ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΛΙΝΤΣΑΡΕΤΕ ΤΟΝ ΠΑΧΤΑ»!

Θα πληρώσει 15.000 (συν τα έξοδα της δίκης) στον πρώην υφυπουργό

Καμπάνα 15.000 ευρώ επέβαλε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά (απόφαση υπ’ αριθμόν 4916/20017) στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο. Αυτό είναι το ποσό της αποζημίωσης για ηθική βλάβη που πρέπει ο κ. Καμμένος να καταβάλει στον Χρήστο Πάχτα, πρώην δήμαρχο στον Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, πρώην βουλευτή και υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Βιομηχανίας. Επιπλέον, θα καταβάλει και τα δικαστικά έξοδα ύψους 1.500 ευρώ. Η δικαστική απόφαση αφορά την περιβόητη φράση του Πάνου Καμμένου, έξω από το Βελλίδειο Ίδρυμα, το 2013, όταν απευθυνόμενος σε πολίτες (που αντιδρούσαν στην επένδυση χρυσού) είπε: «Πρέπει ο Πάχτας να μην μπορεί να κυκλοφορήσει. Λιντσάρετέ τον. Εγώ μαζί σας». Η δήλωση αυτή είχε προ καλέσει τότε παρέμβαση από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και είχε ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη. Το δικαστήριο απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του κ. Καμμένου (περί ιδιωτικής συνομιλίας και πολιτικής κριτικής στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του ως βουλευτή) και κατέληξε ότι «αποδείχθηκε πλήρως ότι δεν πρόκειται περί ιδιωτικής συνομιλίας, παρά περί δήλωσης που έλαβε χώρα σε δημόσιο χώρο, ενώπιον αόριστου αριθμού ατόμων, καθ’ ον χρόνο το στιγμιότυπο βιντεοσκοπείτο εμφανώς από παρευρισκόμενους».

Επίσης, τονίζεται ότι η φράση αυτή εκφεύγει των ορίων του πολιτικού λόγου και «δεν μπορεί να νοηθεί ως προτροπή σε πολιτική απαξίωση του ενάγοντα για τους χειρισμούς του ως δήμαρχος Αριστοτέλη». Αντιθέτως, επισημαίνεται πως αποδείχθηκε ότι συνιστά αξιόποινη πράξη, η οποία προβλέπεται και τιμωρείται από τον ποινικό κώδικα . Και προσθέτουν οι δικαστές: «Η φράση αυτή ενέχει απαξία για την προσωπικότητα του ενάγοντα, προκαλεί αρνητική εικόνα προς τρίτους για το πρόσωπο του και λεχθέα μέσα στο κλίμα φανατισμού που έχει δημιουργηθεί ήταν δυνητικά πρόσφορη να οδηγήσει κάποιους στην πραγμάτωσή της, το οποίο βέβαια αποφεύχθηκε».

Στην περίπτωση του Πάνου Καμμένου, το δικαστήριο επισημαίνει πως δεν δικαιολογείται να παρασυρθεί σε μια τέτοια ποινικά κολάσιμη πράξη, την ποινική απαξία της οποίας γνώριζε, ενώ τονίζεται πως η ιδιότητα του «ως έμπειρου επέβαλε σε αυτόν να επιδείξει ψύχραιμη συμπεριφορά».

 

[ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, του Λεωνίδα Μπλεβέρη, 15/11/2017]