ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ; ΤΟ ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ…

Τη Λυδία Κονιόρδου δεν την γνωρίζω προσωπικά. Υποθέτω ότι είναι καλή ηθοποιός. Καλή υπουργός αμφιβάλλω σφόδρα. Είναι, βλέπετε, και αυτό το βίντεο που τη δείχνει να διώχνει με επιδέξιες κινήσεις την “κακή ενέργεια” (ή τα “κακά πνεύματα”; δεν είμαι σίγουρος…) από την κεφαλή ενός δυστυχή, που με έχει επηρεάσει. Αλλά πάλι ίσως και να είμαι και προκατειλημμένος. Τι ξέρω εγώ από “πρανική θεραπεία”; Και ο κύριος στο περίφημο βίντεο δεν δηλώνει μετά ανακουφισμένος; Άρα, ποιος είμαι εγώ για να τον αμφισβητήσω; Σε κάθε περίπτωση, στο Ελληνικό η κ. Κονιόρδου υποδύεται την υπουργό. Άρα, λίγο το κακό…

Τον Νίκο Φίλη τον γνωρίζω. Εδώ και 35 χρόνια… Νομίζω ότι υπήρξε ΣΥΡΙΖΑ πριν καν δημιουργηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Κυοφορούσε τον “λαϊκό ριζοσπαστισμό” καιρό πριν την “τερατογένεση”… Γι’ αυτό και καθόλου δεν με εξέπληξε η παρουσία του Νίκου Φίλη έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, την ώρα που συνεδρίαζε το ΚΑΣ για την επένδυση του Ελληνικού. ΣΥΡΙΖΑ 100%. (Αν και δεν γνωρίζουμε αν συμμετείχε στα συνθήματα των οπαδών του αρχιτέκτονα Μπελαβίλα, που φώναζαν εν χορώ “το Ελληνικό ανήκει στον λαό”…).

Ο Νίκος Φίλης ήταν παρέα με το τσούρμο της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού (μόνο η Ζωή έλειπε…), κάτι παλιόφιλους της Λαϊκής Ενότητας του Λαφαζάνη και του κινήματος “Δεν Πληρώνω”, μαζί με κάτι “ούλτρα” αριστερούς αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες του συλλόγου “Κολλημένα Μυαλά”.

Ούτε οι δηλώσεις του με εξέπληξαν. ΣΥΡΙΖΑ 100%. Ο Νίκος Φίλης δεν θέλει την επένδυση (και δεν το κρύβει). Αλλά δεν το λέει ανοιχτά. Το λέει στα “μουλωχτά”. ΣΥΡΙΖΑ 100%. Λέει, για παράδειγμα, ότι “η επένδυση πρέπει να γίνει με σεβασμό και όχι κατά παρέκκλιση του αρχαιολογικού νόμου”. Ότι προβλέπει δηλαδή και το μνημόνιο συνεργασίας Ελληνικού-Δημοσίου. Το αυτονόητο… Τότε γιατί διαδηλώνει για το αυτονόητο; Ρωτήστε τον Δημ. Στρατούλη. (Όχι την Κονιόρδου. Λείπει στο εξωτερικό…) Εκτός αν πιστεύει ο Ν. Φίλης και η λοιπή κομπανία ότι το ΚΑΣ εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ντόπιας και της ξένης ολιγαρχίας και σπεύδουν να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στα σκοτεινά σχέδια της αντίδρασης (δεν το αποκλείω…).

Ο Ν. Φίλης και οι λοιποί αριστεροί μνημονιακοί βουλευτές έχουν παρελθόν με την επένδυση. Με την υπονόμευση της επένδυσης, για να εξηγούμαστε. Και ερωτήσεις έχουν καταθέσει για να κηρυχθεί το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης αρχαιολογικός χώρος, και κινητοποιήσεις έχουν σιγοντάρει και τα εσωκομματικά νήματα έχουν κινήσει για να μπλοκάρουν την επένδυση. Βέβαια ο Ν. Φίλης και οι λοιποί της “οπισθοδρομικής κομπανίας” έχουν ψηφίσει τη σύμβαση στη Βουλή και έχουν ψηφίσει τη συμφωνία και στο Πολιτικό Συμβούλιο. No problem. Κάτι σαν το μνημόνιο του Σκουρλέτη. Το ψηφίζουμε, το εφαρμόζουμε (ή κάνουμε ότι το εφαρμόζουμε) αλλά δεν το πιστεύουμε (προσλαμβάνουμε από την πίσω πόρτα)…

ΣΥΡΙΖΑ 100%. Η στάση του πραγματικού ΣΥΡΙΖΑ συνοψίζεται στη δήλωση Φίλη για το Ελληνικό: “Όταν κάποιος έχει ένα ενδιαφέρον να επενδύσει, τα μετράει όλα και αποφασίζει. Τίποτα δεν είναι που να αιφνιδιάζει τους επενδυτές για το Ελληνικό. Όλα ήταν γνωστά”.

Δηλαδή: Θες να επενδύσεις; Το σκέφτηκες καλά; Θες να επενδύσεις επί ΣΥΡΙΖΑ; Κακό της κεφαλής σου… Τα ήθελες, τα έπαθες.

ΣΥΡΙΖΑ 100%. Όπου η πολιτική είναι ένα ρεσιτάλ υποκρισίας και μια διαρκής διαχείριση συμβόλων. Ρεσιτάλ υποκρισίας όπου η υπονόμευση της επένδυσης γίνεται (και λέγεται) στα μουλωχτά και επενδύεται με ιδεολογικές και τεχνικές περικοκλάδες. Και μια διαρκής διαχείριση συμβόλων και συμβολισμών. Τι κι αν η κοινωνία και η οικονομία διψούν για επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Τι κι αν η επιστροφή στην ανάπτυξη απαιτεί δεκάδες δισ. ξένων επενδύσεων. Τι κι αν τα περίφημα “αρχαία” είναι ένα παραμύθι σκοπιμοτήτων ιδεοληπτικών αντιδραστικών. Η Αριστερά του Ν. Φίλη και του ΣΥΡΙΖΑ δίνει ηρωικές μάχες. Μάχες ενάντια στα συμφέροντα, τις μεγάλες εταιρείες και τα μεγάλα έργα. Γι’ αυτό υπάρχει. Για να δίνει συμβολικές μάχες εναντίον υποτιθέμενων εχθρών. Χωρίς εχθρούς, άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει. Είναι καρικατούρα.

Όπως και η φιλοεπενδυτική στροφή του Αλ. Τσίπρα…

Υ.Γ.: Το πιο ωραίο το άφησα για το τέλος. “Ντεντέκτιβ” δημοσιογράφοι του σύμπαντος ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψαν και μια ακόμα θεωρία συνωμοσίας. Η επένδυση στο Ελληνικό δεν κινδυνεύει επειδή καθυστερεί δυο χρόνια να ξεκινήσει και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ (και οι αρχαιολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ και του Ανταρσύα) υπονομεύουν τα σχέδια του επενδυτή. Όχι. Υπάρχει και άλλο σενάριο. Είναι πιθανό, λέει, “να μεθοδεύεται ένα ναυάγιο της επένδυσης είτε για αντικειμενικούς λογους (έλλειψη ρευστότητας της εταιρείας) είτε για πολιτικούς και οικονομικούς λογους” (επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης μεταξύ της εταιρείας και μιας άλλης, πιο πρόθυμης κυβέρνησης. Βλ. Εφημερίδα των Συντακτών, 29/9).

 

[ΠΗΓΗ: capital.gr , του Μανόλη Καψή, 30/9/2017]