ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΕΚΤΟΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ EUROGROUP ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοινώθηκε σήμερα η ατζέντα του Eurogroup και η Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, δεν αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη.

Όπως είχε αναφέρει και το Capital.gr, δεν ήταν εξ’ αρχής προγραμματισμένο το θέμα “Ελλάδα” να απασχολήσει την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης όχι μόνο τον Οκτώβριο αλλά και το Νοέμβριο.

Η Ελλάδα θα αναφερθεί ξανά στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup στην σύνοδο της 4ης Δεκεμβρίου.

Βεβαίως, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, παρότι επισήμως δεν αναφέρεται η Ελλάδα στην ατζέντα, καθώς δεν υπάρχει προοπτική άμεσης ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, τίποτα δεν αποκλείει να γίνουν  συζητήσεις στο περιθώριο της συνόδου με αφορμή και τις επισκέψεις Ντάισελμπλουμ και Βίζερ στην Αθήνα.

Αναλυτικά, η επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup:

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τους πιθανούς μελλοντικούς ρόλους και τα καθήκοντα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο πλαίσιο της τρέχουσας ευρύτερης συζήτησης για το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής.

Επίσης οι ΥΠΟΙΚ θα συζητήσουν για τον καλύτερο τρόπο χρηματοδότησης των περικοπών στη φορολόγηση της εργασίας, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και λύσεις που έχουν δοθεί σε εθνικό επίπεδο.

Όπως σημειώνεται, η εξεύρεση των πιο αποτελεσματικών τρόπων για τη χρηματοδότηση των περικοπών στην φορολόγηση της εργασίας προκειμένου να προωθηθεί περαιτέρω η οικονομική ανάπτυξη και η απασχόληση, είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τη ζώνη του ευρώ, όπου ο φόρος επί της εργασίας αποτελεί κατά μέσο όρο το ήμισυ περίπου των δημόσιων εσόδων.

Τέλος, σύμφωνα με την ατζέντα εργασιών του Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο ESM και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για τα αποτελέσματα της έκτης αποστολής παρακολούθησης μετά τη λήξη του προγράμματος, στην Πορτογαλία.  

 

[ΠΗΓΗ: capital.gr, 3/10/2017]