Η ΜΕΓΑΛΗ ΟΦΘΑΛΜΑΠΑΤΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Το αναπτυξιακό αφήγημα του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ: ΕΣΠΑ, καινοτομία, Αναπτυξιακή Τράπεζα, στρατηγικές επενδύσεις, μείωση της γραφειοκρατίας και αναπτυξιακό μοντέλο στο «μενού»

Το σήμα το έδωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, την εβδομάδα που μας πέρασε, στις εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές που δημιουργούνται μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές και σημείωσε πως η Ελλάδα είναι πλέον ένας ελκυστικός τόπος για επενδύσεις. Σε αυτό το μήκος κύματος αναμένεται να κινηθούν και οι εξαγγελίες του κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και της συνέντευξης του στη ΔΕΘ

Λεφτά δεν έχει να μοιράσει. Επιχειρεί, έτσι, να μοιράσει ελπίδα για ι ην επόμενη ημέρα. Θα προσπαθήσει να πείσει ότι η κυβέρνησή του και, και’ επέκταση, η Ελλάδα είναι φιλική στις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις. Μια γεύση για το τι θα πει στη Θεσσαλονίκη την έχει δώσει ήδη.

Τις τελευταίες ημέρες εστιάζει τις ομιλίες του στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την προσέλκυση κεφαλαίων και την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων, προκειμένου να τονωθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά και οι δημόσιες στον τομέα των υποδομών. Δεν παραλείπει να αναφερθεί στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος με το άνοιγμα αγορών και υπηρεσιών, την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση επιχειρήσεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τις ευεργετικές επιπτώσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Παραλείπει, όμως, να πει την αλήθεια. Πέρα από την επένδυση της Παπαστράτος, που μάλλον τη γνώρισε ως εταιρεία το 2015, δεν μας λέει γιατί καθυστερεί η επένδυση στο Ελληνικό, τι γίνεται με την επένδυση στις Σκουριές ή τι συμβαίνει με την επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ στην Κέρκυρα.

Όπως αποκάλυψε προ ημερών το Capital, gr, η έναρξη των προκαταρκτικών εργασιών για τη δημιουργία πολυτελούς τουριστικού θερέτρου, εξοχικών κατοικιών και μαρίνας, επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ, στην Κέρκυρα εμποδίστηκε σε κλίμα έντασης από εκπροσώπους και υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να υπάρξει παρέμβαση και των αστυνομικών Αρχών. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο project αποτελεί την πρώτη άμεση, 100% διεθνή, επένδυση σε δημόσια γη τα τελευταία 15 χρόνια, στην οποία το 52% της έκτασης παραμένει ως έχει και το υπόλοιπο πολεοδομείται με συντελεστή δόμησης μόλις 0,4. Οπότε το αφήγημα του κ. Τσίπρα μπάζει νερά.

Παίζοντας με τα λόγια

Ο ίδιος φυσικά και θα υπεραμυνθεί των προσπαθειών της κυβέρνησής του. Αυτή είναι, άλλωστε, η δουλειά του. Λεφτά δεν έχει να δώσει, οπότε θα πουλήσει ελπίδα. Είτε αυτή λέγεται αναπτυξιακό σχέδιο, αναπτυξιακή τράπεζα, εξαγωγές, επενδύσεις είτε ό,τι άλλο πιστεύει ότι μπορεί να στηρίξει.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση των εξαγωγών. Ναι, οι ελληνικές εξαγωγές σημειώνουν αύξηση (η αξία των εξαγωγών κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του έτους αύξηση 7,6%). Είναι, όμως, αυτή η ανάπτυξη σταθερή και ικανή να στηρίξει το εξαγωγικό story της Ελλάδας;

Άνθρωποι που ασχολούνται με τις εξαγωγές κρατούν μικρό καλάθι. Η Ελλάδα εξαρτάται κυρίως από τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πουλά επί της ουσίας commodity προϊόντα, δεν έχει χτίσει brand name και δεν έχει συγκεκριμένη στρατηγική στόχευση.

Την ίδια ώρα, προβληματίζει η ραγδαία άνοδος των εισαγωγών, η επίπτωση που έχουν αυτές στο εμπορικό έλλειμμα (αυξήθηκε κατά 20,7% στο εξάμηνο ή 16,2% χωρίς τα πετρελαιοειδή) και η καθυστέρηση στην επιστροφή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Στον αέρα η αναπτυξιακή τράπεζα

Στην περίπτωση της αναπτυξιακής τράπεζας, τα πράγματα είναι ακόμα πιο θολό. Για ποιο λόγο; Γιατί, για να στηθεί μια τράπεζα, απαιτείται μετοχικό κεφάλαιο άνω των 4 δισ. ευρώ, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι με γνώση των πραγμάτων. Μέχρι στιγμής αυτό που έχει καταφέρει να βρει η ελληνική κυβέρνηση είναι τεχνική υποστήριξη. Αρκεί; Όχι. «Χωρίς μετοχικό κεφάλαιο δεν μιλάμε για τράπεζα, αλλά και έναν φορέα consulting. Μια ομπρέλα στην οποία θα πέσουν διάφοροι φορείς, όπως, π.χ.. το Invest in Greece, το ΕΤΕΑΝ και ο ΟΑΕΠ», σημειώνει στέλεχος της αγοράς. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το γεγονός ότι ξένα επενδυτικά κεφάλαια ή αντίστοιχες αναπτυξιακές τράπεζες δεν προτίθενται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο με ζεστό χρήμα δείχνει ότι η προσπάθεια είναι καταδικασμένη να ναυαγήσει, να εκτροχιαστεί από τον στόχο και να μη φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πολύς λόγος έχει γίνει και για το αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο σέρνεται εδώ και δυόμισι χρόνια Από αυτά που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το σχέδιο προβλέπει το κράτος να «φορτωθεί» άλλους 150.000 εργαζομένους ετησίως μέσα από την υλοποίηση ενός τριετούς προγράμματος, έστω και αν αυτές οι θέσεις είναι προσωρινής απασχόλησης και ενός προκαθορισμένου κατώτατου μισθού, με συνολικό κόστος 1,5% του ΑΕΠ σε βάθος τριετίας. Δηλαδή η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει έναν κομματικό στρατό μέσω της δημιουργίας 500.000 περίπου νέων θέσεων εργασίας την επόμενη τετραετία.

 

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ, του Κώστα Γιαννόπουλου, 02/09/2017]