ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΥΝ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΟΤΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΣΤΡΙΨΕ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ;

Είναι σαφές, πλέον, ότι ο πρωθυπουργός το Μέγαρο Μαξίμου και η στενή ομάδα των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει να στρίψουν το τιμόνι της διακυβέρνησα προς τη σοσιαλδημοκρατία, την Ευρώπη, τις επενδύσεις και τη δημοκρατία. Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλους παλικαρισμούς μετά τα δύο Μνημόνια που υπέγραψαν και ένα τρίτο που έχουν μπροστά τους, το καλοκαίρι του 2018. Το πρώτο βήμα έγινε στη ΔΕΘ με την αλλαγή φρασεολογίας στον τομέα των επενδύσεων και τις επισκέψεις σε επιχειρήσεις.

Για να δικαιολογήσουν, μάλιστα, τη «στροφή στο ρεαλισμό» μιλούν, πλέον, για «υγιείς επενδύσεις» κατηγορώντας τους προηγούμενους ότι έκαναν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι χωρίς περιβαλλοντικούς όρους και άδειες αρχαιολόγων και δασαρχών.

Παλιά, συνηθισμένη τακτική. Κατηγορώ τον αντίπαλο για να μην στοχοποιηθώ εγώ γι’ αυτό που κάνω…

Επί Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ η επένδυση στο Ελληνικό ήταν ξεπούλημα σε ξένα (funds) και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ό,τι μπορούσε για να την ακυρώσει. Τώρα που κατάλαβαν το λάθος τους τη βαφτίζουν «υγιή επένδυση», για να την υλοποιήσουν.

Μετά τη γνωμοδότηση των αρχαιολόγων η επένδυση «ξεπλύθηκε» στα μάτια του κάθε συριζαίου και μπορεί, πλέον, να εγκριθεί από μια «αριστερή» κυβέρνηση. Το ίδιο θα γίνει σιγά σιγά και με την επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική. Μέχρι σήμερα, οι Καναδοί κατηγορούνταν ότι κάνουν την επένδυση με όρους «far west». Τώρα που σφίγγει ο κλοιός και κινδύνευε να ματαιωθεί το έργο, σιγά-σιγά η φρασεολογία των υπουργών αλλάζει, για να μπορέσουν να ξεπεραστούν οι αντιδράσει των φανατικών που δίχασαν τη Χαλκιδική.

Αυτή την αλλαγή στρατηγικής βλέπουν μεγάλοι οικονομικοί παρά γοντες, επιχειρηματίες και τραπεζικά στελέχη, και μιλούν, ανοιχτά πλέον, για την ανάγκη εξάντλησης της τετραετίας από την κυβέρνηση, ώστε να μην διαταραχθεί –έστω και για λίγους μήνες παραπάνω– η σταθερότητα στην Οικονομία.

Νωπές είναι οι μνήμες άλλωστε, από το καλοκαίρι του 2015. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος.

Η άλλη πλευρά, όμως, δείχνει ότι παρά την ανάγκη που υπάρχει για οικονομική σταθερότητα, στην κυβέρνηση και στο ΣΥΡΙΖΑ πολλά είναι εκείνα τα στελέχη που προσπαθούν ακόμη και τώρα να διατηρήσουν τον μανδύα του αντιμνημονιακού, που αντιστέκεται στο μεγάλο κεφάλαιο και στους Ευρωπαίους.

Είναι όλοι αυτοί που δεν έχουν καταλάβει ότι ο πρωθυπουργός και το στενό επιτελείο του έχουν αποφασίσει να αλλάξουν ρότα, για να μπορέσουν να παραμείνουν στην εξουσία.

Είναι όλοι αυτοί, μεταξύ των οποίων και υπουργοί, που κάνουν –ακόμη και τώρα– εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον συγκεκριμένων επενδύσεων και επιχειρηματιών. Δεν υλοποιούν τα προαπαιτούμενα, ώστε να μπορέσει να αρχίσει η Γ’ Αξιολόγηση. Δεν εκδίδουν συντάξεις και κάνουν αλχημείες για να μπορούν να εμφανίζουν πλεονάσματα στους εκπρόσωπους της τρόικας

Είναι όλοι αυτοί που δεν αντιδρούν για την κατάργηση του ΕΚΑΣ και τους πλειστηριασμούς που αρχίζουν, αλλά μπορούν και ανοίγουν μέτωπο με την Εκκλησία για την αλλαγή ταυτότητας φύλου των ανηλίκων και για τα προβλήματα που αφορούν μόνο μειονότητες.

Με ρυθμούς που πηγαίνει το κυβερνητικό έργο η Γ’ Αξιολόγηση θα είναι θαύμα αν κλείσει τον Φεβρουάριο. Και με τις υστερήσει που υπάρχουν στα έσοδα θα είναι θαύμα αν δεν μπουν νέα μέτρα και το 2018.

 

[ΠΗΓΗ: ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, του Ιορδάνη Χασαπόπουλου, 07/10/2017]