ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ANTIGOLD ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ…

Ο αναπληρωτής υπουργός Φάμελος συμβουλεύει τον δήμαρχο Σαπών πως να μπλοκάρει την επένδυση χρυσού στη Θράκη!!!

Διαβάζουμε στην εφημερίδα «Γνώμη» της Θράκης, πως στο περίφημο «Αναπτυξιακό Συνέδριο ΑΜΘ» ο υπουργός ΠΕΝ κος Σταθάκης ερωτήθηκε για το θέμα του χρυσού στη Θράκη. «Δεν έχω πάρει τίποτα στο γραφείο. Δεν έχω διαχειριστεί αυτό το θέμα. Το ακούω για 5η, 6η, 100η φορά «Η τοπική κοινωνία…». Το άκουσα και στην προηγούμενη επίσκεψή μου. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εγώ δεν έχω χειρισμό τέτοιου θέματος» ανέφερε από την Κομοτηνή ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας για την εξόρυξη κοιτασμάτων στην περιοχή της Θράκης.

Το ζήτημα αυτό που «απασχολεί την τοπική κοινωνία» τα τελευταία 18 χρόνια έθεσαν επιμόνως τόσο η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού, δια του κ. Γιώργου Δεμερίδη, που κατέθεσε σχετικό υπόμνημα, όσο και ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελος σημείωσε ότι υπάρχουν δύο δυνατότητες μέσω της ωρίμανσης του θεσμικού πλαισίου: «Πρώτον, αν συνδέεται η δραστηριότητα αυτή με πόσιμους υδροφορείς και με τη διαχείριση υδατικών πόρων πρέπει να το καταθέσετε άμεσα Δήμαρχε στο σχέδιο διαχείρισης λεκανών απορροής που είναι τώρα σε εξέλιξη. Δεν μπορούμε να έχουμε σχεδίασμά και προστασία πόσιμου υδροφορέα σε μια περιοχή και ταυτόχρονα να μην το έχουμε περιγράφει και να επιτρέπουμε διάφορες δραστηριότητες. Οι περιοχές που είναι υδροφορείς για πόσιμη χρήση έχουν ειδικό καθεστώς προστασίας. Πρέπει άμεσα να το καταθέσετε στο σχέδιο διαχείρισης λεκανών απορροής είτε στη διεύθυνση υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης είτε στη διεύθυνση υδάτων» προέτρεψε το δήμαρχο Μαρωνείας Σαπών Γιάννη Σταυρίδη σημειώνοντας πως «Χρειάζεται να εξασφαλίσει η πρότασή σας και την απαραίτητη σύνθεση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Να ακολουθήσετε και την διαδικασία του Δημοκρατικού Σχεδιασμού. Η πρόσβαση σε καλό πόσιμο νερό είναι βασικός συνταγματικός ευρωπαϊκός κανόνας, θα τον τηρήσουμε και θα τον σεβαστούμε.»

Οπότε αν υπάρχει άλλος δήμαρχος που θέλει να μπλοκάρει αναπτυξιακό έργο, δεν έχει παρά να προστρέξει για συμβουλές και τεχνογνωσία στον κο Φάμελο…