ΑΡΣΕΝΙΚΟ: “ΝΤΟΥ ΓΙΟΥ ΝΟΟΥ… OFF GAS SYSTEM?”

Τις τελευταίες μέρες πολύς λόγος γίνεται για “επιστροφή στην κανονικότητα”….

Το τι σημαίνει αυτό πρακτικά ορίζεται από το πως μεταφράζει ο καθένας την “κανονικότητα” στην δική του πραγματικότητα και καθημερινότητα.

Σ΄ ότι αφορά τη δική μας επιστροφή στην κανονικότητα, νομίζουμε είναι η πλήρης συνειδητοποίηση του ότι στη ΒΑ Χαλκιδική έχει αργήσει χαρακτηριστικά η έναρξη κατασκευής της μεταλλουργικής μονάδας στην περιοχή του Μάντεμ Λάκκου, αλλά και των εργοστασίων που θα την προμηθεύουν με συμπυκνώματα όπως είναι αυτά της Ολυμπιάδας και των Σκουριών.

Μια μονάδα που σε πλήρη παραγωγική φάση θα χρησιμοποιεί την πυρομεταλλουργική μέθοδο της ακαριαίας τήξης, που σε ολόκληρη την επικράτεια πλέον είναι περισσότερο γνωστή με την αγγλική επιστημονική ονομασία της “flash smelting”.

Μάλιστα όπως δήλωσε πρόσφατα και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Δημήτρης Δημητριάδης σ’ αυτή τη μέθοδο δεν απασχολεί, αν “το ποσοστό του αρσενικού είναι 0% ή 20%. Η μέθοδος λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα”.

Αυτό συμβαίνει, γιατί πολύ απλά αν κάποιος ενδιαφερθεί και ψάξει θα διαπιστώσει, πως η λειτουργία του συστήματος “off gas system” που εμπεριέχεται σ’ αυτή την πυρομεταλλουργική μέθοδο είναι απείρως αποτελεσματικότερη στην εξουδετέρωση του αρσενικού από την ακατάσχετη ασχετοσύνη όσων μετά από τόσα χρόνια επαγγελματικής ενασχόλησης με τα μεταλλουργικά ζητήματα ακόμη ψάχνουν, έστω ένα εργοστάσιο στον κόσμο, που να διαχειρίζεται αρσενικό με περιεκτικότητα άνω του 4%….

Δεν πειράζει… Αφού δεν βρίσκουν, ας δείξουν υπομονή μαζί μας, καθώς το πρώτο εργοστάσιο στην Ελλάδα που θα μετατρέπει το αρσενικό σε σκοροδίτη θα γίνει στο Μάντεμ Λάκκο και πολύ πιθανώς θα αφιερωθεί σε εκείνους, που ενώ τόσα χρόνια μάχονταν με νύχια και με δόντια για την σωτηρία του περιβάλλοντος, τελικά αυτό που κρυφά λαχταρούσαν και μας το αποκάλυψαν πρόσφατα ήταν η λειτουργία της καθετοποιημένης παραγωγής.

Και πολύ σωστά, θα συμπληρώσουμε και εμείς με τη σειρά μας, αφού έτσι χάνονται κρίσιμα έσοδα για την Ελληνική οικονομία, εξαιτίας της “μετανάστευσης” των συμπυκνωμάτων σε μεταλλουργίες της Κίνας.

Μέχρι τότε όποιος αμφισβητεί αυτό το θέλω τους και το flash smelting μπορούν να του απαντούν με σιγουριά: “It is the off gas system… buddy!”

 

[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.gr, 5/10/2017]