PUBLIC ISSUE: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΑΚΟΜΗ Η ΚΡΙΣΗ, ΛΕΝΕ 8 ΣΤΟΥΣ 10

Οχτώ στους δέκα πολίτες, ήτοι το 78%, πιστεύουν ότι κρίση στην Ελλάδα θα διαρκέσει τουλάχιστον πέντε χρόνια ακόμη, ενώ σχεδόν οι μισοί (47%) δηλώνουν πεπεισμένοι ότι θα χρειαστούν περισσότερα από δέκα χρόνια προκειμένου η χώρα να εξέλθει από το “τούνελ”. Αυτό προκύπτει από το Πολιτικό Βαρόμετρο Οκτωβρίου που δημοσίευσε σήμερα η Public Issue.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο επικεφαλής της εταιρείας ερευνών, Γιάννης Μαυρής, με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης προκύπτει πως “είναι ευρύτατα αποδεκτό κοινωνικά, ότι για το ορατό μέλλον, η κρίση θα αποτελεί, de facto, παγιωμένη και μόνιμη κατάσταση”.

Σύμφωνα με τον ίδιο “το εντυπωσιακό αυτό εμπειρικό εύρημα συνιστά μια ισχυρή ένδειξη για το γεγονός,  ότι ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, που δημιούργησε η οικονομική και κοινωνική κρίση των τελευταίων επτά ετών. Έχει, δηλαδή, αποδεχθεί τη μεγάλη επιδείνωση των συνθηκών της ζωής του, που επέφερε το μνημονιακό πρόγραμμα, μέσω της ανεργίας που προκάλεσε, της συρρίκνωσης των κοινωνικών δαπανών, της απομύζησης των εισοδημάτων και της υφαρπαγής των ατομικών περιουσιών”.

Όπως τονίζει σε άλλο σημείο της ανάλυσής του ο κ. Μαυρής, “το success story του Α. Σαμαρά συνετρίβη εκλογικά, τον Ιανουάριο του 2015”, όταν η ΝΔ έχασε από τον ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορά 8,5 μονάδων. “Η κοινωνική προσαρμογή, που σε μεγάλο βαθμό είχε από τότε συντελεστεί, δεν απέτρεψε την εκκωφαντική κοινωνική αποδοκιμασία της 3ης μνημονιακής κυβέρνησης”.

“Το success story της σημερινής κυβέρνησης, που εκφράζεται από το φαντασιακό τρίπτυχο “τερματισμός της κρίσης”, “έξοδος από τα μνημόνια”, “κοινωνικό μέρισμα για τους αδύναμους”), δεν διαφέρει καθόλου από εκείνο του προκατόχου της. Αντιθέτως, είναι εντυπωσιακά πανομοιότυπο”.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Public Issue “η κυβερνητική ρητορική του 2014 αποδείχθηκε παντελώς έωλη και απέτυχε παταγωδώς. Το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιανουαρίου 2015 απέδειξε ότι η προπαγανδιστική μυθολογία περί του τέλους της κρίσης δεν έπεισε και δεν επηρέασε στο ελάχιστο το εκλογικό σώμα.

Διόλου τυχαία, και η αντίστοιχη σημερινή κυβερνητική προπαγάνδα αποδεικνύεται, επίσης μέχρι σήμερα, απολύτως αναποτελεσματική. Δεν έχει κατορθώσει ούτε να ανατρέψει την κοινωνική δυσαρέσκεια, ούτε να αντιρροπήσει τη συντηρητική εκλογική μεταστροφή που έχει συντελεστεί την τελευταία διετία”.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, 31/10/2017]