ΔΩΣΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ANTIGOLD ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕ ΤΗΝ SOMO…

Λύθηκε και το μυστήριο των Γερμανών «δημοσιογράφων» με το drone στις Σκουριές…

Διαβάζω στο μπλογκ antigold.org έκκληση για να δώσουν τον οβολόν τους οι απανταχού antigold και αλληλέγγυοι για να γυριστεί «Ένα νέο ντοκυμαντέρ για την υπόθεση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική»!!! Διαβάζω επίσης πως «οι δύο κινηματογραφιστές δημιουργοί, Leopold Helbich και Wasil Schauseil, δουλεύουν πάνω σε αυτό το ντοκυμαντέρ εδώ και περίπου ένα χρόνο. Έχουν ήδη συγκεντρώσει ένα εκτενέστατο υλικό και τα χρήματα χρειάζονται για το τελικό στάδιο της παραγωγής, ώστε η ταινία να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018».

Οι δύο Γερμανοί «δημοσιογράφοι» (και γνωστοί κινηματογραφιστές-ακτιβιστές) Leopold Helbich και Wasil Schauseil, είναι αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν (με τη βοήθεια του πανταχού παρόντα Νικητόπουλου) για «αστυνομική αυθαιρεσία», όταν διώχθηκαν από τις Σκουριές κατά την προσπάθειά τους να σηκώσουν drone πάνω από το έργο. Είχαμε γράψει για το περισττικό στις 29/9/2017 και είχαμε σχολιάσει πως «Δεν γνωρίζω το τι διαμείφθηκε με τους αστυνομικούς στις Σκουριές –αφού δεν έχουμε και τις δύο εκδοχές–, αλλά σίγουρα μπορώ να μαντέψω τις προθέσεις των δύο κινηματογραφιστών…».

Για άλλη μια φορά λοιπόν επιβεβαιωνόμαστε αφού πληροφορούμαστε μέσα από το λαλίλαστο antigold.org πως «Η ταινία «ELDORADO» περιγράφεται ως «ένα επείγον ντοκυμαντέρ» για τον αγώνα των πολιτών από τα κάτω ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή από την υψηλού κινδύνου δραστηριότητα εξόρυξης χρυσού στη μεγαλύτερη μεταλλευτική περιοχή της Ευρώπης που βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα. Καταγράφει την αντίσταση και την ποινικοποίηση του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη από την Ελληνική κυβέρνηση, την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων ιδεών που βρίσκεται σε εξέλιξη σε μια από τις πλέον χτυπημένες από την κρίση χώρες της Ευρώπης». Καταλάβαμε, άρες μάρες, κουκουνάρες… Αλλά το ζουμί της υπόθεσης δεν είναι εδώ…

Με περηφάνεια ο Τόλης δηλώνει πως «Ως «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» έχουμε τη χαρά να  είμαστε «επίσημοι συνεργάτες» του νέου ντοκυμαντέρ, μαζί με τη SOMO, την Ολλανδική ΜΚΟ που αποκάλυψε το σκάνδαλο φοροαποφυγής της Eldorado. Όταν με το καλό η ταινία ολοκληρωθεί, θα είμαστε οι πρώτοι που θα τη δημοσιεύσουμε στη σελίδα μας!». Πω, πω μεγαλεία! Θα δημοσιευτεί πρώτα στο Παρατηρητήριο του Τόλη! Ύψιστη τιμή! (Και θα το δούν και οι 127 antigold της Χαλκιδικής που διαβάζουν το μπλογκ…)

Για να θυμηθούμε όμως, η SOMO προέρχεται από κινήματα και από την ριζοσπαστική αριστερά, ακόμα και Ολλανδοί δημοσιογράφοι αναρωτιούνται για τα πεπραγμένα της, και υπάρχει διαφωνία και με το ίδιο το Ολλανδικό κράτος που την χρηματοδοτεί. Μιλάμε για την Ολλανδική SOMO, μια εταιρεία ΜΚΟ η οποία δηλώνει «ανεξάρτητος, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός έρευνας σε θέματα κοινωνικά, οικολογικά και οικονομικά». Από το 1973, η οργάνωση ερευνά τις πολυεθνικές εταιρείες και τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, κύριος χρηματοδότης της είναι η Ολλανδική κυβέρνηση, η οποία για το 2013 έδωσε 2.434.896 ευρώ στο σύνολο των 3.064.323του προϋπολογισμού της SOMO, ποσοστό που αγγίζει το 80%. Άλλοι χρηματοδότες της είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και διάφοροι αναπτυξιακοί οργανισμοί και funds.

Το γεγονός ότι η SOMO δεν φαίνεται να αναλαμβάνει project δωρεάν, αλλά αναλαμβάνει μεμονωμένους πελάτες επί πληρωμή (το 6% των εσόδων της προέρχεται από εταιρικούς πελάτες) σε συνάρτηση ότι συνεργάζεται με άλλες ΜΚΟ δίνει την αίσθηση ότι η συγκεκριμένη εταιρεία προωθεί τα συμφέροντα της Ολλανδικής εξωτερικής πολιτικής, και βέβαια τα συμφέροντα Ολλανδικών εταιρειών.

Ο Τόλης προβάλλει και συνέντευξη της Katrin McGauran, συγγραφέας της έκθεσης που είχε κάνει η SOMO την Ελλάδα και επικεφαλής ερευνήτρια της SOMO. Αν θυμάστε είχε μιλήσει σε εκείνη την ανεκδιήγητη ημερίδα στο Γκάζι, την Πρωταπριλιά του 2015, όπου μετά από τυμπανοκρουσίες, την παρακολούθησαν 56 άτομα!!!

Αυτό που καταλαβαίνει και ο πλέον αδαής είναι πως η SOMO θέλει να χτυπήσει το Ολλανδικό φορολογικό σύστημα, πως όλες της οι «αποκαλύψεις» της έχουν κυρίως οικονομικό αντικείμενο, και πως οι κολαούζοι του Παρατηρητηρίου, οι antigold φίλοι τους και κάποιοι πονηροί ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ, κόλλησαν στην υπόθεση και το «περιβάλλον»… Αλλά έλα που δεν κολλάει….

Πάντως με 10.000 ευρώ, που ζητάνε οι «ακτιβιστές», σας κάνω κι εγώ ντοκιμαντέρ για ότι θέλετε…