ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ, ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ… ΝΕΟΧΩΡΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ

Ανίκανη η δημοτική αρχή να συντηρήσει τα φίλτρα αποσιδήρωσης και απομαγγανοποίησης νερού της γεώτρησης «Αμπελούδια» – Πρωτοφανής η διαχειριστική ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής.

Αντιμέτωποι με τη λειψυδρία βρίσκονται για μια ακόμη φορά οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Παλαιοχωρίου καθώς, μετά τους οικισμούς του Νεοχωρίου και της Στρατονίκης , το πρόβλημα είναι πλέον έντονο και στον συγκεκριμένο οικισμό. Την τελευταία περίοδο, το Παλαιοχώρι υδρεύεται ελλιπώς αφού η μία από τις δύο γεωτρήσεις του οικισμού, η γεώτρηση στη θέση «Αμπελούδια», έχει τεθεί από την Τοπική Κοινότητα εκτός λειτουργίας για να προστατευθεί η υγεία των πολιτών.

Το νερό της συγκεκριμένης γεώτρησης περιέχει ποσότητες σιδήρου και μαγγανίου πέραν του επιτρεπόμενου ορίου. Το 2012, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη είχε φροντίσει να δημιουργήσει μονάδα φίλτρανσης, αποσιδήρωσης και απομαγγανοποίησης του νερού της γεώτρησης «Αμπελούδια» που εξασφάλιζε στους δημότες καθαρό πόσιμο νερό.

Τα φίλτρα της μονάδας παρουσίασαν πρόσφατα βλάβη που έπρεπε άμεσα να αποκατασταθεί. Η σημερινή Δημοτική Αρχή, έδειξε και στην περίπτωση αυτή, για μια ακόμα φορά, την αδυναμία της και την αδιαφορία της να μεριμνήσει για τη συντήρηση των φίλτρων έτσι ώστε να φτάνει στις βρύσες των κατοίκων άφθονο και καθαρό πόσιμο νερό από τη συγκεκριμένη γεώτρηση.

Η Τοπική Κοινότητα με ευαισθησία και υπευθυνότητα, ως όφειλε, έθεσε εκτός λειτουργίας τη γεώτρηση «Αμπελούδια» μέχρις ότου η Δημοτική Αρχή φροντίσει για την αποκατάσταση της βλάβης . Σήμερα, το Παλαιοχώρι υδροδοτείται δυστυχώς μόνο από τη γεώτρηση στη θέση «Πάτος», με αποτέλεσμα ο οικισμός να υδροδοτείται μόλις με το 50% της συνολικής δυνατότητας υδροδότησης του και να μην επαρκεί το νερό για ολόκληρο τον οικισμό καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο.

Μετά τη Στρατονίκη και το Νεοχώρι, σήμερα και το Παλαιοχώρι έχει μείνει χωρίς νερό στην καρδιά του καλοκαιριού και πραγματικά απορεί κανείς για το πόσο αδιάφορη και ανίκανη μπορεί να αποδειχθεί μια Δημοτική Αρχή. Τα προβλήματα διαδέχονται το ένα το άλλο και λύση δεν δίνεται για κανένα από αυτά όσο απλή κι αν είναι.

Υπενθυμίζουμε ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη είχε ολοκληρώσει το έργο: «Ηλεκτροδότηση και εγκατάσταση συγκροτήματος φίλτρανσης του νερού, της τότε νέας γεώτρησης “Αμπελούδια” στην τοπική Κοινότητα Παλαιοχωρίου». Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορούσε στην ενοικίαση, εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας νερού η οποία περιελάμβανε τις υπομονάδες : οξείδωσης σιδήρου, αποσιδήρωσης, απομαγγανοποίησης, αποθήκευσης καθαρού νερού και αντίστροφης πλύσης.

Δυστυχώς για το Παλαιοχώρι, η σημερινή Δημοτική Αρχή αποδείχτηκε ότι δεν είναι σε θέση να μεριμνήσει και να φροντίσει έτσι ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη υδροδότηση του χωριού συντηρώντας το συγκεκριμένο έργο. Αντίθετα, με την αδιαφορία της το έθεσε εκτός λειτουργίας, εις βάρος των κατοίκων και επισκεπτών του οικισμού.

Την ίδια στιγμή ο μηχανισμός χλωρίωσης του νερού είναι παροπλισμένος και οι δεξαμενές χωρίς ασφάλεια και με σπασμένα λουκέτα.

Ποτέ ξανά το Παλαιοχώρι δεν βρέθηκε αντιμέτωπο με τέτοια εγκατάλειψη και τέτοια ταλαιπωρία.

Η διαχειριστική ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής δεν έχει προηγούμενο. Η αίσθηση της φροντίδας, της μέριμνας και της προσφοράς της είναι παντελώς άγνωστη. Η έννοια της ευθύνης απέναντι στους πολίτες, με τη σημερινή Δημοτική Αρχή , έχει γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο.

[ΠΗΓΗ: http://www.oramapoliton.gr/, 28/8/2017]