ΕΞΩ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ…

Ο τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ ήταν  το Ινστιτούτο Brookings όπου έδωσε και την προγραμματισμένη ομιλία του. Είπε βέβαια τα αναμενόμενα και τα τετριμμένα περί «ανάκαμψης με κοινωνική πολιτική και δημοκρατία»… Τα γνωστά κλισέ κυριάρχησαν στο λόγο του πρωθυπουργού: «Η Ελλάδα επιστρέφει στο προσκήνιο, εισέρχεται σε μια νέα εποχή, αφήνοντας πίσω της όσα την έφεραν σε κρίση, διαψεύδοντας τους οπαδούς της λιτότητας». Λες και βρισκόμασταν σε προεκλογική συγκέντρωση…

Απόδειξη όμως του ότι οι «ξένοι» παρακολουθούν προσεκτικά τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, και ειδικά όσα αφορούν τον τομέα της οικονομίας, ήταν η ερώτηση προς τον κο Τσίπρα για τις επενδύσεις με συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως το αναπτυξιακό έργο στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού και η δραστηριότητα εξόρυξης της Eldorado Gold.  Ρωτήθηκε ευθέως αν τα έργα είναι μπλοκαρισμένα από την γραφειοκρατία ή από άλλους παράγοντες.

Τελικά για το έργο στο Ελληνικό ο πρωθυπουργός δήλωσε πως θα ξεκινήσει πιθανότατα την άνοιξη, ενώ για την Eldorado περιορίστηκε στο υπονοούμενο «δεν είμαστε χώρα τρίτου κόσμου. Όλοι πρέπει να σέβονται τους κανόνες, το Σύνταγμα και το νόμο…».

Κατά λέξη δήλωσε ότι «κάθε επένδυση είναι ξεχωριστή και δεν πρέπει να συγχέεται […] Παραδέχομαι ότι υπάρχει τεράστια γραφειοκρατία στην Ελλάδα, αλλά δεν είμαστε χώρα τρίτου κόσμου. Όλοι πρέπει να σέβονται τους κανόνες, το Σύνταγμα και το νόμο. Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στη χώρα είναι το περιβάλλον […] Αλλά συμφωνώ ότι έχουμε προβλήματα που πρέπει να επιλύσουμε, έχουμε δημιουργήσει ένα νόμο που δημιουργεί ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον για 10 χρόνια, έχουμε μια ταχεία διαδικασία για στρατηγικές επενδύσεις, ψηφιοποιούμε τη δημόσια διοίκηση», ανέφερε, αποφεύγοντας την ευθεία απάντηση για τις επενδύσεις με γενικολογίες.

Ο κος Τσίπρας εξήγησε ότι ένα από τα προβλήματα είναι ο φόβος των δημοσίων υπαλλήλων να αντιμετωπίσουν την ευθύνη των επενδυτικών σχεδίων, προσθέτοντας ότι μερικές φορές πρέπει να εξετάσει θέματα με τους φακέλους των επενδύσεων ο ίδιος ή οι υπουργοί του για την απεμπλοκή της διαδικασίας.

Στη συνέχεια έσπευσε να αλλάξει θέμα συζήτησης πηγαίνοντας στην αναγγελθείσα συμφωνία Ελλάδος-ΗΠΑ για την αναβάθμιση του στόλου των ελληνικών F-16.

Έξω καλά πάμε λοιπόν…

Δείτε εδώ την ομιλία του κου Τσίπρα στο Brookings Institution.