ΠΕΡΙ “FAKE NEWS” και ΤΡΟΛ…

Γ. Γραμματικάκης: Το φαινόμενο των “fake news” αντιμετωπίζεται με “πολιτική βούληση”.

“Το φαινόμενο των “fake news” γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας στην αιχμή του με τα φαινόμενα της εκλογής Τραμπ και το BREXIT και δυστυχώς βλέπουμε τις επιπτώσεις και στην Ελλάδα με τα περίφημα “τρολ””, τόνισε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης σε σχετική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι με την κατάλληλη “πολιτική βούληση”, υπάρχουν τα τεχνολογικά και επιστημονικά εργαλεία να το αντιμετωπίσουμε.

“Επιστημονική και ακαδημαϊκή παιδεία για την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων” ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Γραμματικάκη, την Τετάρτη, στο ΕΚ, με κεντρικό ομιλητή τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Μ.Ι.Τ.

“Αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το πώς διαδίδονται οι ψευδείς ειδήσεις. Δηλαδή, η ενορχηστρωμένη και αυτοματοποιημένη προώθηση ειδησεογραφικών άρθρων με τρόπο που φαίνεται να κατευθύνεται από πραγματικούς ανθρώπους”, είπε ο κ. Δασκαλάκης, τονίζοντας ότι “είναι αδύνατο να ορίσουμε τον όρο “fake news” χωρίς να μπούμε σε μια φιλοσοφική συζήτηση, εξετάζοντας την έννοια της αλήθειας”.

Αναφέρθηκε επίσης στην έρευνά του σχετικά με τους αλγορίθμους και την τεχνητή νοημοσύνη και δήλωσε ότι ενώ η τεχνολογία προσφέρει πράγματι εργαλεία για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, η ανθρώπινη παρέμβαση παραμένει αναγκαία.

“Η διάδοση ψευδών ειδήσεων δεν είναι κάτι νέο”, είπε στην παρέμβασή του ο κ. Γραμματικάκης και προσέθεσε: “Ωστόσο, το φαινόμενο των “fake news” γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια και έφτασε στην αιχμή του μετά τα πρόσφατα ακραία πολιτικά φαινόμενα όπως η εκλογή του Τραμπ και το BREXIT. Δυστυχώς βλέπουμε και τις επιπτώσεις και στην Ελλάδα με τα περίφημα τρολ. Είναι λοιπόν σημαντικό ότι η Επιτροπή Πολιτισμού πραγματοποιεί αυτήν την τόσο επίκαιρη συζήτηση. Είναι επίσης ιδιαίτερη τιμή το ότι συμμετέχει ο συμπατριώτης μου, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Η ομιλία του είχε σχετικά αισιόδοξο τόνο. Δηλαδή ότι η τεχνολογία ενδέχεται να βοηθήσει, εάν βέβαια το επιθυμεί η πολιτική εξουσία, στη μείωση του φοβερού αυτού φαινομένου και των συνεπειών του. Στη διόγκωση του φαινομένου, οι μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες φέρουν ειδική ευθύνη. Η Επιτροπή Πολιτισμού μπορεί να είναι υπερήφανη, διότι στην πρόσφατη έκθεση που ψηφίσθηκε για τα πνευματικά δικαιώματα υπήρξε πρόνοια να ενισχυθεί η ανεξάρτητη, επαγγελματική δημοσιογραφία. Παράλληλα σε έκθεση που ανέλαβα ως εισηγητής σχετικά με το παράνομο ψηφιακό περιεχόμενο, η πρόθεσή μου είναι να εξασφαλισθεί ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανίχνευση, τον εντοπισμό και την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου”.

Καταλήγοντας είπε ότι “στο όνομα της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης έχουμε αφήσει το ψηφιακό οικοσύστημα να αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα. Αποτέλεσμα, τεχνολογικοί γίγαντες να συγκεντρώνουν μονοπωλιακή ισχύ όσον αφορά την πρόσβασή μας στην πληροφόρηση. Η μεταρρύθμιση του ψηφιακού οικοσυστήματος καθίσταται πλέον επιτακτική και πιστεύω ότι η σημερινή ημερίδα θα συμβάλει ουσιαστικά στην επιδίωξη αυτή”.

Σχόλιο μπλογκ: Για να καταλάβουν οι συμπολίτες και συνδημότες ότι δεν είναι απαραίτητο και σωστά όσα διαβάζουν σε συγκεκριμένους ιστότοπους… Ας μη ξεχνάμε πως υπάρχουν και «επαγγελματίες τρολ», ειδικά σε φιλοκυβερνητικά μπλογκ και έντυπα.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 23/11/2017]