H WALL STREET ΕΠΙΚΡΟΤΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ELDORADO ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΜΕ ΑΝΟΔΟ 5,76% ΣΤΗ ΜΕΤΟΧΗ

Όταν την 1η Μαΐου του 2017 ο Τζορτζ Μπερνς αναλάμβανε τη βασική θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Eldorado Gold, ο δείκτης της μετοχής στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έδειχνε 3,62 δολάρια. Για την ακρίβεια, η μετοχή είχε ανοίξει στα 3,62 δολάρια και έκλεισε στα 3,42. Τέσσερις μήνες αργότερα, στις 11 Σεπτεμβρίου 2017, λίγες ώρες αφότου η εταιρεία είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να θέσει τις μονάδες της στην Ελλάδα σε συντήρηση, η μετοχή άνοιξε στα 1,93 δολάρια και έκλεισε στα 1,94. Όταν η διοίκηση συμφώνησε με την κυβέρνηση για διάλογο, η μετοχή πέρασε τα 2 δολάρια, αλλά στη συνέχεια η πορεία της ήταν αρνητική, με αποτέλεσμα στις 8 Νοεμβρίου να πέσει κάτω από τα 1,2 δολάρια. Την επομένη, Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, που η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε την απόφασή της να θέσει τη μονάδα στις Σκουριές σε συντήρηση, η μετοχή είχε μία εντυπωσιακή άνοδο, της τάξης του 5,76%, και έφτασε στα 1,28 δολάρια, το υψηλότερο σημείο από τις αρχές Νοεμβρίου. Η αναγγελία της αποχώρησή από τις Σκουριές είχε συγκινήσει τους επενδυτές στη Νέα Υόρκη.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν πρόσβαση στην εταιρεία, η κατάστασή της στην Ελλάδα επανήλθε στις 21 Σεπτεμβρίου 2017, την ημέρα που έληγε το τελεσίγραφο της 10ns Σεπτεμβρίου για την έκδοση των αδειών. Εκείνη την ημέρα το θέμα του τρόπου επεξεργασίας είχε παραπεμφθεί στη διαιτησία, ο κ. Σταθάκης είχε υπογράψει τις άδειες για την Ολυμπιάδα αλλά δεν είχε υπογράψει την άδεια για τις Σκουριές και είχε ανακοινωθεί επισήμως ότι οι δύο πλευρέ5 μπαίνουν σε διάλογο.

«Παρά το γεγονός ότι έχουμε επιτύχει καλή πρόοδο στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, διεκδικούμε τις απαραίτητες άδειες και την κυβερνητική στήριξη ως βασικά προαπαιτούμενα για να συνεχίσουμε την επένδυσή μας στις Σκουριές» είπε προχθές, αναφερόμενος στην απόφαση της εταιρείας για αναστολή στις Σκουριές, ο κ. Μπερνς, ο οποίος πρέπει να αποδείξει στους μετόχους της εταιρείας ότι η επιλογή του για τελεσίγραφο, είχε κάποιο αποτέλεσμα.

Απαντώντας στην Αθήνα, ο κ. Σταθάκης επικαλέστηκε ότι τότε είχε πει κάτι, το οποίο όμως δεν είχε πει: «Εμείς είχαμε δεσμευτεί από τον Αύγουστο ότι θα πάμε σε διαιτησία, ότι θα δώσουμε τις άδειες της Ολυμπιάδας και ότι δεν θα δώσουμε τις άδειες των Σκουριών». Βεβαίως, όπως συνήθως συμβαίνει στις δημόσιες δηλώσεις την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά.

Πρώτον, ο κ. Σταθάκης είχε αναφερθεί στη διαιτησία πολύ παλαιότερα, αλλά έστειλε την παραπομπή του θέματος τον Σεπτέμβριο, λίγο μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι αποχωρεί από την Ελλάδα. Δεύτερον, στην πρόταση για τη διαιτησία η οποία απεστάλη στην εταιρεία δεν υπήρχε πουθενά το θέμα της άδειας για εξόρυξη στις Σκουριές, όσο κι αν ακούγεται λογική η διασύνδεση της συγκεκριμένης εξόρυξης με τη μονάδα επεξεργασίας, η οποία θα γίνει στον ίδιο χώρο.

Στον αστερισμό των δικαστηρίων

Ουσιαστικά, όμως, το όλο θέμα έχει εμπλακεί σε έναν δικαστικό κυκεώνα, στον οποίο η λύση μπορεί να είναι μόνο πολιτική, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη η διαδικασία της διαιτησία και η εξέταση των προσφυγών στο ΣτΕ.

