ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ 14 ΗΜΕΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Περιθώριο 14 ημερών έχει η κυβέρνηση για να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα της τρίτης αξιολόγησης, πριν επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί οι δανειστές αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου, ώστε να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση του Μνημονίου.

Τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά και πριν την επιστροφή των ελεγκτών θα έχει προηγηθεί το κρίσιμο τριήμερο της συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όπου εκεί θα βρεθούν όλοι οι παράγοντες που έχουν να κάνουν με το Ελληνικό ζήτημα. Αν και επίσημα στην ατζέντα της συνόδου δεν υπάρχει το Ελληνικό ζήτημα, στο περιθώριο της συνόδου οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών θα κρίνουν πολλά για το την τύχη της αξιολόγησης.

Ιδιαίτερα κρίσιμα θεωρούνται τα δύο ραντεβού που θα έχει ο πρωθυπουργός στις 17 και 18 Οκτωβρίου, δηλαδή πριν επιστρέψουν οι δανειστές στην Αθήνα. Τόσο η συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ στην Ουάσιγκτον, όσο και αυτή με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, θα καθορίσουν πολλά αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις.

Στην συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διευκρινίσει τη στάση που προτίθεται να κρατήσουν οι ΗΠΑ στο θέμα της παραμονής ή μη του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, όπως και της αυστηρότητας που θα επιδείξει το Ταμείο κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης. Παρά το γεγονός ότι οι αρχική στάση του Ντόναλτ Τράμπ ήταν το Ταμείο να μην έχει μεγαλύτερη εμπλοκή στο Ελληνικό ζήτημα, μέχρι τώρα οι ΗΠΑ δεν έχουν ξεκαθαρίσει την στάση τους.

Από την άλλη η κ. Λαγκάρντ στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα γνωρίζει τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ, ώστε να του μεταφέρει το πλαίσιο στο οποίο θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις.

Οι πιθανότητες

«Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που έχει επιστρέψει», δήλωσε στο χθεσινό Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί να προσθέτει ότι θα βρεθούν λύσεις για την Ελλάδα, όπως βρήκαμε και στο παρελθόν, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση η γερμανική κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα. «Εμπιστεύομαι την ηγεσία της Μέρκελ», σημείωσε ο επίτροπος.

Τόνισε ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα στην Ελλάδα. «Η οικονομία βελτιώνεται, η ανάπτυξη είναι ισχυρότερη, η ανεργία μειώνεται. Βγήκαν από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Βλέπω μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα», σημείωσε.

Το σημαντικό για τη χώρα δεν είναι το πώς θα διαμορφωθεί ο συνασπισμός στη Γερμανία, αλλά η δουλειά που γίνεται στην Αθήνα, συμπλήρωσε.

Είναι κρίσιμο, υπογράμμισε, να ολοκληρωθεί έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση, για να αρχίσει η προετοιμασία για έξοδο από το πρόγραμμα. Δεν υπάρχει πρόβλημα με την Ελλάδα, το μόνο θέμα είναι να πετύχει το πρόγραμμα, επεσήμανε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup ο οποίος δήλωσε ότι οι γερμανικές εκλογές δεν θα αλλάξουν το πρόγραμμα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Πολύ ισχυρός κοινός στόχος» η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του έτους και πρόσθεσε ότι μεμονωμένες εκλογές σε μεμονωμένα κράτη δεν μπορούν να αλλάξουν το ελληνικό πρόγραμμα.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.huffingtonpost.gr/ , του Αλέξανδρου Κλώσσα, 10/10/2017]

(Photo by Panayiotis Tzamaros/NurPhoto via Getty Images)