ΣΥΜΦΩΝΙΑ (;) ΤΣΙΠΡΑ- LAGARDE ΓΙΑ Γ’ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ

Θετικές είναι οι πρώτες ενδείξεις από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Μετά την ολοκλήρωση και του τετ α τετ των δύο (από την περίπου μιας ώρας διάρκεια των συνομιλιών, ο έλληνας πρωθυπουργός και η επικεφαλής του ΔΝΤ παρέμειναν μόνοι τους, περί τα είκοσι λεπτά), πραγματοποίησαν κοινές δηλώσεις σε εξόχως καλό κλίμα.

Η κ. Λαγκάρντ από πλευράς της έκανε λόγο για εξαιρετική και εποικοδομητική συζήτηση, δίνοντας μάλιστα και ψήφο εμπιστοσύνης στην δυνατότητα εξόδου της χώρας από την κρίση υπό την αίρεση ότι θα πραγματοποιηθούν όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο και θα διευθετηθεί το χρέος.

“Πιστεύω ότι η αποφασιστική εφαρμογή αυτού του προγράμματος μαζί με μια ελάφρυνση του χρέους σε σύμφωνα με τους εταίρους, έχει μεγάλη σημασία για να οδηγηθεί η Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση. Ο πρωθυπουργός και εγώ έχουμε δεσμευτεί να προχωρήσουμε μαζί προς την κατεύθυνση αυτή”, ανέφερε η επικεφαλής του IMF συγχαίροντας την Κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε: “Ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής που καλωσόρισα σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα στο ΔΝΤ. Του έδωσα τα συγχαρητήριά μου, όπως και στον ελληνικό λαό, για τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα στην εφαρμογή δύσκολων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού και του φορολογικού. Είχαμε μια εξαιρετική και και παραγωγική συνάντηση. Το ΔΝΤ πρόσφατα ενέκρινε μια επί της αρχής συμφωνία να στηρίξει το πρόγραμμα της Ελλάδας. Η αποφασιστική εφαρμογή αυτού του προγράμματος, σε συνδυασμό με μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για ελάφρυνση του χρέους είναι σημαντικοί παράγοντες για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και στην επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα του χρόνου. Ο κ. Τσίπρας κι εγώ δεσμευτήκαμε να συνεργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση”.

Τσίπρας: Συμφωνήσαμε για χρέος- αξιολόγηση

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη των συνομιλιών του με την Κ. Λαγκάρντ εξέφρασε από πλευράς του ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ενώπιόν της πως συμφωνήθηκε η έγκαιρη ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης.

Τα προβλήματα που υπήρξαν κατά την προηγούμενη αξιολόγηση, λύθηκαν, είπε ο κ. Τσίπρας , τονίζοντας μάλιστα πως η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρέχουσας “θα επιτρέψει σε όλες τις πλευρές να συζητήσουν τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές”.

Επισημαίνοντας πως “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι προσπάθειες του ελληνικού λαού καρποφορούν” ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το “μότο” του πως “Η Ελλάδα επέστρεψε”.

Για το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως η εκτίμησή του είναι ότι το Ταμείο θα παίξει ένα σημαντικό και ζωτικό ρόλο.

Διαβεβαιώσεις

Παρότι το κλίμα των δηλώσεων αμφότερων κινήθηκε σε εξαιρετικά θετικό κλίμα, άγνωστο παραμένει προς το παρόν εάν ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί από την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχοντας εξασφαλίσει όλες τις διαβεβαιώσεις στις οποίες στόχευε από την επικεφαλής του.

Υπενθυμίζεται πως όπως ανέφερε νωρίτερα σε σχετικό δημοσίευμά του το Capital.gr,  αυτό που διεκδικούσε ο Έλληνας πρωθυπουργός από την Christine Lagarde κατά το σημερινό τετ α τετ του είναι:

  1. Διαβεβαιώσεις πως δεν θα επαναληφθεί το πρόσφατο θρίλερ της β΄ αξιολόγησης με το ΔΝΤ να εγείρει διαρκώς νέες απαιτήσεις, αμφισβητώντας τις των ευρωπαίων προβλέψεις.
  2. Ξεκάθαρη εικόνα για το πώς σκοπεύει να κινηθεί το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.
  3. Να μην επιμείνει στην απαίτηση για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Επ αυτού του ζητήματος, έχει ήδη υπάρξει μια “συνθηκολόγηση” του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που επέφερε προσωρινή ανακούφιση μετά την τρικυμία, στο Μαξίμου.

Η επίσπευση των stress tests με την οποία το Ταμείο συμφώνησε, “παγώνοντας” τις απαιτήσεις του, ανακούφισε μεν την Κυβέρνηση, αλλά η συζήτηση παραμένει ανοιχτή.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, της Νίκης Ζορμπά, 17/10/2017]