ΤΟ ΔΝΤ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ – ΞΕΚΙΝΑ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΕΠΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης (εξαμηνιαία έκθεση World Economic Outlook) που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, επανέλαβε την θέση που είχε διαμορφώσει τον Ιούλιο κατά την έγκριση του μνημονίου, ότι η ανάπτυξη που θα έχει η ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα (το 2022) θα περιοριστεί στο 1% ετησίως.

Η πρόβλεψη αυτή έχει ειδική σημασία αφού συνδέεται με την θέση του για την βιωσιμότητα του χρέους, την πορεία των πλεονασμάτων και την ανάγκη για νέα μέτρα.

Σήμερα, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα δύο ακόμα εκθέσεις αναφορικά με τα δημόσια οικονομικά (Fiscal Monitor) και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. και μένει να φανεί αν και σε αυτές θα διατηρηθούν οι εκτιμήσεις για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% το 2018 έναντι μνημονιακού στόχου για 3,5% του ΑΕΠ.

Από αύριο, ξεκινούν οι πολιτικές ζυμώσεις με την άφιξη των υπουργών Οικονομικών και των εκπροσώπων των θεσμών και του οικονομικού “στερεώματος” στην Ουάσιγκτον για την κορύφωση των εργασιών της φθινοπωρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Από ελληνικής πλευράς θα μετέχουν ο ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης. Έχει ήδη οριστεί ραντεβού για το Σάββατο με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde. Επίσης, σύμφωνα με τον εβδομαδιαίο προγραμματισμό των Επιτροπών της ΕΕ, υπάρχει στην ατζέντα ραντεβού του ΥΠΟΙΚ με τον Pierre Moscovici την Παρασκευή.

Η ελληνική αποστολή δεν αποκλείεται να κλειδώσει και άλλες επαφές όχι μόνο για να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα το εργασιακό και τα άλλα ανοικτά μέτωπα της αξιολόγησης (που αφορά και στο ΔΝΤ καθώς πρέπει να είναι συμβατή με το δικό του μνημόνιο) αλλά και για το χρέος, και τη μεταμνημονιακή εποχή.

Θα πρέπει ουσιαστικά να προετοιμάσει τις επαφές “κορυφής” που θα ακολουθήσουν την άφιξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 14 Οκτωβρίου.

Οι εκτιμήσεις του Ταμείου

Πέρα από τις χαμηλές πτήσεις του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, το ΔΝΤ έχει μειώσει τον πήχη ανάπτυξης και για το άμεσο μέλλον. Το ΔΝΤ στην χθεσινή του έκθεση εκτίμησε ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι 1,8% και το 2018 θα επιταχυνθεί σε 2,6%. Και τούτο όταν στις προηγούμενες προβλέψεις, αυτές του Απριλίου, υπολόγιζε σε ανάπτυξη κατά 2,2% φέτος και κατά 2,7% το 2018. Οι νέες προβλέψεις πάντως είναι συμβατές με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σε ειδικό κεφάλαιο για τις “αναπτυξιακές εκπλήξεις” του 2017 στο οποίο δείχνει ότι τα πιο πολλά “ανεπτυγμένα” οικονομικά κράτη ανά τον κόσμο τελικά πέτυχαν ταχύτερη άνοδο του ΑΕΠ από την αρχικά προβλεπόμενη το ΔΝΤ δείχνει ότι η Ελλάδα έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση προσδοκιών. Την περίοδο 2015 – 2018 η “απώλεια” στην άνοδο του ΑΕΠ εκτιμάται ότι ξεπέρασε το 1,5%.

Όσον αφορά στο δημοσιονομικό πεδίο η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Delia Velculescu είχε αναφέρει στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2% του ΑΕΠ το 2018 όταν η συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές είναι για 3,5% του ΑΕΠ, που σημαίνει ότι το Ταμείο βλέπει απόκλιση από το στόχο. “Θεωρούμε ότι είναι κατάλληλο επίπεδο και δεν περιμένουμε νέα μέτρα”, είπε τότε η κ. Βελκουλέσκου. Πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ αναμενόταν τον Ιούλιο για το 2019.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr , της Δήμητρας Καδδά, 11/10/2017]