ΕΡΗΜΙΤΗΣ, ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ… ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Στα χνάρια του δημάρχου Αριστοτέλη Ζουμπά, ο εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος βάζει όσα εμπόδια μπορεί για τουριστική επένδυση που προκρίθηκε μέσω ΤΑΙΠΕΔ!

Την απόρριψη της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων NCH Capital που είχε καταθέσει ο Δήμος Κερκυραίων, έπειτα από την έναρξη των πρώτων κατασκευαστικών εργασιών για την υλοποίησης τουριστικής επένδυσης στην περιοχή Ερημίτης, αποφάσισε το αρμόδιο δικαστήριο.

Ο Δήμος Κερκυραίων προχώρησε στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων τον περασμένο Αύγουστο, η  NCH ανέθεσε σε τεχνικό συνεργείο να προχωρήσει στις πρώτες εργασίες για να ξεκινήσει η εγκατάσταση του εργοταξίου και να υλοποιηθούν, μεταξύ άλλων, οι πρώτες γεωτεχνικές έρευνες στατικότητας του εδάφους. Ωστόσο, υπήρξε κινητοποίηση από το Δήμο Κερκυραίων και εδόθη εντολή δημοτικό όχημα να φράξει το δρόμο των σκαπτικών μηχανημάτων,  με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εργασίες.  

Ο Δήμος Κέρκυρας, ζήτησε από το Δικαστήριο να απαγορεύσει τη χρήση των μονοπατιών της περιοχής, επικαλούμενος το δημοτικό και κοινόχρηστο χαρακτήρα τους. Από την πλευρά της η εταιρεία παρουσίασε τα απαιτούμενα έγγραφα για να αποδείξει ότι διαθέτει εμπράγματα δικαιώματα, υποστήριξε ότι τα μονοπάτια αυτά είναι δασικά και βρίσκονται εντός της έκτασης που έχει αποκτήσει στον Ερημίτη μέσω του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ , και επομένως διατηρεί δικαίωμα να κάνει χρήση τους.  

Το δικαστήριο, όπως αναφέρθηκε απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με την απόφαση 625/2017. Ωστόσο, με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος προανήγγειλε πως ο Δήμος θα ζητήσει αναστολή της απόφασης και θα ασκήσει έφεση. Υπενθυμίζεται ότι κ Νικολούζος, εκλεγμένος με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, επίσης εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, έχουν εναντιωθεί στην επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ για την δημιουργία τουριστικού θέρετρου στην περιοχή της Β. Κέρκυρας.

“Δεν μπορεί μια μειονότητα και ιδιαίτερα οι θεματοφύλακες της νομιμότητας του κράτους να στέλνουν λάθος μηνύματα για επενδύσεις που γίνονται ή προσπαθούν να γίνουν στην Ελλάδα”, είχε αναφέρει ο Managing Director και επικεφαλής της NCH Capital για τα Δ. Βαλκάνια, την Ελλάδα και την Κύπρο, Ανδρέας Σάντης, σχολιάζοντας σε συνέντευξή του στο Capital.gr τα γεγονότα αυτά.  

Να σημειωθεί ότι η  έκταση έχει παραχωρηθεί μέσω δημόσιου διαγωνισμού, ενώ για την για την εν λόγω επένδυση έχει γνωμοδοτήσει θετικά το ΣτΕ, η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει εγκρίνει το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης του ακινήτου και τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και συνεχίζονται κανονικά οι ενέργειες για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, έχοντας παράλληλα απορρίψει σειρά προσφυγών. Από την πλευρά τους, όσοι εναντιώνονται στην επένδυση επιμένουν, παρά την απόρριψη των προσφυγών, στα επιχειρήματα περί καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, της τοπικής χλωρίδας και πανίδας, περιλαμβανόμενης και βίδρας Lutra Lutra.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο Project αποτελεί την πρώτη άµεση, 100% διεθνή, επένδυση σε δημόσια γη τα τελευταία 15 χρόνια, στην οποία το 52% της έκτασης παραμένει ως έχει και το υπόλοιπο πολεοδομείται με συντελεστή δόμησης μόλις 0,4.

Ο επενδυτής έχει, παράλληλα, δεσμευτεί ότι στη φάση της κατασκευής θα απασχοληθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος επαγγελματίες του νησιού (οικοδόμοι, τεχνικοί, κλπ), ενώ μεγάλο μέρος των υλικών θα γίνει η προμήθειά τους από τοπικές επιχειρήσεις, ενώ στην φάση λειτουργίας της επένδυσης θα απασχοληθούν Κερκυραίοι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι προμήθειες των αναλωσίμων και των τροφίμων θα προέρχονται και από Κερκυραϊκές επιχειρήσεις.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Νίκου Χρυσικόπουλου, 15/10/2017]