ΣΚΟΥΡΙΕΣ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ ….ΠΟΛΛΟΣΤΟ!

Και εκεί που όλοι είχαμε στραμμένο το βλέμμα στη διαιτησία και τα περί αυτής, ήρθε η απόφαση της Eldorado Gold για το «stand by» στις Σκουριές… Από αυτή την ιστορία, άσχετα με το αποτέλεσμά της, θα πρέπει να κατανοήσουμε μερικά ιδιαιτέρως διδακτικά συμπεράσματα:

  1. Οι Καναδοί δεν είναι από αυτούς που λένε λόγια του αέρα. Το είχαν πει πως περιμένουν τις άδειες των Σκουριών για να επανεκτιμήσουν τη θέση τους, αλλά εμείς εδώ δεν το είδαμε να έρχεται…
  2. Ο μόνος λόγος που δεν δίνονται οι άδειες είναι διότι είναι για τις «Σκουριές»… Αν ήταν για οπουδήποτε αλλού, π.χ. όπως στην Ολυμπιάδα, ας πούμε, θα είχαν ήδη δοθεί. Και άδεια για… ουρητήρια να βγάλει το ΥΠΕΝ για τις Σκουριές, το άλλο πρωί όλος ο «αριστερός» τύπος θα έχει πρωτοσέλιδα «Ο Σταθάκης δίνει άδειες στις Σκουριές»!!!
  3. Μέχρι εδώ ήταν ο «εποικοδομητικός διάλογος» με την κυβέρνηση. Περιορίστηκε στο

«Μας δίνετε άδειες;»

«Όχι…»

«Ε, τότε κλείνουμε…»

  1. Στην ανακοίνωση της Eldorado υπάρχει η φράση «The Company will re-assess its investment in the Skouries project upon approval and receipt of the required permits, coupled with a supportive government open to discussions regarding the use and implementation of best available technologies». Αυτό το μπορεί να μεταφραστεί και ως «Η Εταιρεία θα επανεξετάσει την επένδυσή της στο έργο των Σκουριών κατόπιν έγκρισης και παραλαβής των απαιτούμενων αδειών, σε συνδυασμό με την υποστήριξη μιας κυβέρνησης ανοικτής σε συζητήσεις σχετικά με τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών.» Κάτι μου λέει πως οι Καναδοί μπορεί να μην εννοούν ακριβώς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ… Το είχαμε πει σε ανύποπτο χρόνο πως η πλέον λογική κίνηση των Καναδών σε περίπτωση αδιεξόδου είναι να παγώσουν τα πάντα, περιμένοντας λίγο μέχρι τις επόμενες εκλογές… Εκτός κι αν ήρθε η ώρα να πουν το «άντε κι εσείς κι ο γρύλλος σας…» και να τρέχουμε όλοι μετά…

Κι όμως, όλα τα ανωτέρω με αφήνουν παγερά αδιάφορο… Το πρόβλημα για μένα είναι οι εργαζόμενοι. Πιθανότατα 500 από αυτούς θα περάσουν τα Χριστούγεννα που έρχονται ως άνεργοι, και άλλοι 1.500-2.000 θα ζουν με την αγωνία αν θα κλείσουν και τα υπόλοιπα εργοτάξια της Eldorado.

Ξέρετε, όλο αυτό καταντάει κουραστικό… Από τη μία θα βγει πάλι ο Τόλης, η Ιγγλέζη και οι φίλοι τους να μιλάνε για «εκβιασμό» της πολυεθνικής Eldorado, λες και οι εταιρείες είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα να πληρώνουν μισθούς χωρίς αντικείμενο εργασίας, ή –ακόμη χειρότερα– κρατικές επιχειρήσεις τύπου ΛΑΡΚΟ, που λειτουργεί με χασούρα κάποια εκατομμύρια το μήνα, παράγοντας νικέλιο σε τιμές 40% υψηλότερες από εκείνες της αγοράς, αλλά παραμένοντας τόσα χρόνια ζωντανή επειδή της δίνει ρεύμα η ΔΕΗ – στην οποία και χρωστά πάνω από 200 εκατ. ευρώ…

Από την άλλη, θα βγουν οι καθ’ ύλην υπαίτιοι και θα σκίζουν τα ιμάτιά τους πως κινούνται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος(!) και πως είναι πάντα ανοικτοί στον «εποικοδομητικό διάλογο», μόνο που ο διάλογος αυτός ποτέ δεν μετουσιώνεται σε πράξεις… Χρησιμοποιείται διαρκώς σαν προπέτασμα για την μεθοδευμένη καθυστέρηση της οποίας η τελευταία πράξη ονομάστηκε «διαιτησία».

Και πιθανότατα θα έχουμε και ένα déjà vu με κρανοφόρους μεταλλωρύχους έξω από το ΥΠΕΝ στην Μεσογείων να προσπαθούν να συναντήσουν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου… Αυτούς που μόλις προ λίγων εβδομάδων τους είχαν υποσχεθεί πως «καμία θέση εργασίας δεν θα χαθεί»!!!

Σε αυτή τη χώρα ένα είναι σίγουρο… Ποτέ δεν θα πλήξουμε…