Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΝΑΘΕΡΜΑΙΝΕΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ

Αν η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές μπαίνει στην «κατάψυξη», η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ των 1.220 εργαζομένων που βρίσκεται χρόνια στην Εντατική δέχεται τώρα το τελειωτικό χτύπημα. Εταιρεία μονίμως σε ζημιές, αφού συνεχίζει να παράγει νικέλιο σε τιμές 40% υψηλότερες από εκείνες της αγοράς, εντούτοις παραμένει τόσα χρόνια ζωντανή επειδή της δίνει ρεύμα η ΔΕΗ στην οποία και χρωστά πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε χθες την Ελλάδα επειδή από το 2014 έως σήμερα δεν έχει κάνει το παραμικρό για να ανακτήσει τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις, ύψους 135 εκατ. ευρώ, προς τη νικελοβιομηχανία, που ούτως ή άλλως θεωρείται παράδειγμα κακοδιαχείρισης.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια για τη ΛΑΡΚΟ στενεύουν, και είτε τα σενάρια ιδιωτικοποίησης θα επανέλθουν είτε θα πρέπει να επιστρέψει πίσω τα 135 εκατ. ευρώ (που φυσικά δεν διαθέτει), διαφορετικά θα πτωχεύσει. Σε αυτή την εταιρεία, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να επιβάλει εκκαθαριστή, να τη σπάσει σε κομμάτια και να την πουλήσει σε χωριστούς διαγωνισμούς. Τίποτα απ’ αυτά δεν συνέβη, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επέλεξε να διατηρήσει τη ΛΑΡΚΟ στο Δημόσιο, προκειμένου να την εξυγιάνει, κάτι που ουδέποτε συνέβη. Έτσι, η καταδίκη από το Ευρωδικαστήριο ήρθε ως φυσιολογικό επακόλουθο για μια βιομηχανία που συσσωρεύει καθημερινά ζημίες 200.000 ευρώ, ενώ η απουσία ρευστότητας την έχει καταστήσει τον μεγαλύτερο κακοπληρωτή της ΔΕΗ.

Στο ΥΠΕΝ πάντως, συνεχίζουν να αγοράζουν χρόνο. Χαρακτηρίζουν απολύτως αναμενόμενη τη χθεσινή απόφαση, καθώς η Κομισιόν με την απόφαση του 2014, είχε ζητήσει από το Δημόσιο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανάκτηση των 135 εκατ. ευρώ που είχε χαρακτηρίσει κρατικές ενισχύσεις. Επισημαίνουν ωστόσο ότι εκκρεμεί ακόμη η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την προσφυγή της ΛΑΡΚΟ κατά της απόφασης της Κομισιόν του 2014. Η προσφυγή αυτή είχε εκδικαστεί στις αρχές του 2017, και η απόφαση αναμένεται να βγει μέχρι το τέλος του έτους.

[ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ, 10/11/2017]