατά πολύ. Στα θετικά καταγράφεται n εμπορική ανάπτυξη του έργου στην Ολυμπιάδα και ο στόχος παραγωγής 1200 τόνων μεταλλεύματος την ημέρα το α’ τρίμηνο 2018 από 800 που είναι σήμερα και η επίτευξη κερδοφορίας από αυτή τη δραστηριότητα.

Η Eldorado Gold σημειώνει πως διατηρεί την πεποίθηση ότι η τρέχουσα διαιτησία θα δείξει την τήρηση της σε όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς. Και πιστεύει ότι με ανοιχτό διάλογο και τα δύο μέρη θα καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα επιτρέψει την πλήρη και αποδοτική ανάπτυξη των περιουσιακών στοιχείων της στην Κασσάνδρα στην περιοχή της Χαλκιδικής.

Να σημειωθεί πως η Eldorado Gold το 2017 είχε επενδύσει πάνω από 150 εκατ. δολ. στην περιοχή της Χαλκιδικής δίνοντας έμφαση στο έργο της Ολυμπιάδας, το οποίο και βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης. Αναφορικά με τα έργα στο Στρατώνι, πρόσφατα έγιναν νέες γεωτρήσεις με την προοπτική επέκτασης του χρονικού ορίζοντα του κοιτάσματος, με θετικά αποτελέσματα. Εκεί πραγματοποιήθηκαν πάνω από 150 γεωτρήσεις, συνολικής έκτασης 4,5 χλμ. σε σημεία που δεν είχαν δοκιμαστεί ξανά. Υπολογίζεται ότι η επέκταση ζωής του κοιτάσματος μπορεί να φτάσει τα 5 χρόνια και το μετάλλευμα αφορά ψευδάργυρο και μόλυβδο. Η επένδυση εντοπισμού νέων σημείων απόδοσης του κοιτάσματος υπολογίζεται ότι ανήλθε στα 15 εκατ. ευρώ και στόχος είναι να καταστεί’ πιο παραγωγικό και αξιοποιήσιμο.

 

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Λέττας Καλαμαρά, 20/12/2017]