ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓEΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΥΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν η συνδικαλιστική επαγγελματική οργάνωση των εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων της εταιρείας ΑΚΤΩΡ-ΑΤΕ Ελληνικός Χρυσός, το Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπογείων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής. Τα σωματεία προσέφυγαν για το θέμα της παράτασης ενός έτους, της άδειας στάσης μηχανολογικού εξοπλισμού των βοηθητικών εγκαταστάσεων. Το λογοπαίγνιο με τον τίτλο της γνωστής μαύρης κωμωδίας του 1994 «Τέσσερις γάμοι και μια κηδεία» ταιριάζει γάντι στην περίπτωσή μας…

Στον τρίτο, ουδέτερο παρατηρητή, ο οποίος ενημερώνεται για την υπόθεση της επένδυσης της Χαλκιδικής από την τηλεόραση και τις εφημερίδες, το όλο σκηνικό φαντάζει επιεικώς ακατανόητο…

Σκεφθείτε πως είστε για παράδειγμα κάτοικος Αθηνών… Οι Σκουριές πέφτουν πολύ μακριά σας και ουσιαστικά ούτε ξέρετε τι είναι… Πόλη; Χωριό; Τοπωνύμιο; Μεταλλείο; Διαβάζετε που και που για κάτι φασαρίες που γίνονται εκεί, και κανά-δυο φορές είδατε τους κιτρινοντυμένους μεταλλωρύχους με τα γιλέκα ασφαλείας να πλημμυρίζουν την Μεσογείων έξω από το ΥΠΕΝ διεκδικώντας δικαίωμα στην εργασία και στην αξιοπρεπή διαβίωση. Μετά διαβάζετε πως η εταιρεία κλείνει κάποια εργοτάξια γιατί δεν της δίνουν άδειες… Αλλά σε λίγο το μετανιώνει διότι ξεκινά ο «εποικοδομητικός διάλογος», ο οποίος προφανώς δεν οδηγεί πουθενά, οπότε η εταιρεία ξανακλείνει! Στη διάρκεια αυτών των… παλινδρομήσεων η διαιτησία έχει ξεκινήσει, χωρίς να ξέρει κανείς το πότε θα τελειώσει, αφού η μεν κυβερνητική πλευρά λέει το πολύ σε έξι μήνες, η δε διεθνής εμπειρία λέει πως μπορεί να τραβήξει και πάνω από 2 χρόνια… Αν κρίνουμε δε, από την μέχρι σήμερα στάση της κυβέρνησης και πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην επένδυση, κλίνουμε προς το δεύτερο, αφού αποτελεί μια υπέροχη πρόφαση για περαιτέρω καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων.

Προσπαθείτε να καταλάβετε τι είναι ακριβώς η διαιτησία αλλά κανείς δεν ξέρει να απαντήσει με σαφήνεια, όλοι επαναλαμβάνουν τους λόγους που οδήγησαν εκεί και όχι την διαδικασία με κατανοητά λόγια. Και κάθε τρεις και λίγο, κάποιος κυβερνητικός βγαίνει και κάνει δηλώσεις κατά της εταιρείας, αλλά καταλαβαίνετε πως τελικά οι λόγοι δεν είναι περιβαλλοντικοί, αλλά πολιτικοί, αφού η αντιπολίτευση στηρίζει την επένδυση…

 

Αλλά και οι ίδιοι οι Καναδοί της Eldorado Gold πως αντιλαμβάνονται την έννοια διάλογος; Πως γίνεται να κάνουμε διάλογο με τον υπουργό και να στέλνουμε προσφυγή κατά του ιδίου του υπουργού στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας; Με ποιό τρόπο ο όποιος υπουργός και η όποια κυβέρνηση θα δείξει κατανόηση στην ενέργεια αυτή και θα… “συνεχίσει τον διάλογο”;

Πότε είχαν οι Καναδοί διαβεβαίωση ότι θα τους δωθούν οι άδειες για τις Σκουριές; Πιθανότατα ποτέ, αφού ο ίδιος ο υπουργός το είχε κατηγορηματκά δηλώσει ότι πρώτα θα λυθούν τα θέματα διαιτησίας και κατόπιν θα έρθουν και οι άδειες.

Γνωρίζουν οι Καναδοί  τόσο καλά την ελληνική πραγματικότητα και την κοινωνική κατάσταση στην Χαλκιδική; Συνυπολογίζουν την άποψη των Ελλήνων μηχανικών;

Υπάρχει πουθενά στον κόσμο επένδυση, η επιχείρηση που συνεχίσει να λειτουργεί με βάση τις θετικές αποφάσεις που παίρνει μέσω δικαστικών αγώνων; Είναι ποτέ δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο ιδιαίτερα δε στην Ελλάδα;

Αν έβγαινε η Eldorado και έλεγε πως ήταν μια κίνηση «θεαματική» διότι οι μέτοχοι πιέζουν το διοικητικό συμβούλιο για συγκεκριμένες λύσεις και θέλουν αποτελέσματα, θα ήταν περισσότερο πιστευτή. Το να κλείσεις τις Σκουριές δέκα μέρες αφότου άρχισε η διαιτησία, ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα, και στο τέλος του τριμήνου για το οποίο έχεις υποσχεθεί παραγωγή από το μεταλλείο της Ολυμπιάδας, επειδή δεν σου δίνουν τις άδειες –τις οποίες σου έχουν πει με χίλιους τρόπους πως δεν πρόκειται να σου τις δώσουν εν μέσω διαιτησίας– τοποθετεί ένα η και περισσότερα ερωτηματικά και αφαιρεί σημαντικά απο τα “εύλογα” επιχειρήματα.

Από την άλλη, σαν κυβέρνηση είναι γελοίο να έχεις κάνει ταμπού τη λέξη «Σκουριές» και να μη δίνεις άδειες ρουτίνας οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο της διαιτησίας. Όπως εύστοχα γράφηκε «Ο μόνος λόγος που δεν δίνονται οι άδειες είναι διότι είναι για τις «Σκουριές»… Αν ήταν για οπουδήποτε αλλού, π.χ. όπως στην Ολυμπιάδα, ας πούμε, θα είχαν ήδη δοθεί. Και άδεια για… ουρητήρια να βγάλει το ΥΠΕΝ για τις Σκουριές, το άλλο πρωί όλος ο «αριστερός» τύπος θα έχει πρωτοσέλιδα «Ο Σταθάκης δίνει άδειες στις Σκουριές»!!!».

Πολλές φορές τα όρια της τραγωδίας και της κωμωδίας είναι ασαφή…