Η διαδικασία της διαιτησίας, η οποία γίνεται με πρωτοβουλία του ελληνικού Δημοσίου, ξεκίνησε επισήμως στις 7 Νοεμβρίου με την απόφαση των δικαστών των δύο πλευρών, κ.κ. Χρυσικού (του Δημοσίου) και Λυκούδη (της εταιρείας), να αποδεχτούν ως επιδιαιτητή τον πρώην πρόεδρο του ΣτΕ Κωνσταντίνο Μενουδάκο.

Τον Σεπτέμβριο ο κ. Σταθάκης είχε κάνει λόγο για διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί εντός τριμήνου, άρα, πρακτικά, η απόφαση πρέπει να έχει βγει μέχρι τις 7 Φεβρουάριου 2018. Στη συνέχεια όμως είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης για άλλους τρεις μήνες, άρα μέχρι τις 7 Μαΐου 2018.

Όμως ο κ. Σταθάκης δέχτηκε οξεία κριτική για την αποδοχή του κ. Μενουδάκου, στον οποίο οι αντίπαλοι της εξόρυξης καταλογίζουν φιλική προς την εταιρεία στάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποδοχή του κ. Μενουδάκου προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίες αποδίδονται ευθέως στον σύμβουλο στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού και εκ των πολεμίων της επένδυσης Νίκο Καρανίκα. Οι αντιδράσεις αυτές δημιούργησαν την εντύπωση ότι ασκείται πίεση στον κ. Σταθάκη να αναζητηθεί φόρμουλα ακόμη και για αντικατάσταση του κ. Μενουδάκου από τη θέση του επιδιαιτητή.

Οι νέες προσφυγές στο ΣτΕ

Την ίδια στιγμή οι νομικές διαδικασίες στο ΣτΕ δείχνουν πολύ χρονοβόρες. Όπως έκανε γνωστό η εταιρεία στην ανακοίνωση της διακοπής των εργασιών στις Σκουριές, «προσέφυγε στην άσκηση ενδίκων μέσων, προκειμένου να διασφαλίσει τα έννομα δικαιώματά της στην Ελλάδα».

Πρόκειται για δύο προσφυγές ενώπιον του ΣτΕ κατά του ΥΠΕΝ, με τις οποίες η εταιρεία ζητά δικαστική προστασία έναντι της άρνησης του υπουργείου να προχωρήσει στην έκδοση των αδειών για τις Σκουριές, και μία αίτηση κατά του ΥΠΕΝ για μη συμμόρφωση με προγενέστερη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2016 και αφορούσε πράξη του Απριλίου 2015, την οποία υπέγραφε ο τότε υπουργός Πάνος Σκουρλέτης. Ουσιαστικά, δηλαδή, το 2018 το ΣτΕ θα εξετάσει την άρνηση της διοίκησης να εφαρμόσει μια απόφασή του, η οποία είχε ληφθεί το 2016, αναφορικά με μια πράξη του 2015. Αν η απόφαση ληφθεί μέχρι τον Απρίλιο, που δεν κρίνεται ιδιαίτερα πιθανό, θα έχουν κλείσει τρία χρόνια

Η διάχυτη αισιοδοξία

Κατά τα άλλα, αμφότερες οι πλευρές είναι αισιόδοξες:

«Η εξέλιξη της πρώτης φάσης του έργου της Ολυμπιάδας και η μετάβαση στην εμπορική παραγωγή στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης ανάπτυξης του έργου, εντός τριμήνου, φανερώνουν την ικανότητά μας να δημιουργούμε και να διαχειριζόμαστε μεταλλευτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα. Οι πρώτες ενδείξεις της γεωλογικής έρευνας στο Στρατώνι, για την παράταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, είναι θετικές» ανέφερε ο κ. Mπερνς.

Αλλά και ο κ. Σταθάκης τοποθετήθηκε υπέρ της μέγιστης δυνατής ανάπτυξης της εταιρείας στην Ελλάδα και της επεξεργασίας του χρυσού στη χώρα, δηλαδή της κατασκευής της μονάδας, η οποία έχει παγώσει, καθώς έχει παραπεμφθεί στη διαιτησία. «Η Ελλάδα, πέρα από το ποσοστό που έχει στην εκμετάλλευση, εάν είναι καθετοποιημένο το σύστημα παίρνει όλους τους φόρους και μέρος της προστιθέμενης αξίας που προκύπτει. Άρα έχει τεράστια σημασία εάν η δραστηριότητα είναι 100 ευρώ σε όλο τον κύκλο του επενδυτικού σχεδίου ή εάν είναι 15 ευρώ το οποίο παράγεται και εξάγεται» είπε ο υπουργός.

Προς το παρόν, επεξεργασία στην Ελλάδα δεν φαίνεται στο ορατό μέλλον και το θέμα είναι αν η εταιρεία παγώνοντας τις Σκουριές θα μείνει στα άλλα μέτωπα.

 

[ΠΗΓΗ: FREE SUNDAY, του Χρήστου Μάτη, 12/11/2017]