ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Ο Γιώργος Σταθάκης αρνείται συνάντηση με τους εργαζόμενους με το πρόσχημα τής διαιτησίας. – Εργαζόμενοι: «Θα κάνουμε Χριστούγεννα έξω από τα υπουργεία»!

Με απολύσεις εργαζομένων απαντά ή Eldorado Gold, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό, όπως ισχυρίζεται, στην επίμονη άρνηση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη να χορηγήσει τις άδειες πού ζητεί ή εταιρεία. Η Eldorado ενημέρωσε προσφάτως τα σωματεία εργαζομένων ότι από την επομένη εβδομάδα ξεκινούν οι μειώσεις του προσωπικού.

Αρχικώς θα καταγγελθούν οι συμβάσεις των 460 ατόμων πού απασχολούνται στις εργολαβίες του εργοταξίου, και αμέσως μετά θα απολυθούν και οι 60 υπόλοιποι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός . Παραλλήλως, προετοιμάζονται τα σχέδια κλεισίματος του εργοταξίου, και στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου θα αρχίσουν να αποχωρούν οι πρώτοι από τούς εργαζομένους πού απασχολούνται στις εργολαβίες. Ο σχεδιασμός προβλέπει έως τα τέλη του έτους να έχει αποχωρήσει ή συντριπτική πλειοψηφία των 560 εργαζομένων πού απασχολούνται σήμερα στο εργοτάξιο.

Η ενημέρωση πού έχουν τα σωματεία των εργαζομένων από την εταιρεία είναι ότι έως τον Μάρτιο του 2018 θα έχουν απομείνει στο εργοτάξιο ελάχιστα άτομα για να συντηρούν τα έργα περιβαλλοντικής αποκαταστάσεως. Ή άδεια λειτουργίας του μεταλλείου στις Σκουριές έχει λήξει από τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο ή Κυβέρνηση αρνείται να την ανανεώσει μέχρι να ολοκληρωθεί ή διαιτησία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Για εσκεμμένη κωλυσιεργία όσον αφορά στο θέμα τής αδειοδότησης του έργου στις Σκουριές κατηγόρησε χθες την Κυβέρνηση ό πρόεδρος των μεταλλωρύχων Κασσάνδρας Χρήστος Ζαφειρούδας, μιλώντας σέ ραδιόφωνο των Αθηνών. Ειδικά για το θέμα της διαιτησίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Στην διαιτησία πάνε για άλλο λόγο και όχι για τις άδειες στις Σκουριές. Η διαιτησία μπορεί να κρατήσει και ένα και δύο χρόνια και δυστυχώς την πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Αυτή την άδεια την περιμένουμε εδώ και ένα χρόνο. Η εταιρεία έχει κάνει υπομονή» συμπλήρωσε ο πρόεδρος των μεταλλωρύχων. Ο ίδιος υποστήριξε, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι έχουν κάνει πολλές προσπάθειες προκειμένου να συναντηθούν με τον Γιώργο Σταθάκη, ο όποιος όμως αρνείται την συνάντηση με το πρόσχημα τής διαιτησίας.

Στην ερώτηση πώς προτίθεστε να αντιδράσετε ο κ. Ζαφειρούδας ήταν ξεκάθαρος: «Θα κατεβούμε στην Αθήνα. Θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έξω από τα υπουργεία. Δεν έχουμε λάβει κάποια απόφαση, ακριβώς επειδή δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση από την εταιρία».

[ΠΗΓΗ: ΕΣΤΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 23/11/2017]