OI ANTIGOLD “ΑΥΘΕΝΤΙΕΣ” ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ…

Η λειτουργία του συστήματος “off gas system” στην μεταλλουργία αναφορικά με την διαχείριση του αρσενικού που περιέχεται στο χρυσό, όπως αναφερθήκαμε σε προηγούμενη ανάρτηση δεν είναι επιστημονική φαντασία, όπως θα ήλπιζαν κάποιοι. Και αυτό ανεξάρτητα από το ποσοστό της περιεκτικότητας του.

Είναι μια τεχνολογική πραγματικότητα, η οποία είναι γνωστή και οικεία ακόμη και σε φοιτητές μεταλλουργίας. Είναι μια τεχνική λειτουργία που χρησιμοποιούν οι κορυφαίες μεταλλουργίες στον κόσμο με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά στάνταρ, όπως για παράδειγμα η Κινεζική Humon στην επαρχία Shandong (http://en.hbyl.cn/ ).

Ως γνωστόν, η Κίνα έχει αυστηροποιήσει την περιβαλλοντική της νομοθεσία, πράγμα που οδήγησε πολλές παλιές και μη συμβατές με αυτήν μεταλλουργίες στο κλείσιμο.

Όπως φάνηκε όμως, το “off gas system” ήταν παντελώς άγνωστο στους κύκλους των antigold… μεταλλουργών, που οι γνώσεις τους εστιάζουν στη μεταλλουργία του περασμένου αιώνα και όχι του τρέχοντος. Και λέμε γνώσεις γιατί πρακτική εμπειρία δεν διαθέτουν.

Δεν πειράζει που οι γνώσεις τους δεν φτάνουν σ’ αυτό το επίπεδο. Αυτό που «πειράζει», είναι ότι παριστάνουν τους γνώστες επί παντός του επιστητού, ενώ είναι παροιμιώδης η ασχετοσύνη τους, παρασέρνοντας έτσι ακόμη και υπηρεσιακούς παράγοντες που πολύ πιθανώς και εκείνοι να μην έχουν επαφή με τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις και πρακτικές στην μεταλλουργία.

Επειδή ποτέ δεν είναι αργά, θα μπορούσαν οι wannabe “αυθεντίες” σε θέματα μεταλλουργίας να πάνε σε κάποια εξειδικευμένα επιστημονικά συνέδρια για να επιμορφωθούν έτσι ώστε να βουτούν με ασφάλεια τη γλώσσα τους στο αρσενικό και τον σκοροδίτη πριν μιλήσουν γι’ αυτά.

Για παράδειγμα ένα τέτοιο συνέδριο έγινε πέρσι το Νοέμβριο στο Κόμπε της Ιαπωνίας, όπου οι κορυφαίοι σε θέματα μεταλλουργίας, σ’ όλο τον κόσμο ασχολήθηκαν εκτενώς με τη διαχείριση συμπυκνωμάτων με υψηλά ποσοστά αρσενικού, καθώς αυτό είναι το μέλλον της μεταλλουργικής βιομηχανίας. (Πουθενά δεν είδαμε εισηγήσεις τόσο των ιδρυτών του antigoldgreece, όσο και των επιστημονικοφανών βοηθών τους σε τέτοιου επιπέδου ζητήματα. Λέτε να μην πήγαν; Θέλουμε να ελπίζουμε ότι κάνουμε λάθος! Δεν μπορεί να έλειψαν οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως “αυθεντίες” της ελληνικής μεταλλουργίας από αυτό το συνέδριο…)

Παράλληλα ευχόμαστε, τώρα που συνειδητοποίησαν τη λειτουργία του “off gas system”, να σπεύσουν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτήν.

Σε κάθε περίπτωση, αν τους πέφτουν μακριά η Κίνα και η Ιαπωνία ή γενικά τους φαίνονται κουραστικά τα ταξίδια για την διεύρυνση των μεταλλουργικών γνώσεων τους, ας κάνουν λίγη υπομονή, γιατί στο Μαντέμ Λάκκο θα γίνει μια από τις κορυφαίες μονάδες παραγωγής χαλκού – χρυσού στον κόσμο. Εκεί θα έχουν την δυνατότητα να δουν πώς μετατρέπεται το αρσενικό σε σκοροδίτη ανεξάρτητα από το ποσοστό του συμπυκνώματος.

Πάντως, κάθε αρχή είναι σίγουρα και δύσκολη. Υπομονή… Τα αγαθά κόποις κτώνται!

 

[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.gr, 10/10/2017]